Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Cevap: Kült Filmler
Twelve Monkeys (12 Maymun) Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yönetmen: Terry Gilliam Yapımcı: Charles Roven Senarist: Chris Maker Senarist: David Peoples, Janey Peoples Müzik: Paul Buckmaster Oyuncular: Bruce Willis, Brad Pitt, Madeline Stowe Yapım yılı, ülkesi: 1995, ABD Süre: 129 dk. Dil: İngilizce Tür: Bilim Kurgu, dram Cins: Sinema filmi
Twelve Monkeys (12 Maymun), 1995 yapımı Terry Gilliam filmidir. Başrollerde Brad Pitt, Bruce Willis ve Madeleine Stowe rol almıştır. Film "Cassandra Kompleksi" tabanına oturtulmuş geleceği görmenin ödül değil ıstırap verici bir deneyim olabileceği temelinden hareket edilmiştir. Filmde 24 saat Alfred Hitchcock filmleri gösteren bir sinemada Bruce Willis (James Cole) ve Madeleine Stowe(Kathryn Railly)'in girdikleri salonda Vertigo'dan bölümler gösterilmektedir. 12 Maymun En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Brad Pitt) ve En İyi Kostüm Dizaynı (Julie Weiss) dallarında Oscar'a aday olmuştur.
Ölümcül bir virüs tüm dünyayı tehdit etmektedir. 1996'da 5 milyar kişinin ölümüne neden olan bu virüs, 2035'te dünya nüfusunun yalnızca %1!ini hayatta bırakmıştır. Bu virüsün etkilerinden korunabilmek için insanlar yer altında koloniler kurarak yaşamaya başlar.
Bu virüsün üstesinden gelebilmek için mahkumlardan James Cole, zaman makinesiyle geçmişe gönderilir. Yanlışlıkla 1990 yılına gönderilen Cole, bilimadamları için virüs hakkında araştırma yapar.
Daha sonra zaman yolculuğunu sürdüren Cole, 1996'da akıl hastanesine alınır. Burada Dr. Kathryn Railly ile tanışan Cole, onu içinde bulundukları duruma inandırmaya başlar.
.................................... Persona Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yapım: 1966 ~ İsveç Tür: Dram Oyuncular: Liv Ullmann , Bibi Andersson , Gunnar Björnstrand , Jörgen Lindström , Margaretha Krook Yönetmen: Ingmar Bergman Senaryo: Ingmar Bergman Yapımcı: Ingmar Bergman Görüntü Yönetmeni: Sven Nykvist Görüntü Yönetmeni: Lars Johan Werle Süre: 1 saat 25 dk Gösterim Tarihi: 16 Mart 1967 (Türkiye)
Persona, Bergman filmografisinin en şaşırtıcı ve en aykırı parçası. Yönetmenin ustalığının ve modern sinemayı etkilemekle kalmayıp onu nasıl büyük ölçüde kendinden çıkardığının en güzel kanıtlarından biri. Sinamotografisinin ustalığını bir yana bırakırsak, buradaki sinema dilinin günümüzdekinden geri kalan yanı yok. Sinematografi de işin içine girdiğinde Bergman fersah fersah öteye gidiyor. Kuralları kim koydu diye merak ediyorsanız işte size Bergman, sinemanın gerçek babası. Örneğin Lynch Mulholland Çıkmaz'ını yazarken bu filmi en az on kez izlemiş olmalıdır. Bir hemşire, konuşmayı reddeden, herhangibir psikolojik rahatsızlığı olmamasına rağmen çevresiyle iletişimi tamamen kesmiş bir aktristin bakımını üstleniyor. İkisi bir yazlıkta birlikte zaman geçirirken, birinin sessizliği nedeniyle açılan kışkırtıcı ve korkutucu kişilik çukuruna diğerinin (hemşirenin) karakteri düşüyor ve kendini en ince detayları ile açık etmeye başlıyor. Ve bir süre sonra hemşirenin kendi karakteri yok olup tamamen aktristin karakteri içinde eriyerek şekil değiştiriyor. (bibi andersson ve liv ullman'ın oyunculukları mükemmel) Sessizliğin gücü, karakter olmak, oynamak, kişilik ve kadın kimliği (John Berger'in Görme Biçimleri'ndeki tezini hatırlamakta fayda var: özellikle kadınların kendilerinden beklenen kimlik ve içlerindeki gerçek kimlik arasındaki bölünmüşlükleri) üzerine bir başyapıt. 1966 yılından sonraki sinemayı en çok etkilemiş ve hatta onu bizzat yaratmış olan filmlerden biri Persona. Ama burada örneğin bir Potempkin Zırhlısı ya da bir Metropolis gibi ancak miras kağıtlarındaki yazı olabilecek, yapacağını yapmış sonra da hükmünü uzun zaman önce kaybetmiş bir anlatı göremezsiniz. Bergman'ın Persona'sı, bugün bile tüm yönetmenlerin hayalini süsleyebilecek ve yapıldığı anda tüm dünyanın önünde eğileceği gerçek sinema anlatısıdır. Yapıldığı yıl bir kesimin takdirini toplamakla birlikte çok büyük bir kesim tarafından da acımasızca eleştirilmişti. Ne var ki sonrasında kuralları koyan filmlerden biri oldu.
