Hipertansiyon: Normopres, hipertansiyonda
başlangıçtan itibaren temel tedavi olarak
endikedir. Kan basıncı yüksek olan hastalarda,
tek başına veya bir başka antihipertansif ajanla
birlikte (Örn:Tiazid grubu diüretikler, beta-
blokörler veya ADE inhibitörleri) ile kombine
olarak kullanılabilir.
Anjina Pektoris: Normopres, gerek stabil
anjina, gerekse vazospastik anjinada (variant
anjina, prinz****l anjina) endikedir. Nitratlara
ve/veya yeterli dozlarda uygulanan beta-
blokörlere yanıt vermeyen anjina pektorisi olan
hastalarda, tek başına veya diğer antianjinal ilaçlarla kombine olarak kullanılabilir.
FORMÜLÜ:
Bir tablet; 5-10 mg amlodipine eşdeğer, 6.944-13.889 mg amlodipin besilat içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Farmakodinamik özellikleri: Amlodipin; 1,4-dihidropiridin grubundan, uzun etki süreli bir kalsiyum kanal blokörüdür.
ENDİKASYONLARI:
Hipertansiyon: Normopres, hipertansiyonda başlangıçtan itibaren temel tedavi olarak endikedir. Kan basıncı yüksek olan hastalarda, tek başına veya bir başka antihipertansif ajanla birlikte (Örn:Tiazid grubu diüretikler, beta-blokörler veya ADE inhibitörleri) ile kombine olarak kullanılabilir. Anjina Pektoris: Normopres, gerek stabil anjina, gerekse vazospastik anjinada (varyant anjina, prinz****l anjina) endikedir. Nitratlara ve/veya yeterli dozlarda uygulanan beta-blokörlere yanıt vermeyen anjina pektorisi olan hastalarda, tek başına veya diğer antianjinal ilaçlarla kombine olarak kullanılabilir.
KONTRENDİKASYONLARI:
Amlodipin, dihidropiridinlere karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir. Amlodipin unstable anjina pektorisi olanlarda kullanılmamalıdır. Akut miyokard enfarktüsü geçirdikten sonraki 4 hafta içinde de kullanılmamalıdır.
UYARILAR / ÖNLEMLER:
Yaşlılarda kullanımı: Amlodipin plazma konsantrasyonları her ne kadar yaşlı hastalarda, gençlere göre daha yüksek ise de terminal eliminasyon yarı-ömrü birbirine benzer. Amlodipin, yaşlı ve genç hastalarda, benzer dozlarda uygulandığında, eşit derecede iyi tolere edilmiştir ve bu nedenle yaşlılarda normal dozların uygulanması önerilir. Çocuklarda kullanımı: Yeterli klinik deneyim mevcut olmadığından, çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Böbrek yetersizliğinde kullanımı: Böbrek yetmezliği amlodipinin farmakokinetiğini klinik açıdan anlamlı derecede etkilemez. Bu nedenle, böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, normal dozlarda uygulanabilir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kullanımı: Amlodipine başlıca karaciğerde ****bolize olduğu ve plazma yarı ömrü (t1/2) yaklaşık 35-50 saat olduğundan, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle ve daha düşük dozlarda uygulanması önerilir. Hamilelerde ve süt verme döneminde kullanımı: Gebelik kategorisi (C)’dir. İnsanlarda hamilelik döneminde güvenilirliği saptanmamıştır.
YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER:
Amlodipinin 10 mg’a kadar olan günlük dozları genellikle iyi tolere edilir. En sık görülen yan etkiler baş ağrısı ve ödemdir. Aşağıda yazılan yan etkiler ise; % 1’den daha seyrek ama % 0.1’den daha sık görülmektedir: Kardiyovasküler: Postural hipertansiyon, postural baş dönmesi, bradikardi, göğüs ağrısı, hipotansiyon, periferal iskemi, senkop, taşikardi. Sinir sistemi: Hipoestezi, parestezi, tremor, vertigo. Gastrointestinal: İştahsızlık, kabızlık, hazımsızlık, ishal, gaz, bulantı, gingival hiperplazi. Genel: Asteni, bel ağrısı, sıcak basması, kilo artışı, yorgunluk. Kas iskelet sistemi: Artralji, artroz, kas krampları, miyalji. Psikiyatrik: Seksüel disfonksiyon, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, anksiyete, kabus görme. Deri: Makülopapüler döküntü, kaşıntı. Üriner sistem: Sık idrara çıkma, gece idrara çıkma. Otonomik sinir sistemi: Ağız kuruluğu, terlemede artış. Diğer: Purpura, susama, konjunktivit, diplopi, tinnitus, dispne, epistaksis. Takip eden yan etkiler ise hastaların % 0.1’ den daha azında görülür: Kardiyak yetmezlik, nabız düzensizliği, ekstrasistol, deride renk bozulması, ürtiker, deri kuruması, saç dökülmesi, dermatit, kas zayıflığı, ataksi, hipertoni, migren, apati, ajitasyon, unutkanlık, gastirit, iştah artışı, öksürük, rinit, disüri, poliüri, görme uyumunda anormallik, kseroftalmi. Amlodipin kullanımına bağlı bazı vakalarda, hastaneye yatırmayı gerekli kılacak kadar şiddetli sarılık ve karaciğer enzim yükselmeleri de bildirilmiştir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜ TAKDİRDE DOKTORUNUZA DANIŞINIZ.