Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Eylül 2011, 22:21   #2
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Gaziantep Cami ve Mescitleri




Alaüddevle (Ali Dola) Camisi (Merkez)

Gaziantep Uzun Çarşı Mahallesi’nde, Eski Saray Caddesi üzerinde bulunan, halk arasında Ali Dola Camisi denilen bu camiyi Dulkadiroğlu Beyliğinin son beyi olan Alaüddevle yaptırmıştır. Caminin kitabesi günümüze gelmediğinden yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber Alaüddevle’nin 1515’te öldüğü dikkate alınırsa caminin de XVI.yüzyılın başlarında yapıldığı anlaşılmaktadır. Cami 1901 yılında ön cephesi siyah ve beyaz taşlardan olmak üzere tek kubbeli olarak Mimar Armenek ve Kirkor ustabaşı tarafından yeniden yapılmıştır. Yalnızca minaresi orijinalliğini korumuştur.

Kare planlı caminin üzeri tek kubbe ile örtülmüştür. Bezeme yönünden oldukça zengin olan bu yapının cephesi siyah ve beyaz taş dizileri ile hareketlendirilmiştir. Ayrıca pencere çerçevelerinde de yine siyah ve beyaz taşlardan bezemeler görülmektedir. Caminin oldukça yüksek ve sivri kemerli giriş kapısı yapıldığı dönemin özelliklerinden olan Ampir üslubunu yansıtmaktadır.

Mihrap üçgen alınlık içerisinde olup bu yönü ile Osmanlı camilerinden ayrılmaktadır. Ermeni kiliselerinde görülen bu üslubun burada uygulanışı, camiyi 1901 yılında yapan Ermeni olan mimarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Bunun yanı sıra Hıristiyan sanatında görülen kemer içerisindeki küçük sütunlu pencere ve onların üzerinde yer alan yuvarlak pencere sistemi de aynı nedenle uygulanmıştır.

Mihrap içerisinde Barok üslubu yansıtan motifler bulunmaktadır. Çoğunlukla bunlar çiçek ve altıgen bezemelerdir.

Caminin kare kaideli silindirik gövdeli minaresi Memluklu mimarisini yansıtmaktadır. Minarenin şerefe korkulukları sağır nişlerle hareketlendirilmiş, şerefenin altı da mukarnas dolgu ile bezenmiştir.


Alaybey Camisi (Merkez)

Gaziantep Alaybey mahallesi’nde Gaziler Caddesi üzerinde bulunan Alaybey Camisi’nin yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak 1596 tarihli mahkeme kayıtlarında caminin ismi geçtiğinden bu tarihten önce yapıldığı anlaşılmaktadır. Camiyi Alaybeyi olan bir komutan yaptırmıştır. Günümüze gelen kitabesinden de h.1224 (1890) tarihinde onarıldığı anlaşılmaktadır. Bu kitabe Gaziantepli şair Saibe tarafından dört beyit olarak yazılmış, ancak yapımı ile ilgili bilgi verilmemiştir. Bununla beraber, cami haziresindeki 1598 tarihli mezar taşları bulunmaktadır.

Cami Gaziantep’in yöresel mimarisine uygun biçimde dikdörtgen planlı ve iki sahınlıdır. İbadet mekanı kare planlı yığma dört paye ile on bölüme ayrılmış, bunların üzerleri de çapraz tonozlarla örtülmüştür. Caminin önündeki son cemaat yeri siyah ve beyaz taşlardan meydana gelen dört paye üzerine oturmuştur. Sivri kemerlerle birbirine bağlanan son cemaat yerinin üzeri düz bir çatı ile örtülüdür. Caminin giriş kapısı siyah ve beyaz taşlardan yapılmıştır.

Mihrap siyah ve beyaz taşlardan olup, altı kollu yıldızlar, zikzak motifleri ve baklavalarla bezenmiştir. Caminin minaresi köşeli gövdeli, şerefe korkulukları taş işçiliğinin en güzel örneklerini ortaya koyan motiflerle bezelidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver