Erkeklerin 4 büyük diyet hatası!
1- Her zaman yemeğe hazır olmak: Pek çok erkek yemekten yeni kalkmış olsa da grup arkadaşlarının motivasyonu sonucunda yemek tekliflerine genelde “Hayır” diyemez. Gece geç saatlerde yemek yemek, öğün saatlerine dikkat etmemek, yediğinizin miktar ve çeşidinden bağımsız olarak size büyük zarar verir. Bedeninizin doğal ritminden daha farklı saat ve düzende yemek yerseniz bu, kilo almanıza sebep olur. Rutin dışı yeme davranışı, acıktığınızı ve doyduğunuzu size söyleyen beyin sinyallerinizi yanıltıyor. Diğer taraftan metabolizma yaşlandıkça yavaşlıyor. Her ne kadar bununla ilgili bir şey yapamıyor olsak da, düzenli beslenerek metabolizmayı olabildiğince aktif tutabiliriz. Yani bedeninizin bir makine gibi çalışmasını istiyorsanız, gün içerisinde ona düzenli olarak enerji vermelisiniz.
2- Büyük porsiyonlara yenilmek: Kocaman porsiyonlar yemek, erkeklerin tipik davranışlarından biri. Siz hiç “Haydi hamburger ya da tatlı yeme yarışı yapıyoruz” diyen kadınlara rastladınız mı? Tabii ki hayır. Oysa porsiyon büyüklüğünü kontrol etmek, midenizin büyüklüğünü kontrol etmek anlamına geliyor. Porsiyonları kontrol etmenin en kolay yolu, mideyi çok boş bırakmamak. Çünkü çok fazla açlığı, genelde çok fazla ve hızlıca yemek yemek takip ediyor. Erkeklerin her bir ana öğünde 700-750 kaloriden daha fazla yemesini istemeyiz.
3- Strese bağlı yemek: Kalp hastalıkları ve depresyon gibi sağlık sorunları riskini artıran stres, aynı zamanda kilo almaya da yol açıyor. Stres, nasıl düşündüğünüzü de etkiliyor. Patronunuzla yapacağınız bir toplantıyı düşünerek, kendinizi ‘yiyorsanız’ ya da ev kredinizi nasıl ödeyeceğinize dair endişeleriniz varsa, sağlıklı beslenme şeklini düşünecek enerjiniz kalmayabilir. Bunun yerine daha çok tatlı ve şeker, kurabiye gibi yağlı yemeklere yöneldiğinizi görürsünüz. Stresli olduğunuzda, bazı basit rahatlama egzersizleri yapabilirsiniz. Günde iki kere, uzun ve derin nefesler alarak birkaç dakikanızı geçirebilirsiniz. Ya da yoga yapabilirsiniz.
4- Sıvılardan alınan kalorileri gözden kaçırmak: Bir bira daha almadan ya da kendinize bir bardak meyve suyu koymadan önce, üzerindeki etikete bakın, ne kadar kalori tükettiğinizi görün. Bir bardak sıvıdan ne kadar fazla kalori almış olabileceğinizi görüp, epeyce şaşırabilirsiniz. En iyi seçenek su olacaktır. Süt içerseniz de, yağsız ya da az yağlı olanları seçin. Ayrıca alkolle aranıza sınır koyun. Fazla alkol tüketmenin sebep olabileceği sağlık sorunlarından bağımsız olarak, alkol mide için pek de sağlıklı bir seçenek değil. Bir gram yağ, dokuz kalori enerji veriyor, bir gram alkolse yedi kalori. Yani kendinizi yağ içiyor gibi düşünebilirsiniz. Üstelik alkol, yeme isteğini de tetikliyor.
Beslenme önerileri
* Kalp sağlığını korumak amacıyla hafta en az 2-3 defa balık (200-250 gr.) yenmeli. Omega-3’ün iyi kaynağı somon ve diğer mevsim balıkları tercih edilebilir.
* Kolesterolle ilgili sorun varsa kırmızı et (120-150 gr.) haftada en fazla iki kez tercih edilmeli. Hafta da iki kez tavuk ya da hindi de tüketilebilir. Görünen yağların ayrılması da önem taşıyor.
* En az bir öğünde sebze bulunmalı. Sebze; zeytinyağlı, salata, ızgara ya da haşlanmış olarak tercih edilebilir.
* Meyvelerin sizi kanserden koruyucu etkisinden faydalanın. Günde 2-3 porsiyon tüketin.
* Kalp sağlığını destekleyen yağlı tohumlar, aşırıya kaçmamak kaydıyla, günlük beslenmeye dahil edilmeli. 3 ceviz, 10 fındık veya 10 badem iyi seçimler.
* Karaciğer yağlanması, gut hastalığı ve kilo sorunu olan bireyler, alkol tüketimlerinde ılımlı olmaya özen göstermeli. Haftada 1-2 gün iki kadeh şarap veya iki bira ya da bir duble rakı tercihi yapılabilir. |