Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Hellim peyniri için mücadelesini sürdüren Rumlar şimdi de AB Komisyonu'na başvurarak 'korunmuş menşe işareti' (PDO) belgesi talep etti.
Rumların hellim peyniri kavgası sürüyor.
Hellim peynirinin başka yerlerde üretimine mani olmak için girişim başlatan Rumlar, şimdi de AB Komisyonu'na müracaat ederek 'korunmuş menşe işareti' (PDO) belgesi talep etti.
Rumların engellemeleri üzerine zaten birçok ekonomik sorun yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise söz konusu peynirin her iki ismiyle de tescillenmesini istiyor.
Tartışma konusu olan peynire Türk tarafı 'hellim', Rumlar 'hallumi' adını veriyor.
AB Komisyonu'nun peynire sadece Rum ismi olan 'hallumi' ile PDO vermesi durumunda Kıbrıslı Türk peynir üreticileri büyük bir mağduriyet yaşayacak.
Avrupa Parlamentosu'nun İngiliz üyesi Sarah Ludford dün bir açıklama yaparak AB'nin hellim peynirini sadece Rumlara mahsus bir ürün olarak tescil edilmesi halinde Türklerin yeni bir ayrımcılık ve mağduriyetle karşılaşacağı uyarısı yaptı.
AB'nin Türklerin hellim Rumların hallumi dedikleri peynire eşit muamele yapması gerektiğine işaret eden Ludford, aksi durumda Kıbrıslı Türk peynir üreticilerinin büyük zarar göreceğine dikkat çekti.
Dün yazılı bir açıklama yapan Ludford, AB'nin 2004'te Kıbrıslı Türklerin tecridine son vermek için kararlar aldığı halde harekete geçemediğini hatırlatarak 'hellime ayrımcılık yaparak Türklerin ekonomik durumunun kötüleşmesine' AB'nin katkıda bulunmaması gerektiğini belirtti.
KKTC ihracatının yaklaşık yüzde 18'ine tekabül eden hellim üretiminde 12 bin kişi çalışıyor. AB'nin sadece Rumların hallumi peynirini tescillemesi durumunda Türkler ürünün pazarlanmasından satışına kadar birçok alanda sorunlarla karşılaşacak.
KKTC yetkilileri ise hellim peyniri için AB Komisyonu'na müracaat edip etmeyecekleri konusunda iç müzakerelerini sürdürüyor.
AB, 24 Nisan 2004'te yapılan Annan Planı referandumuna 'evet' diyen Türklerin tecridine son vermek için 26 Nisan 2004'te karar almış ancak Annan Planı'na 'hayır' demesine rağmen bir hafta sonra bütün Ada'yı temsilen üye olan Rumlar bütün teşebbüsleri engellemişti.
Türkiye, Rumların 1 Temmuz'da başlayacak 6 aylık AB dönem başkanlığı sırasında Brüksel ile ilişkilerini askıya alacağını açıklamıştı.
Şu an donmuş olan Türkiye-AB üyelik müzakerelerinde 14 fasıl Rum Kesimi'nin engellemeleri yüzünden açılamıyor.