Cevap: Ulaşım Eğitim Öğretim
DENİZ ULAŞIMI:
1.124 km. uzunluğundaki girintili-çıkıntılı kıyı şeridi, Muğla ilinde bir çok doğal koy, körfez ve limanın oluşmasına neden olmuştur. Bodrum, Datça, Fethiye, Güllük, Marmaris ve Göcek Limanları ildeki başlıca limanları oluşturmaktadır. Fethiye, Marmaris, Bodrum ve Datça ilçeleri arasında, özellikle yaz aylarında düzenli feribot seferleri yapılmaktadır.
Ekonomi
Turizm girdileri, il genelinde çok önemli bir pay oluşturur. 127.000 belgeli ve denetimli işletme, yıllık ortalama 500.000.- USD'lik döviz girdisi sağlar.
Ekonomi, il genelinde tarıma dayalıdır. Tarımsal üretim gelirlerinde en büyük payı sırası ile tarla ürünleri (buğday, arpa, pamuk, tütün ...), zeytincilik, hayvansal ürünler, bağcılık, sebzecilik, kavun-karpuz üretimi, yem bitkileri üretimi ve meyve üretimi alır.
İl sınırları içinde zeytin işletmeleri, zeytinyağı fabrikaları, maden işletmeleri, mermer fabrikaları ve çeşitli sanayi kuruluşları bulunuyor.
Muğla, tarımsal üretim değerleri itibariyle Türkiye genelinde 16. sırada yer alıyor. 1996 değerlerine göre cari fiyatlar ile tarımsal üretimde yaklaşık %71'lik oranıyla bitkisel üretim ilk sırayı alırken, bunu Canlı hayvan üretimi ve Hayvansal ürünler izler.
Kültür
Kültürümüzü tarihten alıyor, tarihi varlıklarımızı koruyup yaşatmaya çalışıyoruz. Amacımız, tarihten bizlere miras Baca, Arasta, Yayla, han-hamam, cami, müze, dokuma, kısaca tüm kültürümüzü koruyup ileriye taşımak ve bunu Anadolu'muzun kültürel değerleri ile birlikte tanıtmak.
Kültür ve Sanat etkinlikleri çerçevesinde Muğla Kültür ve Sanat Şenliği'ni gelenekselleştirdik. Bugüne kadar sekiz kez bu şenliği yaptık; görülmeye değer...
Her yıl Mayıs, Haziran ve Kasım aylarında, Marmaris ilçemizde, uluslararası festivallere ev sahipliği yapmaktayız.
Eğitim
Muğla ili okullar kentidir. Bu nedenle en büyük kitleyi öğrenciler oluşturuyor. Milli Eğitim, diğer kamu okulları ve üniversite, toplam il nüfusunun %18'i oranında bir dilime sahip.
Merkez, Milas ve Fethiye ilçelerinde öğrenci sayıları daha da yüksektir.
Bu kadar büyük öğrenci potansiyeline eğitim-öğretim vermek için de çok sayıda öğretmen istihdam edilmekte. Bu yönüyle Milli Eğitim, ilin en fazla personeline sahip kamu kuruluşu olma özelliğini koruyor.
53 Merkez İlçe İlköğretim ve 18 Orta öğretim kurumunda yaklaşık 1000 öğretmen görev yapıyor; ortalama 16 öğrenciye de bir öğretmen düşüyor. |