Damak Tadı İçin Değişik, Soslar...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Şaraplı sos
Malzemeler:
Yarım çay bardağı zeytinyağı, 5 diş sarımsak, 1 su bardağı hardal, yarım limonun suyu, yarım su bardağı beyaz şarap, tuz, karabiber.
Hazırlanışı:
Sarımsakları ince dilimleyin. Zeytinyağını tavada ısıtıp sarımsakları pembeleştirin ve tavayı ateşten alın. Hardalı sarımsağın üzerine ekleyip karıştırın. Karışım özleştikten sonra beyaz şarabı ekleyip karıştırmaya devam edin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın. Servis yapın.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Tarator sos
Malzemeler:
1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı çekilmiş çamfıstığı, 5 dilim bayat ekmek, 1 su bardağı süt, 4 diş sarımsak, taze çekilmiş beyazbiber, tuz.
Hazırlanışı:
Sarımsakları temizleyip ezin. Ekmeklerin kenarlarını kesip bir kasede sütle ıslatın. İyice karıştırarak pütürsüz bir karışım elde edin. Sürekli karıştırarak zeytinyağını ilave edin. Sarımsak, çekilmiş çamfıstığı, tuz, beyazbiberi ekleyip çırpmaya devam edin. Dilerseniz üzerine kırmızı tozbiber serpip servis yapın.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Limon sos
Malzemeler:
Yarım litre zeytinyağı, 1 su bardağı limon suyu, 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı:
Yumurta sarısı ve limon suyunun üçte birini bir kâsede çırpın. Çırpmaya devam ederken zeytinyağını azar azar ekleyerek yedirin. Kalan limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz ve şekeri ekleyip servis yapın.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Tartar sos
Malzemeler:
Yarım kg mayonez, 10 kornişon turşu, 3 diş sarımsak, 50 gr kapari, 2 haşlanmış yumurtanın beyazı, 1 tutam maydanoz, 2 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı beyazbiber.
Hazırlanışı:
Turşuları kıyın. Sarımsakları ezin. Kapari ve yumurta aklarını incecik doğrayın. Kornişon turşu, sarımsak, kapari, yumurta, maydanoz, tuz, beyazbiber ve mayonezi bir kâsede karıştırın. Yoğun bir sos kıvamına gelinceye kadar limon suyunu ekleyip çırpın. Servis yapın.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
SARIMSAKLI DİP SOSU
MALZEME:1 Bardak süzme yoğurt,yarım bardak çiğ krema,yarım demet dereotu,üç diş sarımsak,1 çorba kaşığı zeytinyağ,
tuz.
YAPILIŞI:Yoğurdu,kramayı,kıyılmış dereotunu,dövülmüş sarmısakları,tuzu iyice karıştırınız.Arzu ederseniz üzerinde zeytinyağı gezdirip çiğ veya haşlanmış sebzeler ile servis yapabilirsiniz...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
YOĞURTLU SOS
MALZEME:1 adet salatalık,bir dilim bayat ekmek içi, 1 orta boy yoğurt, 1 çorba kaşığı zeytinyağ,karabiber,tuz 5 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı süt
YAPILIŞI:Ekmek içini sütle sıkın. Salatalıklarısoyup rendeleyin, ve bir kaba koyun. Üzerine ince kıyılmış sarmısağı, ekmek içini,yoğurdu ilave edin, zeytinyağı ,tuz karabiber serpip iyice karıştırdıktan sonra servis yapın...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
SUPREM SALÇA
MALZEME:1 kahve fincanı süt,1 çorba kaşığı tereyağ,1çorba kaşığı un, 2 bardak tavuk suyu, tuz , istenirse karabiber
YAPILIŞI
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ir kabın içine yağı koyup eritin içine unu koyun hafif pişirin sonra yavaş yavaş tavuk suyu ilave edin unun topaklaşmaması için devamlı karıştırın. ılık sütüde ilave ediptuz ve karabiberi katın ... Bu sosu tavuk yemeklerinin yanında kullanabilirsiniz...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
YİNE BİR LİMONLU SOS
MALZEME: 1 Kahve fincanı limon suyu,yarım bardak zeytinyağı, tuz, karabiber, yarım demet dereotu.
YAPILIŞI:Limon suyunu, zeytinyağını,tuzu karabiberi çok ince kıyılmış dereotunu iyice karıştırın.Bu sosu Balık ve haşlanmış karides ile sunabiirsiniz.
