09 Ocak 2011, 17:45
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Adam Gibi Adam Olmak...
"Saygıya değer birini görürsen onun gibi olmayı düşün. Eğer saygıya değmez birini görürsen, kendi içini gözden geçir."
** Ölçüyü bulabilmek için başkalarına bakabilmek, "kendine" bakabilmek ve aynaya bakabilmek gerekiyor.
Dostlarının kimler olduğu da, insanın kendisini ölçebilmesi için önemlidir. Bir yazar "dostlar" için şöyle diyor:
"Faydalı olan üç çeşit dost, zararlı olan üç çeşit dost vardır. Dürüst insanlarla dostluk, dengeli insanlarla dostluk, tecrübeli insanlarla dostluk faydalıdır. Yüze gülücüklerle dostluk, içten pazarlıklılarla dostluk, gevezelerle dostluk zararlıdır."
Konuşmasını bilmek de "adamlığın" en önemli göstergelerindendir. İnsanın konuşmasından nasıl biri olduğunu anlamak bazen mümkündür, bazen de değildir.
Üstat "konuşma" hakkında şunu söylüyor:
"Kimin aklı varsa mutlaka iyi konuşur. Ama kim iyi konuşursa mutlaka akıllı değildir. Seçkin kişinin mutlaka cesareti vardır, ama her cesur olan seçkin kişi değildir." "Büyükler" le konuşmanın "adabı" nı da şöyle anlatıyor: ''Yaşlı bir efendinin yanında bulunulurken kaçınılması gereken üç kusur vardır: O sana söz söylemeden konuşmak. Bu, terbiyesizliktir.
O sana söz söylediği zaman cevap vermemek. Bu, içten pazarlıklı olmaktır. Onun yüzünün ifadesine bakmadan konuşmak. Bu da körlüktür."
**** İnsan ilişkilerinde, toplum ilişkilerinde ölçülerin yerini ölçüsüzlük aldığı zaman, ölçüleri tekrar belirlemek, diğer insanlara "ölçü" nün ne olduğunu göstermek "adamlığını" kaybetmemiş olanlara düşer. Ortalıkta adamlıktan uzak çok fazla kişi olduğunda, ölçüsüzlükler birçoklarına gerçek ölçü gibi gelmeye başlar. Adamım diyip ortalıkta dolaşanlara ithaf olunur… - Hüseyin Keskin -
Konu Hayal tarafından (09 Ocak 2011 Saat 18:03 ) değiştirilmiştir.
|
| |