Özellikle büyük kentlerdeki apartman dairelerinde belirli sınırlar içine bir düzen kurmaya çalışmak, mimar ve tasarımcıların her konuda akıllı çözümler geliştirmelerine neden oluyor. Multifonksiyonel -aynı anda birden fazla işleve sahip- tasarımlar, bu ihtiyaç sonucunda ortaya çıkan eğilimlerden biri. Sırtı kitaplık görevi gören kanepeler, bazalı yataklar, aydınlatma özelliği olan oturma birimleri gibi…
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bir diğer çözüm ise, mobilyaları hareketlendirerek aynı birim ile farklı alanlarda farklı ihtiyaçları karşılamak. Tekerlekli sehpalar ve açılıp kapanan sandalyeler, buna en iyi örnek. Peki yer kazanmak için, daha doğrusu mevcut yerden optimum şekilde yararlanmak için neler yapılabilir?
İşte size tam on fikir:
1. Pencere altlarında ve kapı üstlerinde raf veya dolap imkanı yaratın.
2. Sürgülü kapıları tercih edin.
3. Gömme dolapları mimari detaylarla birleştirerek bütünlük yaratın.
4. Renkleri doğru kullanmak ve etkilerinden faydalanmak çok önemlidir, bu konuda muhakkak bir uzmandan yardım alın; sadece ‘açık renkler büyük gösterir’ kuralıyla sınırlı kalmak yeterli değildir.
5. Dar bir odayı geniş göstermenin bir yolu da, parkeleri enlemesine döşemektir.
6. Koltuk kolları çok yer kaplarlar, mümkünse seçiminizi bunu bertaraf edecek şekilde yapın.
7. Işığı tüm alana yaymak için eşyalarınızda reflektif malzemeler kullanın, ışıklandırılarak aydınlatılmaya ihtiyacı olan her yere ayna koyun.
8. Alçak mobilyaları tercih edin.
9. Küçük mekanları transparan ayırıcılar ile bölmek hem ayrı bölümler oluşturur, hem de genel ışığı ve bütünlüğü bölmez.
10. Mekanın büyük algılanması için seçilen yer, duvar ve mobilya döşemesinin küçük ebatlı ve küçük desenli olmasına dikkat edin.
Bütün bunların dışında, uzun süredir kullanmadığınız eşyalardan kurtulmayı başarabilirseniz, ne kadar ilave alan kazanacağınızı tahmin edemezsiniz!