18 Mayıs 2012, 17:12
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Taksit hastalığı
Taksit hastalığı Bu hastalığın adını ben koydum. 1989 lu yıllarda İtalya'da gördüğüm müzik setini çok ucuz bulup satın almaya çalışmıştım. Vestiyer kız zar zor only for italian people demişti : yani biz yabancılar alamazdık. Meğerse üstünde yazan taksit fiyatıymış onu sonra anladım. Gerçek fiyatı hiç yazmıyordu ilk taksitle mal alımında. Daha sonra memleketimizde öyle bir yaygınlaştı ki. Özellikle sabit gelirli emekli kişiler Ve özellikle evde oturan kadınlar Taksiti çok sevdiler. Taksitle ödeyince az geliyor anlamıyorlardı. Normal bir eşyayı 2 kat fiyata satanlar da oluyor. Hatta bazı mağazalar peşin para ile satın alırsanız kızar hale geldiler. Öyle magazalar var ki sadece taksit üstüne para kazanıyorlar. Taksidi kaldırsak çoğu satıcı firma batar.
Alınamayan taksitler için özel tahsildarlar seçildi bir ara emekli polisler kullanıldı. Ama şimdi TC kimlik numaranızla kaçamıyorsunuz.
Bu hastalık öyle enteresan ki sürünmeye başlanıldı, Otobüs şöförleri akbil(akıllı bilet) çıktığından beri.Bileti olmayan yolculara
kendi akbilini kullandırarak parayı minibüs gibi tahsil ediyordu.
Fakat taksit hastalığı bu rahatlığı bulunca bilet almadan şöförlerin bu akbillerini kullanarak neredeyse sadece onlar kullanmaya başladı, hergün bilet almayı unutan kişiler,turistler yerine taksitçilerl ile uğraşmak, Otobüs şöförü sanki minibüsçüymüş gibi bozuk para bulundurmak zorunda kalmaya başladı.
Taksit hastaları peşin para vermemek için İstanbulda Otobüs Akbil-İstanbul kart satın almıyorlar, Resmen sürünmeyi yeğliyorlar. Sırf toplu taşıma kartı almamak için otobüs içine girip birkaç kişiden yalvarır durumlara geliyorlar. Peki toplu taşıma kartı nereye dokunuyor derseniz Kartı satın alıp içine 10-20 TL para koymak zor geliyor takside alıştıkları için. Peşin para vermek zor geliyor
Taksit hastalığının diğer kolu da kredi kartı ile ödemek. Olmayan parayı kullanmayı seviyorlar. En son gün en son saat sıra bekleyip ödeniyor.
Geçen ay istanbulda belediye otobüslerinin içinde şöförlerin akbil basması yasaklandı. Şimdi size para vermek için durakta benim yerime basar mısın diyen birçok insan göreceksiniz. İşin Garip tarafı yan tarafta bilet satılıyor. Bu bir alışkanlıktan ziyade hastalık , Bence
yanılıyor olabilirim
fikir tamamen kendi düşüncem, eğer bugünlerde sizin de başınıza sık geliyorsa yorum yazın ki bende doğru bir konu açtığımı algılayayım.
Tesekkurler |
| |