Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Şubat 2012, 20:32   #2
Çevrimdışı
N999
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Östrojen cildi gençleştiriyor




48-52 yaş arasındaki kadınların yaşadığı menopoz döneminde vücutta belirgin değişimler gözlenir. Östrojen takviyesi ise kalp sağlığını korumanın yanında kemiklere ve cilde ciddi fayda sağlıyor

Orta yaşlarda başlayan cilt yaşlanması, menopoz döneminde daha da hızlanabilir. Ancak menopoz döneminde kadına verilen östrojen hormon tedavileri, yaşlanmayı engellediği gibi tersine de çeviriyor. Östrojenin olumlu etkisiyle, cildin görünüşü düzeliyor ve gerginliği artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alparslan Baksu, menopoz döneminde kadınlarda görülen hızlı yaşlanma, kemik erimesi, kalp krizi gibi riskleri ve tedavi sürecinde yaşanacak olumlu gelişmeleri paylaştı:

KOLAJEN MİKTARI ARTAR
Menopozda kullanılan östrojen, derideki kolajen sentezini artırır. Ayrıca hiyalüronik asit sentezini hızlandırarak, derideki nemliliği ve canlılığı sağlar.
Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi; menopozdaki östrojen eksikliği, bağ dokusu ve ciltte meydana gelen olumsuz değişikliklerin hızlanmasına yol açıyor.
Menopoz döneminde kadına verilen östrojen hormon tedavileri, bu olumsuz değişiklikleri önemli oranda engeller, hatta tersine çevirebilir. Östrojenin cilt üzerindeki olumlu etkilerini söyleyecek olursak; dokuya sağlamlık ve esneklik veren kolajenin miktar ve kalitesini artırır. Cildin görünüş ve gerginliğinden sorumlu yapıları düzeltir.

DÜZENLİ TARAMA ÖNEMLİ
Menopoz döneminde iskelet sistemindeki değişiklikler de önemlidir. Östrojen hormonunun azalması ile kemiklerde yıkım süreci hızlanır ve kemik erimesi artar. Östrojen hormonu, kemiklerde yapımı sağlayan hücreleri uyarır ve yıkım yapan hücreleri baskılar.
Menopoz; kadının sağlık taramalarını düzenli olarak yaptırması gereken önemli bir dönemdir. Kemik erimesinin hızlanması ile kadın vücudunun yapısı değişir, kemikler zayıflar ve boy kısalır. Düzenli smear testi, meme ultrasonu, kemik ölçümü, mamografi ve kan yağları tahlilleri yaptırılmalıdır.

KALP HASTALIĞI RİSKİ ARTIYOR
Kalp-damar hastalıkları; kadınlarda daha az görüldüğü halde, her iki cinste de en sık ölüm nedenleri arasında yer alıyor. 50'li yaşların altında, kalp-damar hastalıkları erkeklerde daha sık yaşanırken; menopoz sonrasında her iki cinste de aynı oranda risk görülüyor.
Östrojen ve özellikle kan yağları, kadınlarda kalp sağlığı üzerinde önemli etkiler oluşturuyor. Kadınlarda, LDL kolesterol (kötü kolesterol) menopoz öncesinde erkeklerden daha az oranlarda bulunmasına rağmen, menopoz sonrasında iki cins arasında fark kalmıyor. İyi huylu kolesterolde (HDL kolesterol) ise durum tersine yaşanıyor. Menopozdan sonra HDL kolesterol miktarı azalıyor.

KADINLIK HORMONU AZALDIKÇA KEMİK SAĞLIĞI DA ETKİLENİR
Kemikte yapım ve yıkım olayları, ömür boyu devam eden bir süreçtir. Ancak menopozla birlikte kemiklerin yıkım temposu hızlanabilir. Bundaki en önemli faktör ise östrojen hormonu eksikliğidir.
Menopoz kaynaklı kemik erimesinde en etkili tedavi yöntemlerinden biri hastaya östrojen verilmesidir. Günümüzde östrojen hormon tedavisinin bilinen en önemli faydaları; menopozal ateş basmaları, vajinal kuruluk ve kemik erimesi üzerinedir.

DÜZENLİ SÜT VE YOĞURT
Hormon tedavisinin yeterli olmadığı kadınlarda diğer kemik erimesi (osteoporoz) ilaçları da kullanılır. Bu ilaçlar, jinekologlar tarafından da yazılabilir.
Osteoporoz ilaçları, uzun süreli kullanıldığı için zaman içinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu ilaçların bilinen en belirgin yan etkileri; mide ve bağırsak sistemi üzerinedir. Ülser, gastrit gibi hastalıkları olan kadınların bu ilaçları kullanılması sakıncalıdır. Düzenli süt ve yoğurt tüketimi de kalsiyum ihtiyacını destekleyebilir.

KOLESTEROL İLACI İÇMEDEN KARACİĞER TESTİ YAPTIRIN
Menopoz sürecinde, kalp damar hastalığı riski taşıyan kadınlar kolesterol ilacı kullanabilir. Bu ilaçların en önemli yan etkisi ise karaciğer üzerinde görülür.
Menopozda kullanılan hormonlar da karaciğerde özümsendiği için hastanın başlangıçta ayda bir olmak üzere sık sık karaciğer enzimlerini kontrol ettirmesi gerekir. Bilinen bir karaciğer hastalığı olan hastalar ise kesinlikle kolesterol ilacı kullanmamalıdır.

HASTALIK YOKSA...
Hormon tedavisi görmeyen ve bilinen bir karaciğer hastalığı olmayan kadınlar ise gerektiği zaman rahatlıkla kolesterol ilacı kullanılabilir. Menopozda sakıncalı olan başka ilaç grubu ise yoktur.

HORMON TAKVİYESİ KOLESTEROL DÜŞMANI
Menopoz sonrası verilen östrojen tedavileri ile total ve zararlı kolesterol (LDL) azalıyor, faydalı kolesterol (HDL) artıyor. Böylece, kalp damar hastalığı riski azaltılmış oluyor.
Östrojen hormonunun, damar içyapısının fonksiyonları üzerinde de olumlu etkisi görülüyor. Menopozla birlikte östrojen hormonunun olumlu etkilerinden mahrum kalan kadınlarda kalp krizi riski artıyor.

KANSER ÜZERİNDE BİR ETKİSİ YOK
Menopoz sonrasında; meme, rahim, yumurtalık ve kolon kanserinde gözlenen artışın ise östrojen takviyesiyle değil kadının yaşıyla ilgili olduğu biliniyor. Östrojen hormonunun; meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin oluşumu üzerinde bir koruyucu etkisi söz konusu değil.
Ancak; östrojen tedavisinin, kolon kanseri oluşumunu az da olsa önlediği biliniyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver