Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Eylül 2011, 22:50   #2
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Alvastin 40 mg




YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER:
Atorvastatin genelde iyi tolere edilir. Yan etkiler çoğunlukla hafif ve geçicidir. Hastaların %2’sinden daha az bir bölümü atorvastatin ile ilişkili yan etkilerden dolayı ilacı bırakmak zorunda kalmıştır. Atorvastatin tedavisiyle ilişkili olduğu düşünülen en sık yan etkiler; kabızlık, gaz sancısı, hazımsızlık, ve karın ağrısıdır.
Aşağıda sıralanan yan etkiler ise, sebep değerlendirmesi yapılmaksızın atorvastatin klinik çalışmaları esnasında bildirilmişlerdir. Sadece (*) işareti olanlar %2 den daha sık, diğerleri % 2’den daha az bildirilmiş yan etkilerdir.

Genel: Göğüs ağrısı*, yüz ödemi, ateş, ense sertliği, yorgunluk, ışığa duyarlılık reaksiyonu, yaygın ödem.

Sindirim sistemi: Bulantı*, gastroenterit, karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik, kolit, kusma, gastrit, ağız kuruluğu, rektal kanama, ozofajit, glosit, ağız ülserasyonu, iştahsızlık, iştah artışı, stomatit, safra ağrısı, duodenum ülseri, yutma güçlüğü, enterit, melena, dişeti kanaması, mide ülseri, tenesmus, ülseratif stomatit, hepatit, pankreatit, kolestatik sarılık.

Solunum Sistemi: Bronşit*, rinit*, pnömoni, nefes darlığı, astım, burun kanaması.

Sinir Sistemi: Uykusuzluk*, sersemlik hissi*, his kusuru, somnolans, hafıza kaybı, rüya bozuklukları, libido azalması, duygusal dengesizlik, koordinasyon bozukluğu, periferal nöropati, tortikolis, yüz felci, hiperkinezi, depresyon, hiperestezi, hipertoni.

Kas iskelet sistemi: Artrit*, bacak krampları, bursit, tenosinovit, miyastenia, tendon kontraksiyonu, miyozit.

Deri: Kaşıntı, kontakt dermatit, saç dökülmesi, cilt kuruluğu, terleme, akne, ürtiker, ekzema, sebore, cilt ülseri, peteşi, ekimoz.

Ürogenital sistem: Üriner sistem enfeksiyonu*, sık idrara çıkma, sistit, hematüri, impotans, disüri, böbrek taşı, noktüri, epididimit, fibrokistik meme, vajinal kanama, albuminüri, meme büyümesi, metroraji, nefrit, üriner inkontinans, idrar retansiyonu, ejakulasyon bozukluğu, uterus kanaması.

Duyu organları: Amlopi, kulak çınlaması, kuru göz, kırılma kusuru, göz kanaması, sağırlık, glokom, parosmi, tat kaybı.

Kardiyovasküler sistem: Çarpıntı, vazodilatasyon, bayılma, migren, postural hipotansiyon, flebit, aritmi, anjina pektoris, hipertansiyon.

****bolik bozukluklar: Periferik ödem*, hiperglisemi, kreatinin fosfakinaz artışı, gut, kilo artışı, hipoglisemi.

Hematolojik sistem: Anemi, lenfadenopati, trombositopeni,

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ:
Bu gruptaki diğer ilaçlarla tedavi sırasında; siklosporin, fibrik asit türevleri, eritromisin, azol antifungaller veya niazinin birlikte uygulanması miyopati riskini artırır.

Antiasit: Magnezyum hidroksit veya alüminyum hidroksit içeren bir oral antasit süspansiyonunun birlikte uygulanması, atorvastatinin plazma konsantrasyonlarını yaklaşık %35 azaltmıştır. Bununla birlikte LDL azalması değişmemiştir.

Antipirin (Fenazone): Atorvastatin antipirinin farmakokinetiğini etkilemediği için, aynı sitokrom isoenzimleri ile ****bolize olan diğer ilaçları da etkilemesi beklenmez.

Kolestipol: Kolestipol atorvastatin ile birlikte uygulandığında, atorvastatinin plazma konsantrasyonları yaklaşık %25 düşer. Bununla birlikte, atorvastatin ve kolestipolun birlikte uygulandığındaki LDL düşmesi, ilaçlardan herhangi biri tek başına verildiğinden daha fazla olmuştur.

