Cevap: Derinlemesine.
Bence karşı tarafa yaptığımız her iyilik kendimize yaptığımız bir iyiliktir. Ben eğer birisine iyilik yapıyorsam oda mutlu olur. Dolayısıyla bende çabalarımın boşa gitmediğine sevinirim. İyiliğin nasıl yapıldığının da önemi var tabi. Sen yaptığın iyiliği her fırsatta dile getiriyorsan karşı tarafı bezdirirsin. Aman der iyi ki bir iyilik yaptı lanet olsun. Yapılan iyilikten beklentiler de farklıdır tabi. Kimi teşekkür bekler kimisi aynı iyilik ona dönsün ister. Açıkçası ben teşekkür bekleyenlerden olmak isterim her zaman. Neden? Örneğin bir arkadaşımla bir yere oturduk. Cüzdanını unuttuğunu fark etti. Bende sorun olmadığını söyledim. Ona kahve ısmarladım diyelim. Bana karşılığında teşekkür etmesi gerek. Ne parayı versin ne bana ısmarlasın ne başka bir şey. Sadece teşekkür beklerim. Bu zaten bir nezakettir. İyilik yaptıktan sonra karşı taraftan bir beklenti görmek istersen huzursuz olursun. Ben ona bunu yaptım. O neden yapmadı? Böyle kendini yer durursun. Ne demişler? Beklentiler daima yaralar. Yaptığın iyilikten mutlu olmak ve huzurlu hissetmek istiyorsan karşılık beklememek lazım. Gerçekten tanımadığımız kişilere iyilik yapmanın bende bazen daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ki bu konuda çok katıyımdır. 4 yıl olacak kanser hastasıydım. Yurtdışına tedavi olmak için gitmeden önce bir kendime bakıyorum. Ne kadar kötü biriymişim! Hastalığımı öğrendiğimde ne çok zarar vermişim. Neler söylemişim neler yapmışım. Ama bana verilen tepkiler hep yumuşaktı. İşte bu karşılıksız iyiliktir. Sevdiğin için yaparsın. Hatırlıyorum doktorlarımın beni iyileştirmek için girdiği çabaları. Para için bile yapmıyordu adamlar. Belliydi. Pazara gidin. Oyuncak dükkanına gidin. Kırtasiyeye gidin. Farketmez. En kötü malı yada en ucuz malı alın. Lösante'ye gidin. Çocuk esirgeme kurumuna gidin. Emin olun bu küçük şeyler bile onları çok mutlu edecek. Ben bunu genelde yapıyorum. Karşılığında aldığım ne? Para mı? Hayır. Ben o gün çok büyük bir şey yapmış oluyorum ve bunun verdiği mutluluğu, huzuru hiçbir şey asla veremez. Şimdi böyle anlatışımdan yanlış anlamalara da yer vermek istemiyorum. Tabiki hatalarım olmuştur. Olacaktır. Sürekli kendine kötülük eden birinin karşı tarafa iyilik yapacağına inanmıyorum. Bu konu için teşekkür ederim @X. Gerçekten çok anlamlı bir konu. Yazı fazla uzadı. Pek çoğunuzun okuyacağını sanmıyorum. Bu konuyu belkide fazla benimsediğim için uzattım. Bunlarda benim nacizane düşüncelerim. Umarım beklentiler kimseyi yaralamaz. |