Cevap: Anadolu Yarenliği ve Yaren Olmak
Yaran meclislerinde icra edilen bütün sarki ve türkülerin tamami ilimize ait parçalardir bunlarin kendilerine göre ayri ayri çalinip söylenme ve oynanma sekilleri vardir bunlari kisim kisim belirli basliklar altinda toplamak mümkündür. AKSAM HAVALARI Bu havalar yaran meclisi toplanip selamlasma ve kahve içiminden sonra ocagin açilmasiyla baslanarak söylenir.Sesi güzel yaranlar çavus tarafindan kaldirilir bu yaranlar yüzleri yaranlara dönük olarak yere iki diz üzeri yan yana çökerler sazende ve yaranlarinda eslik etmesi ile iki yana yaylanarak ve el çirparak söylenir:
Ah yine aksam oldu Ezan sesi var
Dost sabah olmayinca kapi açilmaz
Ayva dibi serin olur yatmaya
Karatas
Karsida harar durur
Samsun iskele basi MAHALLI OYUN HAVALARI Bu oyunlar degisik figür ve tarzlarda oynanan estetik içerikli oyunlardir
Çarsilardan üç mum aldim yakmaya
Kahve yemenden gelir
Kömür gözlüm
Mahim
Duvara vurdum kazmayi ( üç ayak)
Mineler
Ark altinda bendim var
Fatmam
Kürdün kizi
Bir gömlek giyer kisarak
Genç Osman Kaleden kaleye sahin uçurdum
DAHA HIZLI SÖYLENEN VE OYNANAN OYUNLAR
Bu oyunlarda serbest sekilde oynanan kesin yapilmasi gereken figürleri olmayan herkesin degisik sekillerde oynaya bildigi oyunlardir. Imaret
Yildiz
Tepe tarla
Askinla perisan yari görünce
Çira çattim yanmadi
Hanci Osman
Fadimem
Merdiven altinda bir lira buldum
Yas kiremitten su damlar
Bahçelerde pirasa
Sol yüce dagdan bir yol asar
Su gelir millendiri
Mese meseye benzer
Bulguru kaynatirlar
Kaynana
Affe
Güllü
Kahveci OTURAK HAVALARI Bu havalarda çay, kahve içerken oyun aralarinda yaranlar dinlenirken mahalli oyunlarin aralarinda sazende tarafindan çalinip söylenir yaranlarda eslik ederler.
Iki geyik bir dereden su içer
Binbasinin adi Halim
Atimi bagladim ben bir meseye
Aksam oldu pencereye aller gerildi.
Yüzügümün allida pullu kasi var. ORTA OYUNLARI Bu orta oyunlari Çankiri merkez de ve köylerinde ayni veya degisik adlarla oynanir her oyunun
bir oynanma sekli vardır |