Saygi hak edilmeli mi?
Bunu bana dusuren arkadasi tebrik ederek yazima basliyorum.
Saygi uzerine yazmadan once, ozgurlugunun taniminin yapilmasi gerektigi kanaatindeyim.
Ozgurluk nedir?
Turk Dil Kurumu, Guncel Turkçe Sozluk'de ozgurluk sozcuğunu soyle tanımlamaktadır:
1. Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî.
2. Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet.
Maalesef bizim ulkemizdeki insanlarimizin buyuk bir kismi karsisindaki insana hakaret etmeyi, kendi ozgurlugu sayabiliyor. Bizim ozgurlugumuz baskalarinin ozgurluk alanlarina mudahale etmemeli, her zaman kendime surekli tekrarliyorum '' Kendine yapilmasini istemedigini baskasina yapma, kibirlenme, gurura kapilma '' Lakin hayat onumuze oyle orneklerler cikariyor ki acz icersinde karsimizdakini kirmak durumunda kaliyoruz.
Ozellikle dini ve siyasi konularda igrenc boyutlara ulasmis bir tahammulsuzluk soz konusu, sirf bu yuzden bu kategoride siyasi paylasimi yasaklamis bulunmaktayim, elestiri ve hakaret kelimelerinin anlamlarini bilmemize ragmen, bizim gibi dusunmeyenlere hayasizca haraket edebilecek kapasitedeyiz maalesef.
Ben acikcasi saygi gostermeden saygi beklenilmesini dogru bulmuyorum, problemin ozude tam olarak buradan kaynaklaniyor. Her turlu terbiyesizligi yapip ee sanki o cokmu farkli demek acz gostergesidir, hayasizliktir fikir kitligidir. ( Kelimelerimin sertligi icin kusura bakmayiniz. )
Bu tip problemli dusunce tarzi devam ettikce birbirimizi anlamanin mumkun olmayacagina inaniyorum. 2004 yilinda Belcika'da yaptigimiz gezi sirasinda gay ve ateist profesorlerin cuma namazi icin bize camii aramasi ve bulduklarinda sevinmesi beni cok sasirtmisti acikcasi.
Biz kullanicilarimiz buraya uye olurken ; dini,dunya gorusu, siyasi gorusu diye bir ayrim yapmiyoruz, ben elimden geldigince buradaki butun kullanicilarima saygili olmaya calisiyorum, yonetimimde ayni sekilde tabiki insaniz hatalarimiz olmustur, olacaktir kullanicilarimiz olarak size dusen bu tip hatalarimiz oldugunuzda bizi uyarmanizdir, iste tamda burada iyiniyet suistimali LUTFEN olmasin arkadaslar, gosterdigimiz saygiya karsilik saygi bekliyoruz kullanicilarimizdan baska hicbir beklentimiz yoktur, lakin sozlerimi bitirmeden tekrar ifade etmek isterim ki hangi sebeble olursa olsun hakaret, kufur acz gostergesidir, edepsizliktir.
Sizlerden ricam, kendinize yakisir sekilde davranmaniz ve saygiyi haketmenizdir.
Okudugunuz icin cok tesekkur ederim.
( Imla hatalarini duzeltmek isteyen gonullu arkadaslar varsa pm ile ulasabilirler.)
Ibrahim Celik
15.10.2011 |