Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ağustos 2011, 12:43   #2
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sivas Doğal Güzellikleri




Akarsular

Kızılırmak

Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak İmranlı, Suşehri arasında kalan Kızıldağ’ın güney yamaçlarından üç ayrı koldan doğmaktadır. Bu üç kol İmranlı’ya 16 km. uzaklıktaki Çukuryurt yakınlarında birleşerek Kızılırmak ismini alır. Sonra da Zara yakınında Habeş Çayı ile birleşir, Zara Ovası’nın güneyinde Acısu ile birleştikten sonra Hafik yönüne döner. Burada Koruçay ve Acı Irmak ile birleşerek Sivas merkez ilçesine girer Bu bölgede de Tecer, Mundar, Mısmılırmak ve Yıldızeli çaylarını sularına katar. Yıldızeli’nde Kalınçay ile, Şarkışla’da Kardırak Çayı ve Acı su ile; Gemerek’te Sınır ve Kasımbeyli dereleri ile birleşir ve bundan sonra da Sivas il sınırları dışına çıkar.

Kızılırmak 1.151 km. uzunluğunda olup, bunun 250 km.si Sivas il toprakları içerisindedir. Akış hızı düzensizdir. Sivas’ta saniyede 45 m3 su akıtır. Bu düzen en çok 49.3 m3’e çıkar ve en az da 3/4 m3’e iner.


Kelkit Çayı

Gümüşhane topraklarından doğan Kelkit Çayı, Suşehri yakınlarında Sivas ili sınırlarına girdikten sonra dar ve derin bir vadiden akarak Koyulhisar, Reşadiye sınırlarıyla il topraklarını terk eder. Kelkit Çayı’nın 50 km.si il toprakları içerisindedir. Suyun akış hızı Kızılırmak’a göre daha düzenlidir. Kızıldağdan çıkan Akşar ve Gemin dereleri başlıca kollarındandır.


Tozanlı Çayı

Köse Dağının batı yamaçlarından kaynaklanan Tozanlı Çayı, birkaç kaynağın birleşmesiyle meydana gelir. Yatağı oldukça meyillidir. Şerefiye’yi geçtikten sonra ormanlık yamaçların oluşturduğu derin bir vadide büyük bir hızla akışını sürdürürken küçük-büyük birçok dereyi de beraberine alarak Doğanşar önlerinde yoluna devam eder. Bu arada Asmalı ve Tekeli dağlarından akan dereler de Tozanlı Çayına ulaşır. Tozanlı Çayı’nın akış hızı düzenlidir.

Türkiye’nin önemli barajlarından Almus Barajı bu çay üzerinde kurulmuştur.


Çaltı Çayı

Sivas’ın güneyindeki dağlardan kaynaklanan Çaltı Çayı, Yılanlı dağlarından çıkan Güneş Çayı ile Tecer, Gürleyük ve Karabel yörelerinden kaynaklanan Sincan Çayının, Divriği yakınlarında Cürek boğazında birleşmesiyle meydana gelir ve burada Çaltı adını alır. Doğu yönünde akan Çaltı Çayının suları Keban Baraj Gölüne dökülür. Divriği önlerinde akışını sürdüren Çaltı Çayı Sivas-Erzincan demiryolunu takip eder. Çaltı Çayı’nın Uzunluğu 180 km. olup, bunun 130 km.si Sivas ilinin sınırları içerisindedir.


Tohma Çayı

Fırat nehrinin önemli kollarından Tohma Çayı, her ikisi de Tohma adını taşıyan iki büyük kolun birleşmesiyle meydana gelir. Bunlardan Kangal Tohması, Şarkışla sınırları içerisinde bulunan Karatonus Dağlarından doğar. Kangal topraklarından geçerken Havuz yazısından geçen Havuzlu suyunu da alır. Bu suya Çamurlu da denir. Gürün Tohması Tahtalı Dağlarının eteklerinden doğar. Gürün ilçe merkezi önlerinden geçerken Gökpınar ve Sazcağız derelerini de alarak yoluna devam eder. Malatya sınırları içinde Kangal Tohması ile birleşerek Fırat nehrine dökülmek üzere yoluna devam eder.


Gökpınar Gölü (Gürün)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sivas’a 147 km, Gürün ilçesine 10 km. uzaklıktadır. Gökpınar Gölü’nün suyu çok temiz ve durudur. Doğal güzellikleri ve alabalıklarıyla ünlü olan göl, dipten gelen kaynaklarla beslenmektedir. Derinliği 15 m.yi bulan gölün fazla suları Tohma Çayı’na dökülür.

