T.C RİZE ÜNİVERSİTESİ
Rize Üniversitesi 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin 5467 sayılı Kanunla kurulmuştur. Rize Üniversitesi kuruluşunda KTÜ’ye bağlı iken kendisine devredilen Fen-Edebiyat, Su Ürünleri, İlahiyat, Eğitim Fakülteleri ile Fındıklı Meslek, Rize Meslek Yüksek Okullarıyla birlikte Tıp Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Pazar Meslek Yüksekokulu, Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinden oluşmaktadır. Mevcut yapısıyla Rize Üniversitesi Fen ve Sosyal Bilimler ağırlıklı bir üniversite durumundadır. Mühendislik ve Teknik Bilimler açısından da yeni fakültelerle geliştirilmesi planlanmaktadır
Eğitim Öğretim Altyapısı
Rize Üniversitesi'nde bir eğitim - öğretim yılı, güz yarıyılı ve bahar yarıyılı olmak üzere 2 yarıyıldan oluşur. Her bir yarıyıl 15 hafta ders, 1 hafta ara sınav haftası ve 2 hafta da yarıyılı sonu sınav haftası olmak üzere 18 haftadan oluşur.
Rize Üniversitesi bünyesinde bulunan Enstitü, Fakülte ve Meslek Yüksekokulları ;
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Fen Edebiyat Fakültesi
- SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ
- İlahiyat Fakültesi
- Eğitim Fakültesi
- Tıp Fakültesi
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- Rize Sağlık Yüksekokulu
- Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu
- Rize Meslek Yüksekokulu
- FINDIKLI MESLEK YÜKSEKOKULU
- Ardeşen Meslek Yüksekokulu
- PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU Fen Bilimleri Enstitüsü
Rize Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Lisansüstü Eğitimini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek üzere 17 Mart 2006 tarihinde ve 26111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni üniversite kurulmasına ilişkin 5467 No' lu Kanunun 61. maddesinin (d) fıkrasıyla kurulmuştur.
Enstitü' de yürütme görevi Enstitü Müdürü tarafından yerine getirilir. Enstitü Müdürü, Enstitü Müdür Yardımcıları ve Enstitü Kurulunca seçilmiş olan üç öğretim üyesi olmak üzere altı üyeden oluşan Enstitü Yönetim Kurulu, Enstitünün yönetiminde Enstitü Müdürüne yardımcı olur. Enstitü Müdürü' nün başkanlığını yaptığı Enstitü Kurulu ise Enstitü Müdür Yardımcıları ile Ana Bilim Dalları Başkanları' ndan oluşmakta ve üst akademik organ olarak Yükseköğretim Kanunu ile fakülte kurullarına verilmiş olan görevleri enstitü bakımından yerine getirmektedir. Enstitümüz bünyesinde Su Ürünleri, Fizik, Kimya ve Biyoloji Ana Bilim Dalı mevcuttur.
Enstitümüzde lisansüstü eğitim yapmak isteyen öğrencilerin yeterli düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Yeterli düzeyde İngilizce bilmeyen öğrenciler, seviyelerine bağlı olarak, bir veya iki yarıyıl süreyle enstitümüzce İngilizce hazırlık kursuna tabi tutulmaktadır