.......................................... Chinatown ( Çin Mahallesi ) Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yönetmen: Roman Polanski Senaryo: Robert Towne, Roman Polanski Oyuncular: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston Görüntü Yönetmeni: John A. Alonzo Müzik: Jerry Goldsmith Yapım : 1974 Ülke : Amerika Tür : Gizem, Gerilim
Eski polis Jake Gittes özel dedektif olarak çalışmaktadır. Los Angeles'ın su idaresinden sorumlu Hollis I. Mulwray'i takip etmek için eşi Evelyn tarafından kiralanır. Evelyn eşinin kendisini aldattığını düşünmektedir. Takibe başlayan Jake gerçekten de Hollis'in başka bir kadınla beraber olduğunu görecektir. Ancak olaylar beklediği gibi gelişmez. Hollis gizemli bir şekilde öldürülür. Jake olayın peşini bırakmaya yeltense de, bir karabasının içine düşmüştür. Olaylar onun yakasını bırakmayacak, Evelyn sandığı kadının Hollis'in gerçek eşi olmadığını anlayacak ve herşey daha da çetrefilleşecektir.
......................................... The Shining Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yönetmen: Stanley Kubrick Yapımcı: Stanley Kubrick Senarist: Stanley Kubrick, Diane Johnson, Stephen King (roman) Müzik: Wendy Carlos Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd Görüntü yönetmeni: John Alcott, Rachel Elkin Yapım yılı, ülkesi: 1980, ABD Süre: 119 dakika Dil: İngilizce Tür: Gerilim
The Shining, 1980 yapımı Stanley Kubrick'in Stephen King'in aynı adlı romanından uyarladığı filmdir.
Filmin başrolünde yazar Jack Torrance'ı canlandıran Jack Nicholson vardır. Torrance'ın karısı rolünü ise Shelley Duval canlandırmıştır. Uzun ve detaylı takip sahnelerinin çekimi için steadicam'in bu kadar uzun süre kullanıldığı ilk film The Shining'dir.
19 milyon dolara malolan film Amerika'da toplam 44,017,374 $ hasılat yapmıştır.
En fazla çekim tekrarı yapılan filmidir. Bir sahnesi 127 kere tekrar çekilmiştir.
................................... 2001: A Space Odyssey ( 2001: Bir Uzay Destanı ) Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yönetmen: Stanley Kubrick Yapımcı: Stanley Kubrick Senarist: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke Oyuncular: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Douglas Rain (HAL'ın sesi) Yapım yılı, ülkesi: ABD, 1968 Süre: 141 dakika Dil: İngilizce
Stanley Kubrick, Dr. Garipaşk filmini bitirmesinin üzerine bir bilimkurgu filmi çekmek ister; filme dönüştürülebilecek bir fikir geliştirmek üzere bilimadamı ve bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke'a danışır. Clarke da "Sentinel" adlı kısa öyküsünü önerir. Bunun üzerine önemli bir ortaklık kurulur: Kubrick ve Clarke, eleştirmenler, sanatçılar ve izleyiciler tarafından sıklıkla en başarılı bilim kurgu olarak anılan "2001: A Space Odyssey"i kurmaya başlarlar; Kubrick senaryoyu yazıp, geliştirirken, Clarke da aynı ismi taşıyan romanı yazar. Stanley Kubrick'in isteği üzerine, bu roman filmin gösterime girmesinden sonra yayınlanır.
Filmin en önemli karakterlerinden süper-bilgisayar HAL 9000'in adının IBM kısaltmasındaki harflerden bir önceki harfe gidilerek oluşturulduğu söylense de Arthur C. Clarke, bunun tamamen rastlantısal olduğunu belirtmiştir.
Filmin ilk bölümünde, bir maymun-adam alet kullanmayı öğrenmesini kutlarken elindeki uyluk kemiğini havaya fırlatır; bu kemiğin düşüşe geçerken bir uzay gemisine döner ve filmin ikinci bölümü başlar. Bu kesme, "jump-cut", sinema tarihinin en geniş zaman atlaması yapan kesmesidir. Bir diğer can alıcı sahne de iki astronotun, uzay gemisinin her şeyini yöneten süper bilgisayar HAL'den gizli yapmaya çalıştıkları konuşma sırasında, HAL tarafından dudaklarının okunduğunu gösteren sahnedir. Filmde, uzay boşluğunda hiçbir sesin duyulmaması gibi pek çok detay gizlidir. Filme konu romanın devam serileri yayımlanmıştır. Filmde HAL ile kaptanın satranç oynadığı sahnede, HAL, siyahla İspanyol Açılışı'nın Marshall Gambiti varyasyonu ile kaptanı yenmiştir.
Kubrick'in bu film için kurduğu setleri, daha sonra yeniden kullanılamamaları için kırdırdığı söylenir.
Film 1970'li yıllarda Türkiye sinemalarında, '2001: Uzay Yolu Macerası' ticari adı ile gösterime sunulmuştu. |