HERPES ENFEKSİYONLARI (Genital Uçuklar)
Herpes; HSV (Herpes Simplex Virüsü) ' nin neden olduğu, klinik olarak iki şekilde görülen bir hastalıktır.
Oral tipinde (Tip 1 Herpes) ağız çevresinde yara tarzı lezyonlar oluştururken, genital tipinde (Tip 2 Herpes) benzer lezyonlar genital bölgede oluşturur. Görülen bu lezyonlar devamlı kalıcı değildir, ancak çeşitli zaman dilimlerinde tekrarlayabilir.
İki tipi de direkt deriye temasla, masum öpücükle veya cinsel temasla bulaşabilir. Bulaşma yukarıda belirtilen lezyonların yokluğunda olmaz, direkt yarayla temas şarttır.
Bulaşma olduktan bir süre sonra kişinin genital bölgesinde çok şiddetli kaşıntılar görülür. Kaşıntılardan kısa bir süre sonra da genital bölge de döküntülü ve bazan ağrılı lezyonlar ortaya çıkar.
Genital sahada ortaya çıkan bu lezyonlar ağızda çıkan uçuklara benzer şekilde olup, kırmızı bir zemin üzerinde iltihabi akıntısı olan döküntüler şeklindedir.
Virüs vücuda girdikten sonra sinir hücrelerine yerleşir. Burada ömür boyu kalır. Vücut direnci düştüğünde tekrar tekrar reaktive olarak (yeniden aktif hale geçerek) hastalığa özgü bulguları verir ve daha sonra yine ortadan kaybolur.
Temizlikle bulaşmanın önüne geçilebilir. Her dört kişiden birinin enfekte olduğu toplumumuzda herpesten korunmak güçleşmektedir.
Genital uçuklarda herpes virusunu vucuttan çıkartmak için kesin bir tedavi yoktur; sadece şikayetleri azaltıcı ve hastalığın seyrini kısaltıcı bir takım krem ve hap tedavileri uygulanmaktadır.
Genellikle geçirilen ilk enfeksiyondan sonra oluşan reaktivasyonlar (yeniden alevlenmeler) daha az şiddetlidir ve hafif şekilde atlatılmaktadır.
__________________ Kabullendiğim Hikayemi Yaşıyorum....
KİMENE.... |