Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Şubat 2011, 13:05   #5
Çevrimdışı
EHost-Gökhan
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: SSH Yönetim - DERS Alanı




ps x - bu komut çalışan botları görüntüleyen komut olarak açıklanmamalı : ) hesabınızda çalışan tüm procress(işlem)'leri listeler.

ls - yine bu komut conf dosyalarını listeleyen komut olarak açıklanamaz. Bu komut bulunduğunuz dizindeki tüm dosyaları listeler. Sadece .conf uzantılı dosyaları listeleyecekseniz ls *.conf komutunu kullanabilirsiniz.

* ? IRCD Tabanında bulunan joker karakter sistemi linux içinde geçerli arkadaşlar, mesela Unreal3.2/scr/modules klasörümüzde sadece .c dosyalarını listelemek istiyorum ;

cd Unreal3.2/src/modules
ls *.c

yukarıdaki 2 komutu kullanmamız yeterli ardından mesela tüm .c uzantılı dosyalarını başka bir klasöre yedeklemek istiyorum. (Sunucu yönetim panelinizi cPanel olarak varsayıyorum hesap kullanıcı adınız : deneme

Öncelikle ana dizine iniyorum ve bir klasör oluşturuyorum

cd - bu komutu yanlız başına kullanırsanız hesabınızın ana dizinine gidecektir.

mkdir yedekler - komutunu kullanarak ana dizinde yedekler adında bir klasör oluşturdum (mkdir klasör oluşturma komutudur)

cd Unreal3.2/src/modules - bu komut ile tekrardan .c dosyalarımın bulunduğu dizine gidiyorum.

cp *.c /home/deneme/yedekler - bu komutu kullarak modules klasöründe bulunan tüm .c dosyalarını yedekler klasörüme kopyalamış oldum. (cp kopyalama komutudur mv kes komutudur taşı daha doğrusu)

şimdi mesela modules klasörümdeki tüm .c dosyalarını silmek istiyorum .c uzantılılar silinecek diğerleri kalacak.

cd Unreal3.2/src/modules

rm -rf *.c - rm silme komutudur, -rf parametresi ise alt dizin varsa onlarıda silmeye yarar klasör silerken -rf parametresini uygulayınız hatta rm -rf ben ne silersem sileyim bu parametreyi uyguluyorum : )

ls komutuna gelince ls -la bu komuttada bu parametreyi kullanırsanız tüm listelenen dosyaların boyut permission(yetki) gibi bilgileri ile beraber listeleyecektir.

Ayrıca arkadaşlar SSH(Telnet) protokolünü sadece ircd yönetim paneli olarak düşünmeyiniz. SSh linux işletim sistemli sunucularda komut ile sunucunun yönetimini sağlar. Windows sistemlerde uzak masa üstü ile bu sağlanırken linux işletim sistemi bu komut konsolunu kullanır ve bu sayede çok düşük bir internetede sahip olsanız sunucunuz başka bir gezegendede olsa
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ufak 1 komut gönderimi ile kolayca işlem yapabilirsiniz windows'ta bu kadar şanslı değilsiniz uzak masa üstü açıldığı için sonuçta sunucu ve yönetici internet hattı arasında video gibi resimli veriler gidip gelmektedir linux bu mantığı kullanmakla 10 adım önde bana göre.

Linux işletim sistemi windows ve diğer işletim sistemlerine göre çok farklı bir mantıkta çalışmaktadır bu mantığın adına kabuk (shell) diyorlar. Kabuk kabuk çalışması her kullanıcı için ayrı ayrı yetkilendirme sistemini her kullanıcının görebileceği ve kontrol edebileceği sistemlerin yetkisi kadar olduğunu bize açıklıyor. Linux işletim sistemlerinde yetkilendirme sistemi gerçekten çok harika düşünülmüş.

Neyse anlatmak istediğim şu Telnet denen konsola irc yönetim paneli olarak bakmayın telnet linux sunucuların uzaktan yönetim panelidir. Sunucuda açılan bir hesaba shell yetkisi verildiğinde telnet aktif olur ve hesap sahibi kişi kullanıcı adı ve şifresini kullanarak telnet'e giriş yapar ve yetkisi dahilinde işlemler çalıştırabilir yetkisinin olmadığı işlemlerede karışamaz. : ) Sunucu makinanın ana yöneticisi shellci olarak tabir ettiğiniz kişi root ssh yetkisi kullanır mesela root full yetkidir işletim sisteminin ana kullanıcısı root ile tüm hesaplarda ve dosyalarda işlem yapılabilir.

Yazmak içimden geldi
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Konu EHost-Gökhan tarafından (27 Şubat 2011 Saat 13:09 ) değiştirilmiştir. Sebep: kabuk yazacağıma kabul yazmışım :D
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet