18 Şubat 2012, 15:16
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Tırnak Batmasında Yapılması Gerekenler
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Tırnak Batması Nedenleri
Tırnak batmasının en sık nedenleri tırnakların yanlış kesilmesi ve ayak yapısına uygun olmayan dar ayakkabı kullanımıdır. Bunun dışında genetik yatkınlık, fazla kilolar, gebelik, darbeler, aşırı ayak terlemesi gibi pek çok nedenle tırnak batması gelişebilir. Ayrıca tırnakların aşırı kavisli ya da ince olması da tırnak batmasını kolaylaştırır.
Kimlerde ve Hangi Yaşlarda Görülür?
Her yaşta görülebilmekle birlikte en sık gençlerde ve ayak baş parmak tırnaklarında izlenir. Tırnak Batmasının Belirtileri Şiddetli ağrı, Tırnak çevresindeki deride, kızarıklık, şişlik ve akıntıdır.
Tırnak Batması Tedavisi
Tırnak batmasının tedavisinde uygulanacak yöntem batığın şiddetine, evresine göre değişir. Erken evrede tırnak yan kısımlarında ağrı veya ağrı ile birlikte çevredeki deride kızarıklık ve hafif şişlik görülür. Bu evrede tırnağın batık kısmının altına bir parça pamuk konulması yeterlidir. Bu pamuk parçası tırnak ile deri arasında boş bir alan oluşturarak tırnağın ete batmadan uzamasını sağlar.
Şiddetli Tırnak Batması Durumunda Ne yapılır? Nasıl tedavi edilir?
Hafif tırnak batması tedavi edilmediğinde tırnağı çevreleyen derideki şişlik artar, ağrılı ve kolay kanayan bir doku oluşur. Bu ileri evrede tırnak batması cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. En sık uygulanan yöntem olan matrisektomi yönteminde tırnağın batan kısmı ile birlikte tırnak kökü de çıkarılır ve bu bölümler dikiş atılarak kapatılır. Etkili bir uygulama olmakla birlikte ağrılı ve iyileşme süresi oldukça uzundur.
Son yıllarda ise şiddetli tırnak batıkları fenolizasyon yöntemi olarak adlandırılan yeni bir uygulama ile tedavi edilmektedir. Bu uygulamada tırnağın batan kısmı çıkarıldıktan sonra tırnak kökünün batan tarafına ve tırnak yatağına fenol adı verilen özel bir solüsyon sürülür. Fenol, tırnak kökü ve tırnak yatağını kimyasal olarak tahrip eder. Böylece bu taraftan tırnak çıkmayacağı için tırnak batması kalıcı olarak engellenmiş olur. Bu işlem sırasında kanama olmaz ve dikiş atılmasına da gerek yoktur. Genellikle ağrısızdır ve uygulamadan sonra 2-3 gün içinde ayakkabı giymek mümkündür. Uygulanması kolay olan bu yöntemin etkinliği çok yüksek ve tekrar etme olasılığı da yok denecek kadar azdır.
Tırnak Batmasını Önlemek İçin:
- Tırnak batmasına engel olmak için yapılması gereken ilk ve en önemli şey tırnakların doğru kesilmesidir.
- Tırnaklar düz kesilmeli ve hafif törpülenmelidir.
- Çok kısa kesilmiş tırnaklar da kolay batar. Bu nedenle çok kısa kesilmemelidir.
- Ayrıca çok dar ve sivri burunlu ayakkabılar giyilmemelidir. |
| |