16 Mayıs 2012, 16:25
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| İzmir'in En Salaş Ama En Lezzetli Dolması
- Denizden babam çıksa yerim diyenlerden misiniz?
- Yassı solungaçlı, yumuşakçalardan, kabuklu denizin kayalık kısımlarında birbirlerine yapışarak yaşayan deniz canlılarından yemek istermisiniz?
Peki bu tanımlara A ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, bakır, kalsiyum ve fosfor gibi mineral- zengini olduğunu eklesek? - Belki biraz fikriniz değişebilir.
Peki bu deniz canlısının İzmirliler tarafından sofralara taşındığını eklersek?- İzmirliyseniz vazgeçemeyeceğiniz bir lezzeti anlattığımızı anlamışsınızdır. Kumru gibi, Lokma gibi, Söğüş gibi İzmir'den yayılan bir lezzet şaheseridir Midye Dolma.
Her ne kadar günümüzde Mardinliler tarafından yapılsa da, onların İzmir mutfağına kazandırdığı bir lezzet değildir. Tam tersi İzmir'in İzmirli Mardinlilerine kazandırdığı bir ekmek kapısıdır. Yapılışı çok zor olmasada biraz zahmetlidir. Denizden toplandıktan sonra kabuklarının üzeri iyice temizlenir ve yıkanır. Ve biraz tuz eklenerek suyun içerisinde kaynatılarak, kabuklarının açılması sağlanır. Kabuklar iyice açıldıktan sonra hazırlanan iç pilav tıka basa olmayacak şekilde midyelerin içerisine doldurulur ve bir tencereye balık istifi gibi dik bir şekilde yerleştirilir. Üzerine biraz daha su eklenerek orta ateşte pişirilir ve işte dünyanın peşinde koştuğu lezzet ortaya çıkar. Jason Goodwin, Osmanlı Mutfağı hakkında geniş araştırmalar yaparak bunları kitap haline getiren bir yazar. Yeniçeri Ağacı adlı kitabında Yasin isimli bir hadımın ağzından midye dolmanın tarifini enfes bir şekilde yapıyor. 1830'lu yıllarda midye dolmanın İzmir'de yapıldığı bilgisi buradan geliyor. Denizle bu kadar iç içe yaşayan bir kültürün denizin nimetlerinden faydalanmaması zaten mantıksız olurdu. Son yıllarda İstanbul ve Bodrum'da sosyetinin gözdesi haline gelmesi Çeşme'de plajlarda tüketilen midye sayısının özentisi olarak göze çarpıyor. İzmir'de her köşe başında seyyar midyeci bulabilirsiniz. Hepsinin önünde de bir kaç kişinin seri bir şekilde midye tükettiğini görebilirsiniz. Ancak midye hem açıkta satıldığı için hem ağır metallere yuvalık yapan bir canlıdan yapıldığı için yerken çok dikkat edilmesi gereken bir yiyecektir. Bilmediğiniz bir yerden yerken midyenizin hijyeni konusunda şüphe duyuyorsanız yememelisiniz. Lafı fazla uzatmadan, midye dolma tarifine geçmek istiyorum İF'kullanıcıları.. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Zeytinyağlı Midye Dolması Tarifi: - 2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. İç malzemesini yine midye sayısına göre hesaplayın.)
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 4 orta boy soğan
- 1 çorba kaşığı çam fıstığı
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- Yarım demet maydanoz, dereotu
- 2 çay kaşığı kuru nane
- 2 çay kaşığı tuz
- limon
- 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker
İç Malzemesi İç Malzemesinin Hazılanışı:
1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.
2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.
3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.
4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir. Midyelerin Hazırlanışı:
1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.
2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.
3- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.
4- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.
5- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur.
6- Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.
7- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.
__________________ kar havası gibisin dışarda, içimde elmanın dişlenişi. |
| |