Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ağustos 2011, 12:43   #1
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sivas Doğal Güzellikleri




Sivas ili dağlık ve yüksek bir plato üzerinde bulunmaktadır. Bu yükseltiler ortalama 1.000 m.nin üzerindedir. Dağlar ve bunların arasındaki vadiler ile çukurluk alanlar, ovalar ilin başlıca yeryüzü şekilleridir. İl alanının % 47.6 sı platolarla, % 46.2 si dağlarla, %6.2 si ise ovalarla kaplıdır.

Dağlar

İl topraklarındaki dağlar III.Zamanda oluşmaya başlamış, Alp kıvrımlaşması sırasında Kuzey ve Güney Anadolu dağları belirginleşmiştir. Kuzey Anadolu Dağlarının güneye, Güney Anadolu Dağlarının kuzeye açılan kolları il alanının büyük bölümünü kaplamaktadır.

İl topraklarındaki başlıca dağlar Köse Dağları, Tecer Dağları, Akdağlar, İncebel Dağları ve Yama Dağı’dır.

Köse Dağları

Kuzey Anadolu sıradağlarının güneye açılan en önemli kollarından biri olan Köse Dağları gerek yükselti gerek uzunluk gerek kapladıkları alan açısından Sivas’ın en önemli dağlarıdır. Bu dağlar Yıldızeli’nde Yıldız Dağı (2.537m.), Doğuda Asmalı Dağı (2.406 m.), Tekeli Dağı (2.621 m.), Köse Dağı (3.050 m.) ve Kızıldağ (3.015 m.) il topraklarında en büyük yüksekliğe ulaşmaktadır. Köse Dağlarının kuzeyde Kelkit Vadisi’ne doğru yükseltisi azalmaktadır. Bu dağların büyük bölümü Karadeniz Bölgesi içerisindedir. Karadeniz ikliminin etkisinden ötürü de Köse Dağlarının Kuzey yamaçları yer yer iğneli ağaçlarla, yapraklılardan meşe ve menengiç ağaçlarının oluşturduğu ormanlarla kaplıdır.

Tecer Dağları

Torosların kuzeye yönelik bir kolu olan Tecer Dağları, Gemerek-Şarkışla arasından başlayarak, kuzeydoğuya doğru geniş bir yay çizer. Sivas-Kangal arasında Kulmaç Dağları ismini alır. Tecer Dağlarını Huma Çayı Vadisi ikiye ayırmaktadır. Bu dağ sırası kuzeyde Çengelli, güneyde ise Deli Dağı ismini alır. Her iki dağ sırası da doğuya doğru uzanarak Doğu Anadolu Dağlarıyla birleşir.

Akdağlar

Akdağlar Kızılırmak Vadisi’nin batısından başlayarak kuzeydoğuya yönelir ve Sivas-Tokat ve Sivas-Yozgat sınırını oluşturur. Yıldızeli Çayı ile Kızılırmak Vadisi arasındaki üçgen alanı bütünüyle kaplayan Akdağlar, fazla yüksek değildir. Kolay geçit veren, yavaş yavaş yükselen bir dağ kütlesidir. Kuzeyde Karadeniz iklimine açık olduğu için dağların yüksek kesimleri geniş ve iğne yapraklı ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli ormanlarını oluşturur.

İncebel Dağları

Toros Dağlarının devamı olan İncebel Dağları, Gemerek yöresinde Tecer Dağları’ndan ayrılır. Bundan sonra Kızılırmak vadisiyle Gemerek-Şarkışla çöküntü oluğu arasını doldurur ve kuzeydoğu yönüne uzanır. Yüksek olmayan, aşınmış İncebel Dağları Kızılırmak’ın kolları tarafından parçalanmıştır. En yüksek dorukları Karayüce Tepe (1.712 m.) ile Yücepınar Tepe (1.789 m.)’dir. Deniz etkilerine kapalı olan İncebel Dağlarında iklim çok serttir. Bu nedenle bitki örtüsünden yoksundur.

Yama Dağı

Sivas’ın doğusunda Çetinkaya-Divriği arasındaki bölgenin güneyinde yer alan volkanik bir dağdır. Bu dağ güneye doğru açılarak Malatya topraklarına ulaşmaktadır. Yüksek ve toplu bir kütle durumundaki Yama Dağının en yüksek doruğu Ozangediği Tepesi’dir (2.371 m.). Yama Dağı Divriği ve Çetinkaya yörelerinde çeşitli basamak halinde platolarla kuşatılmıştır. Genellikle çıplak olan bu dağ sırasında hayvancılığa elverişli yaylalar bulunmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver