Anlayis nedir?
Soru gayet basit, cevabinda bir o kadar basit oldugunu dusunuyorum. Problem, cevapta degil cevabin uygulanis seklindedir. Anlayis nedir diye sorsam herhangi birinize, gelecek muhtemel tepkiler hemen hemen ayni olur. Karsindakine saygi gostermek, katilmadigin herhangi bir konuda olumlu/olumsuz gorus belirtmene ragmen karsit gorus savunan kisi yada kisilere karsi mutevaziligi elden birakmamak efendim olumlu dusunmek vs. Ornekleri cogaltmak mumkun mu? sanirim evet.
Peki bizim ulkemizdeki, sehrimizdeki, mahallemizdeki hatta evimizdeki anlayissizligin sebebi yahut sebebleri nelerdir? Hepimiz karsimizdakilerden goruslerimize saygi gostermesini bekleriz, ama nedense saygi gosterme sirasi bize geldiginde karsimizdakinden bekledigimizi kendimiz uygulamayiz, onurmudur sebeb? gururmudur? cok bilmislikmidir?yoksa kibirmidir? Sanirim hepsi, herkesin sebebi farklida olsa sonuc ayni yere variyor.
Artik anonimlesen bir sozu sizlere hatirlatmak istiyorum ; '' Kendine yapilmasini istemedigin seyi, baskasina yapma. ''
Sen kendin gibi dusunmeyeni assagilayacaksin, hor goreceksin kendi hayat standartlarina gore yasamayani dislayacaksin, sonrada kendi hayatina saygi bekleyeceksin, Ne guzel Istanbul be.. derler adama.
Bu tip davranislari maalesef zaman zaman bu forumdada goruyorum, ve cok uzuluyorum. Fakat arkadaslar ben elimden geldigince bu anlayissizligi burada yikmaya calisacagim. Benmi duzeltecegim milyonlarca insanin yaptigi bu yanlisi? hayir, ama bir hikaye ile neden ugrasacagimi anlatip makalemi bitirecegim.
Hz Suleyman (Hz.Suleyman peygamber hayvanlarla ve cinlerle konusabiliyordu kendisine Allah tarafindan boyle bir yetenek verilmisti) zamaninda cikan buyuk orman yangini bir turlu sonduremiyordu. Suleyman peygamber bizzat katildigi sondurme calismalarinda bir karincanin sirtinda bir damla su ile yanginin oldugu yere dogru gitmeye calistigini gorur.
Karinca'yi durdurur ve sorar ; Ey karinca! bu bir damla su ilemi koskoca atesi sondureceksin? Karincanin cevcabi manidardir ; Orasi benimde evim, hayatimi bu ormanda gecirdim ve burada hicbirsey yapmadan duramam. En azindan Rabbim bana sordugunda, vatanin yanarken ne yaptin? dediginde verecek cevabim olsun.
Bizimkide biraz karinca misali olacak ama ben elimden geldigince bu konuda sizlere karsi ornek olmaya calisacagim. Bu anlayissizligi kirarsak evimiz gibi gordugumuz saatlerimizi gecirdigimiz bu platformun cok daha guzel bir hale gelecegine yurekten inaniyorum.
Vakit ayirip okudugunuz icin tesekkurler.
Sevgiler, saygilar.
28.12.2010
Ibrahim Celik |