Cevap: 4.Sınıf AÖF Stratejik Yönetim Ders Notlari
Ü N İ T E 9 Politikaların fonksiyonları Yol göstericidir. Alt kademelere yetki devrini kolaylaştırır. Üst kademeye kontrolde standart niteliği taşır. Yöneticilerin karar verme süresini kısaltır. Çıkar grupları için standart ve adalet sağlar. Birimler arası çatışmayı azaltır. Etkin geri besleme sağlar. Stratejik kararların uygulanmasını kolaylaştırır. Finans ve muhasebe işlevlerine ilişkin politikalar a )Sermaye, oto finansman ve borç tedariki :Faaliyetlerin nasıl finanse edileceğini belirleyen kısa ve uzun dönemli politikalardır. b )Kiralama ve satın alma seçenekleri :Sermaye temin politikalarıdır. c )Yatırım ve risk politikaları :Yatırımlar için gerekli finansal politikalardır. d )Sabit kıymet politikaları :Amortisman ayırımına ilişkin politikalardır. Pazarlama işlevine ilişkin politikalar a )Ürün ve pazar politikaları :Önce ürün hattı belirlenir.Pazar ihtiyaçlarına göre kalite ayarlanır.İşletme ürün tasarım politikalarını belirleyip ürün piyasaya sunulur. b)Dağıtım politikaları Büyüme ve gelişme stratejisinde pazara derinlemesine nüfuz etmek için en yüksek pazar payını sağlayacak kanallar seçilir. Tasarruf stratejisinde ekonomik olan tek kanalı tercih eder. İstikrar stratejinde en uygun kâr marjı veren bir veya bir kaç kanalı tercih eder. Kâr ve harmanlamada en ekonomik kanal seçilir. Dağıtım kanalı ise işletme, bayiler, perakendeciler ve nihai müşterilerdir. c )Tutundurma politikaları :Ürünü tutundurmak için hangi reklam araçlarına başvuracaklarına ilişkin politikalarıdır. Büyüme ve pazara derinlemesine nüfuzda tüm reklam araçları kullanılır. İstikrarda en ekonomik ve uygun olanı seçilir. Tasarrufta ise kısıtlı bütçe ile en ekonomik olan ile, var olduğunu hatırlatacak kampanyalar yaparlar. d )Fiyat politikası :Ürünün özellikleri, maliyeti, rekabet durumu ve işletme stratejisi belirlenir. Büyümek, yeni pazara girmek ve pazar payını artırmak isteyen firma fiyatın belirleyicisi, diğer firmalar takipçisi olur. İstikrar ve durgun büyümede firmalar fiyatın sabit kalacağı, enflasyona bağlı artacağını savunur. Tasarrufta firmalar rekabetin az olduğu maliyetlerini düşürebileceği alanları seçer. e )Satış sonrası hizmet :Büyüme ve gelişmede yetkili servisler aracılığı ile yürütülür. Durgun büyümede bunlara ek olarak kendi kuracakları firmalar tarafından yürütebilir. Tasarrufta başka firma ve markalara hizmet veren kuruluşlarla işbirliğine gidebilir. f )Tüketici koruma politikaları :Garanti süresi içinde bakım ve onarım, ücretsiz kurslar, değişim, bilgilendirme politikaları mevcuttur.Tüketiciyi koruma politikası başarının şartıdır. Üretim ve satınalma politikaları İşletmenin asli fonksiyonu mal ve hizmeti ekonomik biçimde üretmektir.Üretim yöneticisinin görevi, girdi temini, maliyet kontrolü ve çıktı sürecini kaliteli ve ekonomik gerçekleştirmelidir. a )Kapasite kullanım politikaları :Hangi stratejiyi seçerse o stratejinin gerektirdiği üretim miktarını sağlayacak kapasiteye sahip olmalıdır.Ek yatırım yapmadan kapasite arttırmak istiyorsa atıl kapasitesi olmalıdır.Bunun için vardiya sayısını, mevcut kapasiteyi arttırmak ve yeni teknolojileri seçmek sayılabilir. b )Kuruluş yeri seçim politikaları :Etkileyen faktörleraşağıdadır. Yerin müşteriye yakınlığı Dağıtım imkanları ve pazarlama kanallarının çeşitliliği Hammadde temin, maliyeti ve nakliye kolaylığı İşgücü temin ve maliyeti Enerji kaynaklarının bolluğu ve maliyeti c )Hammadde temin politikaları :En önemli politikası satın alma seçeneklerinin belirlenmesidir.Satıcı az ve üretim kapasitesi yetersiz ise ; İkame hammaddelere yönelirler. Kendileri üretir veya dikey bütünleşmeye gider.(Hammadde üretene ortak olur.) d )Üretim yöntem ve teknoloji politikaları e )Üretim araçlarının bakım politikaları İnsan kaynakları yönetim politikaları İnsan kaynakları sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesi gerekir.İnsan kaynaklarının kısa ve uzun dönemli planlamaları, kariyer ve terfi planları çok önemlidir.Büyüme stratejisini seçen işletmelerde en maliyetli politikalardır. Araştırma ve geliştirme politikaları Araştırma :Daha çok bilinmeyen bir teknoloji ürün ya da bilgiyi ortaya koymak, keşfetmek ve bunları yaşama aktarmaktır. a )Uygulamalı araştırma :Ticari bir uygulama gerçekleştirmek, teknik bilgi kapasiteni artırmak ve uygulamaya aktarmak için kullanılır. b )Özel saha araştırması :Özel ve sınırlı alanda bilinmeyen bilgilerin keşfedilmesidir. c )Temel araştırma :Bilgi stokunu artırmak, bilinmeyeni keşfetmek ve teknolojik bilgi potansiyelini arttırmaktır. Geliştirme :Mevcut teknoloji ya da bilgiyi yeni ürünlere uygulama, bilineni daha etkin kılma çabasıdır. a )Basit geliştirme :Mevcut bilgileri düzenli hale koymadır.Eleştirisel gözle bakarak maliyet, kalite ve verimlilik yararları sağlanır. b )Teknolojik geliştirme :Bir takım hesaplar, tecrübeler ve deneyler yaparak müşteri yararına bir değişikliğin gerçekleştirilmesidir. c )Bilimsel geliştirme :Hayal gücü ve tecrübe yanında araştırma elemanları istihdam ederek bilimsel bir tekniğin yeni bir ürüne uygulanması veya bir üretim sürecine uygulanması veya üretim sürecine uygulanarak verimlilik artışı sağlanmasıdır. Halkla ilişkiler politikalar Hukuksal politikalar |