Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Eylül 2011, 00:53   #1
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Siirt - Baykan




Tarihi Gelişimi

Baykan İlçesi, 20.05.1938 tarih ve 3393 sayılı kanunla halen İlçe Merkezi’ne bağlı köy durumundaki Tütenocak’ta (Koh) kurulmuştur. 1949’da İlçe Merkezi, Diyarbakır-Bitlis devlet karayolu üzerinde bulunan tarihi bir geçmişe sahip olan “Havil Hanları” Mevkii’ne nakledilmiştir. Daha sonra İlçe’nin adı Baykan olarak değiştirilmiştir.


Coğrafi Durum

İlçe Siirt İli’ne 47 Km. uzaklıktadır. Doğusunda Şirvan, batısında Kurtalan, Batman İli, Kozluk İlçesi, güneyinde Siirt, kuzeyinde Bitlis İli bulunmaktadır.

İlçe’de karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. İlçe Merkezi vadi içinde olup, etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. Belli başlı dağları; kuzeyde Siirt-Bitlis sınırında Tandır Dağı (Kalems Dağı 2.710 M.), Atlı Tepe (Margelo Dağı 1.850 M.), Dilektepe Köyü kuzeyinde Soğantepe (Komit), kuzeydoğusunda Tosunlu Dağı (Kali 1.710 M.) ve Adakale Köyü’nün 7 Km. doğusundaki Dikmen Tepe (Kapik Dağı 1.664 M.)’dir.

İlçe’de irili ufaklı dereler bulunmaktadır. Belli başlı akarsuyu Bitlis’ten gelen ve İlçe Merkezi’nin içinden geçen çaydır. Bu çay aşağılarda Başur Çayı adını almaktadır.

Bitki örtüsü olarak bozuk meşe ormanları geniş yer kaplar. Yeryüzü şekilleri bakımından dağlık ve engebelidir.


Sosyal Durum

İlçe Merkezi Bitlis İli’nden çıkıp gelen çayın açtığı vadi içinde kurulmuştur. Bu durum İlçe’nin dar bir alan içinde sıkışmasına sebep olmuştur. Uzun yıllar tek katlı ve düzensiz yapılaşma nedeniyle konut sıkıntısı çekilmiştir. Son yıllarda gerek kamu, gerekse halk tarafından yapılan düzenli ve çok katlı konutlar İlçe’nin konut sıkıntısını büyük bir ölçüde hafifletmiştir.

İlçe’nin dört bir yanı yemyeşil ormanlarla kaplıdır. İlçe Merkezi’nde Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan çam ormanlığı İlçe’ye ayrı bir güzellik katmaktadır. Bu özelliğinden dolayı İlçe’ye “Yeşil Baykan” denilmektedir. Gerek içinden geçen Bitlis Çayı, gerekse her tarafı kaplayan ormanlar ve ormanlardaki serin kaynak suları nedeniyle bahar ve yaz aylarında civar il ve ilçelerden ve İlçe Merkezi’nden halk bu ormanlık alanları piknik alanı olarak kullanmaktadır. Bu durum İlçe’ye yaz ve bahar aylarında ayrı bir canlılık katmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver