Konu: Döngüler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Kasım 2011, 12:01   #2
YaRGuCi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Döngüler

For..Next Döngüsü

Programın bir işi belirli kere yapmasını istiyorsak, ona yapacağı işi bir sayaç değişkeniyle birlikte,

For döngüsüyle bildiririz:

PHP Kod:   Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
For sayaç başlangıç To son Step adım
    yapılacak işler
Next 

Burada, “sayaç” yerine istediğiniz bir değişken adını, “başlangıç” yerine sayacın başlamasını istediğiniz sayıyı, “son” yerine sayacın durmasını istediğiniz sayıyı, ve “adım” yerine, sayacın kaçar-kaçar artmasını istediğinizi yazabilirsiniz. En sondaki Next deyimi ise döngünün bir sonraki adıma geçmesini sağlar. Bu adımda sayaç, Step kelimesi varsa, karşısındaki değer kadar arttırılır ve yapılacak işler yeniden yapılır. Bir örnek yapalım (gunler.asp):,

PHP Kod:   Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
<HTML>
<
HEAD>
<
TITLE>ASP ILE GÜNLERI SAYMA</TITLE>
<
META http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-9">
<
META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254">
</
HEAD>
<
BODY>
<
H2>
<
CENTER>
<%
Dim Gunler 
Gunler 
= Array("Pazartesi""Salı""Çarşamba""Perşembe""Cuma""Cumartesi""Pazar")
For 
sayac 0 to 6
    Response
.Write Gunler(sayac)

Response.Write "<BR>"
Next
%>
</
CENTER>
</
H2>
</
BODY>
</
HTML

Bu ASP kodunda, Gunler adıyla bir dizi-değişken oluşturuyoruz ve bu değişkenin yedi hanesine, günlerin adlarını atıyoruz. Sonra, sayac adlı sayacı 0’dan 6’ya kadar arttırıyoruz (Bir sayaç birer birer artsın istersek, Step bölümüne adım sayısı yazmayız). Şimdi kendimizi bir an için VBScript’in yerine koyalım ve birinci adımda yapacağımız işi düşünelim: “Hmm.. Programcı bey, benim sayac’ı önce 0 yapmamı istiyor; peki sayac 0 olsun. Sonra, Gunler dizi-değişkeninden sayaç değeri ile aynı sayıyı taşıyan değişkeni alıp, bunu ziyaretçinin Browser’ına yazmamı istiyor. Peki, Gunler(0) ne imiş, bakalım. Hmm Gunler(0) Pazartesi imiş. o halde ziyaretçinin ekranına bir Pazartesi kelimesi yazalım. Sonra bir de <BR> kodu yazmamı istiyor. Onu da yazalım.. Şimdi, sırada Next var. Yani bir sonraki adıma devam edeceğiz. Step değeri olmadığına göre sayacı bir arttırayım. Sayaç böylece 1 oldu. ...”
Ve böylece VBScript, sayacın son değeri olan 6’ya ulaşıncaya kadar, biteviye Gunler dizi-değişkeninden sayacın değerine göre değer seçerek ve bunu ekrana yazdırarak, işini yapacaktır. Bu bakımdan VBScript, güvenilir ve çalışkan bir arkadaştır!

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver