Cevap: 4.Sınıf AÖF Uluslararası İşletmecilik Ders Notlari
Ü N İ T E 4 Ülke dışı faaliyetler : Uluslararası işletmeleri ülke dışına faaliyet göstermeye iten nedenler : -Ülke dışında fırsatların doğması -Kâr yönünden ülke içi tıkanıklık -Ülkelerin himayecilikten uzaklaşması -Ticaret engellerinin kaldırılması -Dünya ticaretini hızlandırmak için kurulan kuruluşlar -Ülkelerin politik düşüncelerinin değişmesi -Ülke içi işletmelerin aşırı büyümeleri -Sermaye birikimi -Teknolojik gelişim -Üretim faktörlerinin ülkelere göre değişiklik göstermesi Ülke dışı faaliyetlerin türleri : İhracat :Ülke dışı faaliyetlerin en eski, kolay, tercih edilen ve riski en düşük faaliyet olmasından dolayı tercih edilir.İşletmenin yapısında büyük değişikliğe gerek yoktur.İkiye ayrılır. Dolaylı ihracat :Yerli firma ülke içinde ürettiği ürün veya hizmetleri aracı vasıtasıyla ya da başka bir yerli imalatçıya satmak suretiyle satarlar. Düşük maliyetlidir ve zaman alıcıdır. Az taahhüt gerektirir ve riski düşüktür. İthalatçılarla uğraşmak istemeyen firmalara cazip gelir. Uluslararası işletmelere girdi üreten firmalarca kullanılır. İhracat işlemlerinde olumsuzluklar meydana geldiğinde kontrolü kaybeder. Doğrudan ihracat :Yerli firma ülke içinde ürettiği ürünleri doğrudan yabancı müşterilere satar. Doğrudan Yabancı Yatırım :Yatırım yapan firmaya ev sahibi ülkedeki varlıkları, mülkiyeti ve yan kuruluşları üzerinde kontrol olanağı sağlayan bir ticari hak biçimidir. Ülke dışı birleşme ve ele geçirmeler olarak görülmektedir. Ortaklıklar :Temel amaç riskleri azaltmak ve kâr sağlamak olduğundan mülkiyet stratejisine de dikkat etmek gerekir. Mülkiyet stratejisine etki eden faktörler : 1 )Ülkenin ekonomik durumu 2 )Ülkenin tutumu 3 )Yerel işletmelerin seçimi 4 )Üst yönetim düşüncesi Yerel ortak bulma zorluğu : Yerel ortağın geçmişteki çalışma sisteminin yetersizliği Yerel ortaklara olan güvenin azlığı Uluslararası işletme ile yerel işletmenin çıkarları arasındaki çelişki Serbestçe hareket etme yeteneği kazanma Ortak işletme kurma nedenleri : Sermaye ile ilgili riskler Sermaye ihtiyacı Başarı faktörleri ihtiyacı Politik baskılar Ev sahibi ülke hükümetiyle iyi ilişkiler kurma ihtiyacı Ortaklık türleri : 1 )Lisans anlaşması :Lisansör, belli bir zaman dilimi için anlaşılan bir ücret ya da royalte( işletme payı )karşılığında entelektüel varlıklarını kullanma hakkını lisansiyeye satma konusunda anlaşır.Entelektüel varlıkları önemli ölçüde zaman ve ARGE fonu harcayarak geliştirdiği fiziksel olmayan varlıklar olup teknik know-how, marka adları , patentler ,ticari markalar, telif hakları , ticaret ve pazar bilgisi ,deneyim ve uzmanlığı içerir. 2 )Franchising :Franchiser’ in (ent. varlık sahibi ) belirli bir ücret karşılığında franchisee’ye (izin verilen firma ), franchiser tarafından belirlenen biçimde bir işletmecilik faaliyetini üstlenmesi için, franchiser’in ticari marka, marka adı, pazarlama tekniği ya da özel bir faaliyet sistemi gibi ent. varlıklarını kullanma izni verme konusunda anlaştığı bir tür lisans anlaşmasıdır.(Mc Donald’s ,Avis gibi ) 3 )Joint Venture :Çoğunlukla yabancı bir işletmenin yerli bir işletmeyle ortak bir şekilde yeni bir işletme kurmalarıyla gerçekleşmektedir.% 100 yabancı mülkiyete izin verilmeyen ülkelerde pazara girmenin tek yoludur. 4 )Yönetim sözleşmesi :Anlaşılan ücret karşılığında etkin bir proje faaliyeti için yerel yöneticilerin eğitiminde sözleşme yapan firmanın yönetsel uzmanlığından ve yönetim personelinin bir kısmından yararlanmayı olanaklı kılar. 5 )Anahtar teslimi projeler :Bir firmanın kendi başına veya diğer firmalarla bir konsorsiyum içinde , ev sahibi ülkenin bir özel işletmesi ya da devleti olan sahibine devretmeden önce , bütün üretim ya da hizmet tesisini faaliyete geçirmek için tasarım , donatım ve personel eğitimini taahhüt ettiği bir anlaşmadır.Yap- işlet- devret buna en iyi örnektir. |