Sivas Kiliseleri
Çarşıbaşı Kilisesi Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Sivas, Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan bu kilise XIX.yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir. Değişik zamanlarda yapılan onarımlar nedeniyle özelliğini büyük ölçüde yitirmiştir.
Kesme taştan dikdörtgen planlı olan kilisenin üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Giriş kısmı ayrı bir kırma çatı ile örtülü olup, naostan ayrıdır. Kilise içerisinde dikkati çeken bir mimari elemana rastlanmamaktadır. Günümüzde evler arasına sıkışmış harap durumdadır. Tavra Deresi Kilisesi (Merkez)
Sivas Temeltepe’deki askeri kışla binasının içerisinde kalan bu kilisenin XIX.yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı sanılmaktadır. Bununla beraber kilisenin yapımı ile ilgili herhangi bir belgeye rastlanmamıştır.
Kesme taş ve tuğladan, bazilika planında yapılmış olan bu yapı, iki sütun dizisi ile üç nefe ayrılmıştır. Kilisenin kaya içerisine gömülmüş olan doğu cephesinde üç ayrı apsisi bulunmaktadır. Naosun ortasında dört sütun üzerine oturtulmuş kubbesi yanlardan beşik ve çapraz tonozlarla desteklenmiştir. Yukarı Kilise (Divriği)
Sivas ili Divriği ilçesinde, Divriği Kalesi’nin batısında bulunan bu kilisenin XIX.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.
Kilise bazilika planlı olup, üç neflidir. Moloz taş ve tuğladan yapılan dikdörtgen planlı kilisenin büyük bir bölümü yıkılmış olup, günümüzde harap bir durumdadır. Aşağı Kilise (Divriği)
Sivas ili Divriği ilçesinde, Yukarı Kilisenin biraz altında bulunan bu kilise XIX.yüzyılda yapılmıştır. Moloz taş ve duvarlı dikdörtgen planlı kilisenin duvarları ve üst örtüsü yıkık durumdadır.
Divriği’de bu kiliselerden başka Kayaburun Köyü Kilisesi, Kaya Yakup Kilisesi, Erşün Kilisesi, Uzunkaya (Pargam ) Kilisesi, Güresin Venk mevkiinde bulunan kiliseler bulunmaktadır. Karaburun Köyü Kilisesi (Divriği)
Sivas Divriği ilçesi Karaburun Köyü girişinde bulunan bu kilisenin kitabesinden öğrenildiğine göre 1833 yılında yaptırılmıştır.
Kilise dikdörtgen planlı olup, üzeri düz bir damla örtülmüştür. Kilisenin neflerini ahşap direkler birbirinden ayırmaktadır. Apsis yuvarlak olup, iki yanında pastaforyum denilen papaz hücreleri bulunmaktadır. Kilisenin yanında üzeri tonozla örtülü mekânın vaftizhane olduğu sanılmaktadır. |