Cevap: Gaziantep Cami ve Mescitleri
Kozanlı Camisi (Merkez)
Gaziantep Kozanlı Mahallesi, Kozanlı Sokakta bulunan Kozanlı Camisi’nin 1647 ve 1654 tarihli Şer’i Mahkeme sicillerinde ismi mescit olarak geçmekte ve banisinin de Ali Bey olduğu belirtilmektedir.
Dikdörtgen planlı, kesme taştan yapılan caminin ibadet mekanı ortadaki iki taş ayakla altı bölüme ayrılmıştır. Bu bölümlerin üzeri çapraz tonozlarla örtülmüştür. Caminin önündeki son cemaat yeri de birbirlerine sivri kemerlerle bağlanmış iki payenin oluşturduğu üç bölüm halindedir. Son cemaat yerinin ortasındaki giriş kapısı Gaziantep yöresine özgü siyah ve beyaz taşlardan yapılmıştır.
Mihrap sivri kemerli ve mukarnaslı bir niş görünümündedir. Minare kalın, kısa ve kütlevi bir görünüşte olup burmalıdır. Tek şerefesinin altındaki mukarnaslı ve rozetli bir şeritle minarenin kalın görünümü hafifletilmek istenmiştir. Kurtuluş Camisi (Merkez) Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Gaziantep Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan Kurtuluş Camisi 1892 yılında kilise olarak yapılmış, bir süre cezaevi olarak kullanılmış, sonra da camiye çevrilmiştir.
Günümüzde şehrin en büyük camilerinden olup köşeler pencere silmeleri yöresel siyah ve beyaz taşlardan yapılmıştır. Dikdörtgen planlı, Haç biçimindeki camiinin içerisi mihraba dik sütunlarla üç sahna ayrılmıştır. Haçın kolları dıştan alınlık şeklinde, içten de çapraz tonozlarla örtülmüştür. Ana mekanın ortası yuvarlak kasnaklı, oldukça yüksek kubbelidir. Kesme taştan yapılan duvarlar üzerinde ilk iki sırada sivri kemerli, üst sırada da yuvarlak pencereler bulunmaktadır. Yapının üzeri kırma bir çatı ile örtülmüştür.
Mihrap dikdörtgen bir niş şeklinde dışarıya çıkıntılıdır. Mihrap duvarına üç sıra halinde pencere dizisi yerleştirilmiştir. Alınlığın ortasında da yuvarlak bir pencere bulunmaktadır. Yapı ana hatları itibari ile Gotik üslubu yansıtmaktadır. Sonradan eklenen minare kare kaide üzeride yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Ömer Şeyh Camisi (Merkez)
Gaziantep Yazıcık Mevkiinde, Turna Sokağı’nda bulunan Ömer Şeyh Camisi’nin Ömer Şeyh tarafından yaptırıldığı halk arasında yaygındır. Ancak vakfiyesine göre Arapoğlu Hacı Mehmet tarafından 1698’de yaptırılmıştır. Kitabesi bulunmadığından yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Ancak 1559 tarihli Şer’i Mahkeme Sicillerinde ismi geçtiğinden XVI.yüzyılın ilk yarısında yapıldığı anlaşılmaktadır.
Cami dikdörtgen planlı, mihrap yönüne paralel iki sahınlı bir yapıdır. İbadet mekanı ortasındaki payelerle altı bölüme ayrılmıştır. Bunların üzerleri ayrı ayrı çapraz tonozlarla örtülmüştür. Camiin içerisi bezemesizdir. Mihrap yarım daire şeklinde bir niş şeklinde olup bezemesizdir. Minberi çeşitli çiçek motifleri ile bezelidir.
Son cemaat yeri sivri kemerlerle birbirine bağlanmış iki ayağın taşıdığı düz bir çatı ile örtülüdür. Son cemaat yerinin ortasındaki camiye giriş kapısı siyah ve beyaz taştan yapılmıştır. Caminin yanındaki minare kare kaide üzerinde çokgen köşeli ve tek şerefelidir. |