Yunanistan'ın tescilli 33 yöresel ürünü var, Türkiye'nin sadece bir tane.
Antalya'da düzenlenen 'Yöresel Ürünler Fuarı'na katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Yunanistan'ın tescilli 33 yöresel ürünü var, Türkiye'de bir tane. Beş bin yıllık yoğurdu bile Fransızlara kaptırdık. Biz kendi değerimizi bilmez, sahip çıkmazsak, işte böyle hazırdan yiyen oluruz" dedi.
''Her ilimiz bir marka deposu''
YÖREX fuarının muhteşem bir fikir ve organizasyon olduğunu söyleyen TOBB Başkanı
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], "Yılda dünyanın etrafını neredeyse 8 sefer dönüyorum. Türkiye'nin tüm illerini ve 160 ilçesini geziyorum. Her ilimiz bir marka deposu. Her ilçemizde dünyanın hiçbir yerinde bulamayacağımız zenginliğe sahibiz. Topraklarımızdan markalar fışkırıyor. Hangi ile gitseniz başka coğrafyada göremeyeceğiniz ürünler var. Bu kadar gezen birisi olmama rağmen ben bile hayret ediyorum" şeklinde konuştu.
''Baklavaya sahip çıkmasaydık onu da sahipleneceklerdi''
Tüm bu zenginliğe rağmen Türkiye'nin markalaşmış ürünün sayısının çok az olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Acaba kıskançlık mı yapıyoruz? Kendi ürünümüzü başkaları tanır da bizden çalar diye mi düşünüyoruz? Bir ürünün katma değerini yükseltmek için tanıtacaksın ve pazarlayacaksın. Aynı zamanda yöresel ürünün tescillenmesi de en önemli bir unsur. Yunanistan'ın tescilli 33 yöresel ürünü var. Türkiye'de bir tek Gaziantep baklavası. Baklavaya sahip çıkmasaydık onu da sahipleneceklerdi" diye konuştu.
''Anadolu'nun 5 bin yıllık yoğurdunu kaptırdık''
Anadolu'ya özgü yoğurdun Fransızlara kaptırıldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Yoğurda sahip çıkamadık. 5 bin yıllık bizim geleneğimizdi. Daha 10 yıl önce bizden tanıyan Fransızların oldu. Hepimiz küçükken annemizin yoğurdumuza pekmez kattığını ve bize öyle yedirdiğini hatırlarız. Şimdi meyveli yoğurt diye marketlerde satıyorlar. Kendi malınıza, servetinize sahip çıkmazsanız başkaları sahip çıkıyor. Ürünler şehirleri marka yapar. Biz kendi değerimizi bilmez, sahip çıkmazsak, işte böyle hazırdan yiyen oluruz" dedi.
''Kars'ın kaşarını dünyaya tanıtsak Fransa'nın peyniri sallarız"
Konuşmasında Türkiye'nin yöresel tatlarının Ortadoğu pazarına sunulabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Ortadoğu'nun gıda ithalat pazarı 30 milyar dolar. Bizde bu lezzetler varken niye burada pazar bulamayalım. Kars'ın kaşarını dünyaya tanıtsak, Hollanda, Fransa'nın peyniri sallarız" dedi. Konuşmaların ardından Türk halk müziği sanatçısı Sümer Özgü kısa bir konser verdi. Ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Baykal horon tepti
Açılışın ardından CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, fuarı gezdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Baykal, ikram edilen yöresel ürünlerden tadına baktı. Trabzon'dan gelen horon ekibiyle horon tepen Baykal, bir stantta da pastırma dilimledi.
ht