Cevap: Konu: Lojistik
Özellikle ulusal pazar içinde gerçekleştirilen dağıtım hizmetleri uluslar arası pazarlara göre büyük avantajları da beraberinde getirmektedir. Coğrafi yakınlıklar, faaliyette bulunulan pazarın iyi bilinmesi sınır ve gümrük geçişlerinin olmaması, uluslar arası belgelerin hazırlanması gibi birçok kolaylık bulunmaktadır.
Fakat yerel pazarda dağıtım hizmetlerinin sağlanmasında müşteri istek ve ihtiyaçlarının en ince ayrıntısına kadar bilinmesi gerekmektedir. Ulusal pazarlarda bir kere kaybedilen müşterinin tekrar kazanılması son derece güçtür. Ayrıca işletme imajı ve prestij açısından kötü deneyimlerin olması sektör içinde rakipler tarafından bir fırsat alanı olarak değerlendirilebilmektedir.
Freight Forwarder ve Uluslar arası Dağıtım
Uluslararası pazarlarda dağıtım yapabilmenin kendine özgü zorlukarı vardır. Her şeyden önce uluslar arası bilgi ve deneyim kısa zamanda kazanılamamaktadır. Yerel pazarlardan farklı olarak değişik müşteri ve Pazar profilleri Freight Forwarder işletmesi açısından çeşitli sıkıntılar yaratabilmektedir. Bu sıkıntılar;
• Coğrafi uzaklıkla birlikte eşya, araç izlenebilirliği ve kontrolü,
• Uluslar arası yasal mevzuat uygulamaları,
• Farklı ölçeklerdeki rakiplerden kaynaklanan şiddetli rekabet,
• Uzun dönemli yatırımları finanse edebilecek sermaye gücü,
• Yüksek niteliklerde insan kaynakları ihtiyacı,
• Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilme yeteneği gibi başlıklar altında toplanabilmektedir.
Freight forwarder uluslar arası dağıtım faaliyetlerini yürütürken karşılaştı problemleri aşabilmesinde çoğunlukla kendisine yardımcı olabilecek pazarı iyi bilen konusunda uzman bir başka işletmeyle çalışmayı tercih eder. Yukarıda sıraladığımız güçlüklerin aşılmasında başka bir freight forwarder işletmesiyle çalışmayı tercih eder.
Yukarıda sıraladığımız güçlüklerin aşılmasında başka bir freight forwarder işletmesiyle çalışmanın sayısız faydası bulunmaktadır. Pazar deneyiminden kaynaklanan tam zamanında teslimatlar, yolunda gitmeyen işler için kısa sürede müdahale etme, işletme imaj ve prestijine olumlu etki, maliyetlerde düşüklük ve müşteri memnuniyeti ilk sırlarda yer almaktadır.
Freight Forwarder’ın Lojistik Sürecindeki Riskler
Sigorta, oluşması muhtemel ve parayla ölçülebilen risklerin bir ücret (prim) karşılığında, bu işi üstlenen şirket tarafından tazmin edilmesidir. Freight forwarder nakledilen ticari eşyanın (emtianın), taşıma sırasında karışılabileceği zarar, hasar ve risklere karşı istenilen teminatlarla sigortalama faaliyetlerini sigorta ettiren olarak gerçekleştirmektedir. Freight forwarder’ın faaliyetleri sırasında karşılaşılabileceği rizikoları (riskleri) iki ana gruba ayırabiliriz. Bunlar;
• Sevkiyat sırasında oluşabilecek rizikolar
• Freight forwarder deposunda ortaya çıkabilecek rizikolardır.
Freight Forwarder’ın Sigorta Sürecindeki Rolü
Freight forwarder’ın sigorta sürecindeki temel rolü, iki başlık altında toplanabilir. Bunlar;
- Freight forwarder adına hareket eden çalışanların sebep olduğu rizikoları teminat altına alan sorumluluk sigortaları
- Hizmet sağlayıcı olarak Freight forwarder’ın sigorta faaliyetleridir.
• Sorumluluk sigortaları: |