SALATA SOSU
MALZEME: 1 Demet kıvırcık salata , yarım limon suyu, bir çay kaşığı kekik, yarım bardak zeytinyağ, yarım demete yakın maydonoz , 2 diş sarımsak, tuz.
YAPILIŞI:Kıvırcık salatayı iyice yıkadıktan sonra derin bir kaba ince doğrayınız.sarımsakları havanın içine koyup biraz dövün, içine doğranmış maydonoz ilave edin üzerine tuzu ve kekiği katın havanda dövün içine yarım limon suyu ilave edin ve zeytinyağını katın . Bir kaşık yardımıyla havanı karıştırın ve kabın içine koyduğunuz salataya ilave edip iyice karıştırın... dilerseniz içine domates salatalık ta illave edebilirsiniz....
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
BEŞAMEL SOS
MALZEMELER
4-6 kişilik
2 ½ su bardağı kaynar süt
1 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
az tuz
HAZIRLANIŞI
Yağı küçük bir tencerede eritin. Unu ekleyin ve ağır ateşte karıştırarak kavurun, üç dakika sonra ateşten alın. Beş dakika dinlendirin ve sonra çırparak kaynar sütü ekleyin. Orta ateşte karıştırarak bir kere kaynatın ve sonra ağır ateşte zaman zaman karıştırarak 10 dakika pişirip süzün.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
DOMATES SOSU
MALZEMELER
2 diş sarmısak
1 tutam fesleğen
6 kaşık zeytinyağı
3 adet taze kırmızı biber
4 adet olgun domates (veya bir çorba kaşığı salça)
tuz
HAZIRLANIŞI
Yağı ufak bir tencereye koyup kızdırın. İnce kıyılmış sarmısak ve kırmızı biberleri ilave dein. 3 dakika kadar sote edin. Rendelenmiş domatesleri veya bir kahve fıncanı su ile ezilmiş salçayı ilave edin. Kısık ateşte on dakika pişirin. Tuz ve fesleğenleri sosa ilave ettikten sonra 5-6 dakika daha pişirin. Sıcak sıcak makarnanın üzerine dökün
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
MAKARNA SOSU
MALZEMELER
1 adet kırmızı dolmalık biber
2 adet çarliston sivri biber
1 diş sarımsak
250 gr kıyma
5 adet yumurta büyüklügünde soyulmuş domates
1 silme yemek kaşığı biber salçası
2 kaşık yemeklik margarin
2 ortaboy soğan
tuz
HAZIRLANIŞI
Biberlerleri ve sarımsağı iyice kıyın, soğanı da iyice kıyın, yağı derin tavaya atın ve ısıtın. Arkasından soğanları kızmış yağa atın biraz kızarttıktan sonra kıyılmış biberi ve kıyılmış sarımsağı tavaya ekleyip kızartın. Ardından kıymayı ekleyip iyice kavurun. Buna biber salçasını katıp biraz birlikte kavurun daha sonra ince kıyılmış kabuksuz domatesleri ekleyin ve tuzunu atın. Bir bardak su ekleyin. İyice pişirin. Üzerine de sarımsaklı yoğurt döktüğünuzde nefis bir sos olmuş olur.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
SUBİZ SOSU
MALZEME
1 Litre
750 gram soğan doğranmış
100 gram tereyağ
800 ml beşamel sos
1 çay kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
200 ml çiğ krema
YAPILIŞI
Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzün. Derin bir tavada tereyağını eritin. Soğanları ekleyip, kısık ateşte renk aldırmadan kavurun. Ateşi kısın. Beşamel sosu ilave edip, iyice karıştırın. Tuz ve karabiberini ilave edin. Sosun üzerini kapatıp fırında 1 saat pişirin. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün ve temiz bir kaba boşaltın. Tekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun.
Not: Bu sos yumurta yemekleri ve fırında kızartılmış kuzu ve koyun etlerinin yanında verilir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
KIRMIZI BİBER SOSU
MALZEME:
16 Salçalık Biber
2-3 Dal Taze Fesleğen
1/2 Demet Maydanoz
1 Diş Sarımsak
1 Çorba Kaşığı Dövülmüş Ceviziçi
1-2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1-2 ÇayKaşığı Üzüm Sirkesi
2-3 Çorba Kaşığı Kaynamış Su
1/2 Çay Kaşığı Tuz
YAPILIŞI:
Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını soyun. Maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra kıyın. Sarımsağı soyup dilimleyin. Biberleri, tuz, fesleğen, maydanoz, sarımsak ve cevizle birlikte blenderden geçirerek ezin.
