Cevap: Amin Maalouf okuyan?
Merhaba,
Amin Maalouf ile, üç yıl önce, ''Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri'' kitabıyla tanıştım.
Doğu kültürünü mükemmel kaleme almış. O zaman bana bu kitap çok ağır gelmişti, anlamakta zorlanıyordum ve ilk kez bir kitabı yarım bıraktım, ama mutlaka bitireceğim. Hatta sizinlede bunu konuşmuştuk.
Dün okul çıkışı, kitap almak için Kadıköye gittim. Tesedüf diyeceğim amma, tesedüflere inanmam.
Bir kitab gözüme çarptı, biraz içini karıştırdım ve aldım. Daha giriş sayfası beni çok etkiledi ki, dün akşam, düşüne düşüne, uyuyakalmışım.
O etkileyici girişi, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ben,Hasan tartıcıbaşı Muhammed'in oğlu, ben, Giovanni Leone de Medici; bir berberin sünnet ettiği,bir papanın vaftiz ettiği bena? Benim Arapça, Türkçe, Kastilya dili, Berberi dili, İbranice, Latince, sokak İtalyanca'sı konuştuğumu duyacaksınız; çünkü bütün diller ve dualar benim dillerim ve benim dualarım fakat ben hiçbirine ait değilim!. Ben yalnızca Tanrıya ve dünyaya aidim; ve yakında bir gün yine onlara döneceğim cümlesiyle başlıyor,
Afrikalı Leo!
Bu nasıl bir evrensel düşüncedir. Alınıp okunaması gerek.
Teşekkürler.
__________________ 'Türkçe konuşmayan bir insan, Türk milli kültür, toplum ve uygarlığına bağlılığını iddia ederse, buna inanmak doğru olmaz.''
-Mustafa Kemal Atatürk. |