Simetidin: Atorvastanin plazma konsantrasyonları ve LDL-kolestrolün düşmesi, simetidin ile birlikte uygulanmasından etkilenmez.

Digoksin: Atorvastatin ve digoksinin multipl dozlarının birlikte uygulanması kararlı plazma digoksin konsantrasyonlarını yaklaşık %20 artırmıştır. Digoksin alan hastalar dikkatlice izlenmelidir.

Eritromisin: Sağlıklı bireylerde sitokrom P450 3A4’ün bilinen bir inhibitörü olan eritromisinin atorvastatin ile birlikte uygulanması, atorvastatin plazma konsantrasyonlarını yaklaşık % 40 yükseltmiştir.

Oral kontraseptifler: Bir oral kontraseptifle birlikte uygulama, noretindron ve etinil östradiol konsantrasyonlarında artış oluşturmuştur. Oral kontraseptif dozları seçilirken, bu artmış konsantrasyonlar göz önüne alınmalıdır.

Varfarin: Varfarin ile birlikte uygulandığında, atorvastatinin protrombin zamanı üzerinde klinik olarak anlamlı bir etkisi yoktur.

Endokrin Fonksiyonlar: HMC-CoA redüktaz inhibitörlerini, endojen steroid hormonların aktivitesini veya seviyelerini azaltan hormonlarla (ketokonazol, spironolakton ve simetidine gibi) birlikte kullanılırken dikkatli davranmak gereklidir.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
Hasta atorvastatin almadan önce standart bir kolesterol düşürücü diyete alınmalı ve atorvastatin ile tedavi süresince bu diyete devam edilmelidir. Genelde başlangıç dozu günde bir defa 10mg’dır. Dozaj başlangıç LDL düzeylerine, tedavinin amacına ve hastanın yanıtına göre kişisel olarak düzenlenmelidir. Doz ayarlaması, 4 hafta ya da daha fazla süreli aralıklarla yapılmalıdır.
Maksimum doz günde bir defa 80 mg’dır. İlaç günün herhangi bir saatinde yemekle birlikte veya ayrı olarak verilebilir.

Hiperkolesterolemi (familyal ve nonfamilyal) ve Kombine (Miks) Hiperlipidemi
Hastaların çoğunluğu, günde bir defa 10 mg atorvastatin ile kontrol altına alınmıştır. 2 hafta içinde terapötik yanıt belirgin hale gelmiş ve genelde 4 hafta içinde maksimum yanıta ulaşılmıştır. Yanıt, kronik tedavi süresince devam etmiştir.
Tedavi amaçlarına ulaşmak için aşağıdaki tedavi kılavuzu kullanılabilir.

Lipid Düzenlenmesi için Avrupa Ateroskleroz Derneği’nin
Tedavi Amaçları

Hasta PopülasyonuTedavi amacı mg/dLmmolRisk faktörü yok ve KKH yokLDL155 - 1754 - 4,5Bir risk faktörü ve KKH yokLDL135 - 1553,5 - 4İki veya daha fazla risk faktörü, KKH,LDL115 – 1353 - 3,5PVH veya familyal hiperkolesterolemi

KKH= Koroner Kalp Hastalığı, PVH= Periferik Vasküler Hastalık,

Homozigot Familyal Hiperkolesterolemi
Yetişkinler: Homozigot familyal hiperkolesterolemili hastalardaki sınırlı kullanımlı bir çalışmada, hastaların, çoğu 80 mg’lık atorvastatinle LDL’de %15’den daha büyük bir azalmayla (%18 - 45) cevap vermiştir.
Çocuklar: Bir pediatrik popülasyonda tedavi deneyimi günde 80 mg’a kadar atorvastatin dozuyla sınırlıdır. Bu hastalarda hiçbir klinik ve biokimyasal anormallik tespit edilmemiştir. Çalışmaya alınan hiçbir hasta 9 yaşın altında değildir.
Böbrek Yetmezliği olan Hastalarda Dozaj
Böbrek yetmezliğinin, atorvastatinin ne plazma konsantrasyonuna ne de lipid düşürücü etkisine tesiri vardır. Bu nedenle doz ayarlanmasına gerek yoktur.
Geriatrik Kullanım
Yaşları 70 veya üstünde olan yetişkinlerde günde 80 mg’a kadarki dozlarla yeterli tedavi deneyimi elde edilmiştir. Önerilen dozları kullanan yaşlı hastalarda etkinlik ve emniyet genel popülasyonda olduğu gibidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet bizimmekan