Cevap: Hasta Ziyaretleri Için Yedi Öneri
Uygun olabilecek diğer bir dua ise 130 Numaralı Mezmur’dur. Şöyle başlar : “ Enginlerden seni çağırdım, ey Tanrım. Ey Tanrım, sesimi işit; Yalvarışlarımın sesini, kulakların iyi dinlesin.” Veya 121 Numaralı Mezmur’dan okuyabilirsiniz. O da şöyle başlar : “ Gözlerimi dağlara kaldırıyorum; Yardımım nerden gelecek ? Yardımım gökleri ve yeri yaratan Tanrı’dandır.”
• Eğer bir bayram sırasında hastayı ziyaret etmeniz mümkün değilse, bir bayramdan hemen önce hastaneye gitmeye çalışın. Artson’un dediği gibi : “ Bir Cuma günü, örneğin, hastanın ne yiyip içebileceğini de dikkatle düşündükten sonra, biraz halla ile bir miktar da şarap veya üzüm suyu getirin. Purim öncesinde, bir miktar Haman Parmağı (Hamentaşen), Roş Aşana öncesi bal ve elma, Pesah öncesinde ise Matza ve bir Agada kitabı getirebilirsiniz. Ziyaretlerinizi Yahudi bayramları ile denk getirmek, hasta olmanın yaratacağı “kaybolmuşluğu” bir nebze için ortadan kaldıracak, hastayı o odanın dışında bulunan Yahudilerin hisleri ile bir araya getirmeyi sağlayacaktır.”
• Sinagogda hasta kişi için bir dua okunmasını sağlayın. (Hastalar için geleneksel dua mi şiberah diye adlandırılır ve Tora okunduğunda hastanın İbrani adı ve annesinin İbrani adı zikredilerek okunur, örneğin Avram ben Sara.) Normal olarak dindar olmayan insanlar bile hasta olduklarında kendilerini daha hassas hissederler. Kendileri için sinagogda bir dua okunduğunu bilmeleri, onları rahatlatacak, onlara güven verecektir.
Dua, hastane yatağının başucunda bile söylenebilir. Rav Artson şöyle anlatıyor : “ Bir kadın, rahatsızlığı hakkında bilimsel ve objektif bir şekilde hiç durmadan konuşuyordu. Ta ki elini tutup, mi şiberah duasını okumaya başlayana kadar. O anda gözlerinde yaşlar belirdi ve kısa duanın sonunda hüngür hüngür ağlamaya başladı. Duanın gücüyle nihayet hislerini açığa vurmaya ve paylaşmaya hazır hale gelmişti. Şu anda yaşadığı, daha önceki konuşmalarından ve öne sürdüğü bilimsel açıklamalardan daha tedavi edici bir etkiydi.”
Çoğu zaman birinin hastalandığını öğrendiğimizde, özellikle hastalık ciddi ve durdurulamaz cinsten ise, kendimizi tamamen güçsüz hissederiz. Yahudiliğin bikur holim (hastaları ziyaret) geleneğinin öğretileri, yardım etmek için her zaman muhakkak birşeyler yapmamız gerektiğini hatırlatır. *** |