Zeytinyağı, sirke ve suyu ilave edip mayonez kıvamını alıncaya kadar karıştırın. Gerekirse bir miktar daha zeytinyağı ve sirke ilave edebilirsiniz. Oda sıcaklığında bekletin, makarna, ızgara tavuk veya karidesle birlikte servis yapabilirsiniz.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
KIYMALI SOS
MALZEME:
1 Soğan
4 Diş Sarımsak
200 gr Kıyma
1 Havuç
3 Domates
2 Dal Taze Fesleğen
1 Çay Bardağı Rendelenmiş Parmesan Peyniri
Tuz, Karabiber
YAPILIŞI:
Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı ezin. Zeytinyağını tavada ısıtıp soğan ve sarımsağı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin.
Havucu temizleyip rendeleyin. Domatesin kabuklarını soyup klipler halinde doğrayın. Fesleğen yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın.
Havuç ve domatesi kıymalı karışıma ekleyin. Fesleğen, tuz ve karabiber ilave edin. Ilınınca üzerine parmesan peyniri serperek servis yapın.
Dikkat. Bu sosu makarnanın veya pilavın yanında sunabilirsiniz. Pide ve ekmek üzerine sos olarak sürebilirsiniz.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
TON BALIKLI SOS
MALZEMELER:
1 adet ton balığı konservesi (1 kişilik makarna için)
1 küçük soğan (arzunuza gore değişir)
1 adet domates
Yeşil zeytin
tuz
karabiber
HAZIRLANIŞI
Sıvı yağda soğanları pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra yağı süzülmüş olan ton balığını ilave edin. Çok az bir süre kavurup kabuğu soyulmuş ve de küp küp kesilmiş domatesi, ince kesilmiş yeşil zeytini, baharatı ve tuzu ekleyin. Su ilave edin. 5 dakika sonra kaynama baslayinca makarnanıza ilave edin.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ŞINITZEL SOSU
MALZEMELER:
4 adet iri kornişon turşu
3 yemek kaşığı mayonez
1 çay kaşığı hardal
1 adet taze yeşil soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeler parçalayıcı robota (rondo) konulur ve püre olana kadar karıştırılır. Hem şnitzelin yanında, hem de yeşil salata ile birlikte servis edilebilir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
BİRALI IZGARA SOSU
MALZEMELER:
1 adet ince kıyılmış küçük soğan
1 su bardağı ayçiçek yağı
1/4 su bardağı limon suyu
1 diş doğranmış sarmısak
1 yemek kaşığı acılı sos
2 su bardağı biber sosu
2 su bardağı bira
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:
Yağı ısıtın, soğan ve sarmısağı yumuşayana kadar pişirin. Limon suyunu, birayı, biber sosunu, acılı sosu ve tuzu katın. Orta derecede ısıda, sosta kabarcıklar oluşana kadar pişirin. Izgara esnasında etin üstüne sürün. Etleri bu sosa yatırıp birkaç saat buzdolabında bekletilip daha sonra da ızgara yapabilirsiniz.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
SOĞANLI SOS
MALZEME:
500 gr soğan
1 bardak et suyu veya süt 1 bardak koyu beyaz sos
tuz, karabiber, hindistancevizi rendesi
YAPILIŞI:
Soğani ayıklayıp incecik doğrayın, sonra da kaynar suya atıp 2 dakika kaynatıp süzgeçten geçirin, üzerinden soğuk su dokun.
Suyu süzülen soğanları bir kaba alın. Üzerini örtecek kadar süt veya et suyu döküp yavaş kaynatarak suyunu çektirin. Süzgeçten bastırarak geçirip beyaz sosla kariştırın. Ateşten alınca biraz tuz, karabiber ve hindistancevizi serpin. Sosu sıcakken servis yapın
ACILI EZME
MALZEME:
1kg Domates
3 Adet orta boy sogan
2 Yemek kasigi Acibiber salcasi
2 Yemek kasigi domates salcasi
3-4 Dis sarimsak
Yarim demet maydonoz
2 yemek kasigi cigköftelik baharat
YAPILIŞI:
Domatesleri rendeledikten sonra ince tel süzgece alın ve suyu süzülene kadar bekletin.Suyu süzülmüs domatesin icine sogani rendeleyin.Biber salcasi,domates salcasi,rendelenmis sarimsagı,ince kıyılmış maydonozu,tuz ve baharati ekleyip iyice elinizle yogurun.Hazirladiginiz harcı genis bir kaba koyup maydonozla süsledikten sonra servise sunabilirsiniz
Rakı mezesi olarakta sunulabilir...