Göl çevresi yörenin dinlenme ve mesire yeri olup, göl kıyısında turistik tesisler vardır. Çoğunlukla günübirlik ziyaretçilerin geldiği bir mesire yeridir.



Lota Gölleri (Hafik)


Sivas ili Hafik ilçesinin 3 km. doğusunda, Sivas-Erzurum karayolunun kuzeyindeki göller topluluğudur. Bu topluluk Lota Gölleri ismi ile anılmaktadır. İlkbahar yağışlarının başlamasıyla bu göller kabararak birleşir. Dipten gelen kaynaklarla beslenen ve derin olan Lota Göllerinde bol balık yaşar. Göllerin çevresi özellikle balık avcılarının sıkça geldiği yerler arasındadır.


Hafik Gölü (Hafik)

Sivas Hafik İlçesine 2 km, Sivas ilo merkezine de 34 km. uzaklıkta olan bu gölün alanı yaklaşık 1 km2’dir. Derinliği ortalama 6 m. olan göl, dipten kaynayan sularla beslenmektedir. Ortasında bir adacık olan gölde bol balık yaşamaktadır. Fazla suları Kızılırmak’a akan göl, yörenin önemli mesire yerlerinden biridir. Gölün çevresi yöre halkının en güzel mesire yerleri arasındadır.


Tödürge Gölü

İl Merkezine 50 km. uzaklıktaki Tödürge Gölü Sivas-Erzurum karayolu yakınında Cencin Ovası’nın doğusunda bulunmaktadır. Yüzölçümü 5 km2 olan gölün derinliği 20 m. ile 45 m. arasında değişmektedir. Dipten ve çevreden kaynaklanan sularla beslenen gölde bol balık yaşamaktadır. 1980’lerin başında uygulanmaya başlayan projeyle gölün fazla suları Kızılırmak’a akıtılmaya başlanmıştır.

Gölün doğusunda iki adacık vardır. Yabani yaşam açısından önemi büyük olan bu adacıklarda, kanatlı av hayvanlarından turna yaşamaktadır. Soyları tükenmek üzere olduğundan turnalar koruma altına alınmıştır. Mesire yeri olarak kullanılmakta olup, gölde kayıkla gezilmekte balık avlanmaktadır.


Mesire Yerleri

Sivas’ın vadi boyları ile göl kıyıları ilin başlıca mesire yerleridir. Bunların bazılarında konaklama tesisleri bulunmaktadır.


Eğriçimen (Koyulhisar)

Sivas ili Koyulhisar ilçesine 20 km. uzaklıkta, 1.700 m. yüksekliğindeki Eğriçimen yaylası yörenin önemli bir mesire yeridir. Ormanlık bir alan olup, çevresinde soğuk su kaynakları bulunmaktadır. Orman Bakanlığı burasını mesire yerine dönüştürmüştür.


Sızır Çağlayan (Gemerek)

Sivas Gemerek ilçesinde, Göksu üzerinde bulunan bu çağlayan çevresinde dinlenme ve yerleşim yerleri bulunmaktadır.


Paşa Fabrikası (Merkez)

İl merkezine 7 km. uzaklıktaki Paşa Fabrikası ağaçlık ve akarsuyu bulunan bir mesire yeridir. Bu mesire yerinde 1960 yılında iki yapay göl oluşturulmuştur. Bu mesire yerinde turistik tesisler bulunmaktadır.


Karaçayır (Merkez)

Sivas il merkezine 27 km. uzaklıktaki Karaçayır ağaçlıklı bir mesire yeridir. 1966 yılında buraya içme suyu getirilmiş ve burada piknik alanları düzenlenmiştir.


Koyunkaya Mesiresi (İmranlı)

Sivas İmranlı ilçesine 12 km. uzaklıkta bulunan Koyunkaya Mesiresi çam ormanları ile kaplı bir alandır. Burada su kaynakları bulunmaktadır.


Ethem Bey parkı (Merkez)

Sivas il merkezinde ağaçlıklı, çocuk bahçesi de olan bir dinlenme yeridir.


Muammer Bey Parkı (Merkez)

Sivas il merkezinde Kayırcık Caddesi üzerinde bulunan bu park 1943 yılında kurulmuş ve ağaçlandırılmıştır. Bu dinlenme yeri oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Bu mesire yerinin bir bölümü Buğday Pazarına dönüştürülmüş ve daha çok kentte çalışanların rağbet ettiği mesire yeridir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet