Mesane Kanseri Nedir? Tedavisi Nasıldır?
MESANE KANSERİ NEDİR?
Mesane Kanseri en sık görülen kanser türlerinden biridir.
Mesane Kanserine sebeb olan spesifik bir sebeb bilinmemesine rağmen hastalık erkeleri kadınlara oranla 3 kat daha fazla etkilemektedir. 1995 yılında ABD de 50.000, Avrupada 75.000 den fazla yeni Mesane Kanserli hasta görülmüştür. Hastalığın en sık görülen formu idrar yolu hücrelerini kapsayan transitional cell carsinoma (TCC) dir.Bu durum Mesane Kanseri vakalarının %90 da görülmektedir. Hastalığın erken evrelerindeki tedavi yöntemi tümörün operasyonla çıkartılmasıdır. Fakat bu durumdaki asıl mesele kanserin tekrarlaması nüks etmesidir. Ne yazık ki Mesane Kanseri nüks oranı en yüksek kanserlerden biridir ve bu sebepden doktorun hastalık nüksünü mümkün olan en kısa sürede belirleyebilmesi için hastalarını nükse karşı sık sık kontrol etmesi gerekmektedir.
MESANE KANSERİNİN BELİRLENMESİ
Mesane Kanserinin tipik ön belirtisi gross hematuria yani idrarda kan bulunmasıdır. Bu en genel klinik bulgu hastaların yaklaşık %75 görülmektedir. Ayrıca microscopic hematuria idrarda mikroskopik seviyede kanda sıklıkla görülmektedir. Hastalığın ileri evrelerinde mesane tahrişi ve dysuria yani zor ve sancılı idrar yapma da sıklıkla gözlemlenmektedir. Kanamalar karekteristik olarak ara sıra oluşmakta idrarın temiz görülmesi doktorun çalışmalarını ertelemesine sebep olabilmekte bu da teşhiste gecikmelere neden olabilmektedir. Erken teşhiş için açıklanamayan gross veya microscopic hematuria bulguları daha ileri seviyede teşhis yöntemlerinin çalıştırılmasını gerekli kılmaktadır. İlk test çoğunlukla cytology sitoloji olmaktadır. Ne yazıkki idrar sitolojisinin hassalığı hastalık için çok düşük kalmaktadır. Bu nedenle negatif sitoloji Mesane Kanseri bulgusu olmadığı anlamına gelmemeli Mesanede tümör varlığı cystoscope ile araştırılmalıdır. Tümör görüldüğünde patolojik inceleme için doku örneği alınmalıdır. Pozitif sitoloji neticisinde derhal daha yoğun bir çalışma yapılmalıdır. Hem sitojik hem de sistoskopik incelemeler sonucunda tümör hücrelerinin görülmediği durumlarda hasta programlı periodik takibe alınmalı ve periyodik testler uygulanmalı ve semptomlar gözlemlenmelidir. Eğer her iki testden birinde tümör hücresinin varlığı tesbit edilmiş ise hasta Mesane Kanseri tedavisine alınmalıdır.
Mevcut teşhis teslerindeki sınırlamalar : İdrar sitolojisi anormal hücrelerin idrarda araştırılması prensibine dayanmaktadır ve yoruma açıktır. Sitoloji aynı zamanda low-grade tümörler karşısında çok düşük hassaslık göstermekte, cerrahi ve ilaç tedavilerine karşı duyarlılık göstermektedir. Sistoskopi görülebilir kanserlerin belirlenmesi için çok kullanışlıdır fakat bazı tümör cinsleri görülmeyebilir ve görülebilen tümörün bulunmayışı hastalık bulunmaması şeklinde bir kuralın olması anlamına gelmemelidir.
MESANE KANSERİNİN ŞU ANDA UYGULANAN KLASİK TEDAVİSİ
Hastalığın tedavi şekli ve yoğunluğunun belirlenmesinde hastalığın anatomik ve histolojik sınıflandırılması(evresi ve derecesi), tümörün yeri, hastanın genel sağlık durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Cerrahi, Işın, İlaç gibi tedavi yöntemlerinden hangilerinin kullanılacağına karar verilmelidir.
MESANE KANSERİNİN TAKİBİ
Measene tümörünün operasyonla tamamen çıkarıldığı durumlarda bile %75 oranında tümörün tekrar belirmesi riski mevcuttur. Bu nedenle ameliyat olmadan bu özel bitkisel ilaçlarımızı kullanmak hastanın kurtulmasında büyük şans tanımaktadır. |