Cevap: Anlayis nedir?
Güzel bir yazı ve güzel bir örnek.Bu kadar güzel anlatılabilirdi bir yazı,teşekkür ederim öncelikle. Benim düşünceme gelirsek "Anlayış nedir". An- isim köklü bir kelime.Bir şeyi anmak yani huzura erdirmek gibi.Anla-(mak) isimden fiil olmuş bir kelime ve kişisel bir şey.Anlayış- bu da kişisel.Yani genel bir yargı degil.Tamamen öznel.Yani kişiye ait. Bence bu kelimenin bize verilmiş hali ya doğustandır ya da aileden gelen bir özelliği vardır.Aile derken ne demek istedim.Açıklayayım; Terbiye,yetiştirilme tarzı.. Bir insanın anlayıs tarzı günden güne değişen bir sey.Hani kendini geliştirmekle olacak bir sonuç.Iyıyi kötüden,kötüyü iyiden ayırt etmek gibi.Aslında anlayış bir yaşam. Bu yazınızda şunu yazmışsınız. -Artik anonimlesen bir sozu sizlere hatirlatmak istiyorum ; '' Kendine yapilmasini istemedigin seyi, baskasina yapma. '' Buradaki tabi anonim bir söz lakin günümüzde uyarlanması eksik olan bir söz.Aslında bu söz "Kendini bir başkasına ayna görevi ile ilet" olması lazımdı.Çünkü insan değer yargılarını uygularken kendi değer yargılarına bakıyor,sonra karsısındakine ki böylede olmak zorunda.Karsındaki insan iyi de olabilir kötüde.Ona göre sekil almak elbette olacak bir işlem,lakin bunu gerceklestirmek için doğru insanların arasında kalmak gerek. Kişisel yargılar genel bir hal alıyor.Anlayış,anlayışsızlık gibi ters iki kelime yanyana gelebiliyor.Aslında gelmesi daha iyi.Çünkü gelmese herkesi aynı kalıba sokarız.Yani ayırt edilmez.Geliyor ki kimin ne olduğu anlasılıyor. Yazınızdaki örnek gercekten çok iyi.Evet karınca gibi kendi değer yargılarımızıda korumalıyız.Çünkü onlar bizim,bizim yasantımızın bir parcası. Bu foruma gelirsek bu bölümün açılmasıyla zaten insanlara anlayış,saygı,sevgi göstermiş oldugunuzu belirttiniz.Çünkü bu gibi düşünceler sanal değil,tamamen gercek. Gerçeklik hiçbir zaman değişmez.Aynı siz ve sizin gibi olanların değerleri gibi.. Teşekkürler her şey için.Forum gercekten güzel bir hal almaya başladı. |