26 Ekim 2011, 23:06
|
#6 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Cevap: Rize ili arşiv
Ardeşen Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Ardeşen, uzun yıllar boyunca Roma ve Bizans İmparatorluklarının yönetimi altında kalmıştır. Daha sonraları Trabzon Rum Pontus İmparatorluğu bölgede hakimiyet kurmuştur. 1461’de İmparatorluğun yıkılması ile bir süre özerk kalmış, daha sonra Osmanlıya bağlanmıştır. Osmanlı Rus Savaşında işgale uğrayan ilçe, 1918 yılında işgalden kurtulmuştur. 1 Mart 1953 yılında da ilçe olmuştur.
Ardeşen, doğusunda Fındıklı, batısında Pazar, güneyinde Kaçkar dağları ve Çamlıhemşin, kuzeyinde Karadeniz’le çevrili, Rize’ye 45 km uzaklıkta olan bir sahil ilçesidir. İlçenin yüzölçümü 743 km² ’dir.
Rivayete göre Ardeşen adını, Osmanlı tahtına çıkmak isteyen Yavuz Sultan Selim’den almıştır. Trabzon sancak beyi iken, bu amacını gerçekleştirmek için Kepa sancak beyi olan oğlundan yardım almak ister. Bölgeden geçerken Fırtına Deresi mevkiinde ağaç parçaları görür, yanındakiler bu yörede kimsenin yaşamadığını belirtirler. Yavuz Sultan Selim de deredeki ağaç parçalarını göstererek “Bu belde tenha değil, bakın dere yonga taşıyor. Bu yörenin ardı şendir demiştir.” Ardışen sözcüğü zamanla değişerek Ardeşen olmuştur.
İlçe nüfusu 58.499’dur. Ardeşene bağlı olan 1 belde, 22 mahalle ve 38 köy bulunmaktadır.
Ardeşen’de tarihi eser olarak cami, kilise, kemer köprü ve ev örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca Seslikaya Köyü'nde bulunan Süleyman Dede (Efendi) Türbesi (1890) de önemli tarihi eserlerdendir. Ardeşen, son zamanlarda bölgedeki gelişen turizm hareketiyle birlikte yayla turizmiyle de ön plana çıkmaya başlamıştır.
İlçenin en önemli akarsuları Fırtına deresi, Yeniyol deresi, Dolana Çay ve Konak Deresidir.
Ardeşen’de halkın en önemli geçim kaynağı çaydır. Bunun dışında arıcılık ve balıkçılık, son yıllar da bölgede yetiştirilmeye başlanan kivi üretimi de yapılmaktadır. |
| |