Aldactazide 25 mg
FORMÜLÜ: Her tablet, 25mg spironolakton, 25mg hidroklorotiazid (tatlandırıcı : peppermint) içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Spironolakton, aldosteron antagonisti bir maddedir ve distal konvolut tubuluslarda natriüretik ve diüretik etki gösterir. Hidroklorotiazid ise, kortikal distal tubuluslarda Na+ ve su reabsorbsiyonunu azaltır. Birlikte kullanımında her iki maddenin diüretik ve antihipertansif etkileri potansiyalize olur. Ayrıca spironolakton, K+ kaybını minimum düzeye indirir.
Spironolakton, gastrointestinal kanaldan oldukça hızlı emilir. Emilen spironolakton, büyük çoğunlukta ve hızla aktif ****boliti Canrenone ****bolize olur. Oral alınan spironolakton 2.6 saatte plazma pik seviyesine ulaşır. Kararlı plazma düzeyine ulaştıktan sonra plazma yarı ömrü ortalama 1.4 saattir. Canrenone’un plazma yarı ömrü ise yaklaşık 16.5 saattir. Spironolakton ****bolitleri halinde idrar ve dışkı ile atılır.
Hidroklorotiazid oral alındıktan sonra hızla emilir. Etki başlangıcı 1 saatte görülür ve 6-12 saat süreyle devam eder. Plazma pik konsantrasyonuna 1-2 saat içinde ulaşır. Plazma yarı ömrü 4-5 saattir. Hidroklorotiazid, değişmeden idrar yoluyla atılır. ENDİKASYONLARI:
Esansiyel hipertansiyon tedavisi, konjestif kalp yetmezliği ödemi ve asit durumları, karaciğer sirozu, nefrotik sendrom, idiopatik ödem, diğer tedbirlerin uygunsuz veya yetersiz olduğu hipokalemide, diğer tedbirlerin uygun görülmediği dijitalis alan hastalardaki hipokaleminin profilaksisinde. Aldosterone, malign effüssion ihtiva eden bazı vakalarda etyolojik faktör olabilir ve Aldactazide kullanımı ile faydalı neticeler alındığı rapor edilmiştir. KONTRENDİKASYONLARI:
Akut böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonunun çabuk bozulması, anuri, hiperkalemi veya tiazidlere ve spironolaktona karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. UYARILAR / ÖNLEMLER:
Özellikle daha evvel böbrek yetmezliği olan hastalarda periodik serum elektrolitleri tayini; hiperkalemi, hiponatremi ve meydana gelebilecek geçici BUN yükselmesini kontrol bakımından faydalıdır. Akut veya ciddi karaciğer yetmezliği olan hastaların tedavisinde dikkatli olunmalıdır.
Hamilelikte kullanımı: Spironolakton veya ****bolitleri ile tiazidler, plasenta duvarını geçebilirler. Bu yüzden hamile kadınlarda Aldactazide kullanımı arzulanınca, elde edilecek fayda ile anne ve fetusa yapacağı muhtemel zarar tartılmalıdır.
Tıbbi zorunluluk dışında, gerekmedikçe gebelerde kullanılmamalıdır.
Süt veren anneler: Tiazid’ler ve spironolakton’un bir ****boliti olan canrenone, anne sütünde görülebilir. ilaç kullanılacaksa, çocuğun beslenmesi için başka bir metot seçilmelidir. YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER:
Çok nadirdir ve genellikle ilaç kesildiğinde reversibldir. Bunlar; baş dönmesi, impotans, gastrointestinal bozukluklar, deri belirtileri, jinekomasti, hafif androjenik tesirlerdir. Yalnız başına tiazidlerin kullanımında glukoz toleransının azaldığı ve hiperüriseminin arttığı müşahade edilmiştir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜ TAKDİRDE DOKTORUNUZA DANIŞINIZ. İLAÇ ETKİLEŞMELERİ:
Triamterene, amiloride gibi potasyum tutan ilaçlarla veya potasyum ilaveleriyle birlikte kullanılması, hiperkalemiye yol açabileceğinden tavsiye edilmez. Düzenli aralarla serum elektrolit tayini yapılması gerekir. |