II. Abdülhamit dünya tarihine siyaset (politika) ilimini padişahlar bazında kazandıran ve milli istihbarat şebekesiyle hala dünyada rekor olan yaklaşık 700bin kişilik bir bilgi haberleşme ağı kuran
PADİŞAH. Ustad Necip Fazıl ' ın "Abdulhamid'i anlamak herşeyi anlamaktır."
Tarihteki kişilerin toplumlar ve dunya uzerinde bıraktıgı etki ve yaptırımlar konusunda iki önemli kriter vardır ki buda o kişilerin ne kadar büyük şahsiyetler olduğunun kanıtıdır.
1- Hakkında en çok kitap yazılan
2- Hakkında en çok münakaşa edilen (Hakkında söylenmiş sözlere)
Osmanlı ve devamı olan Türkiye tarihinde bu kriterlere uyan 2 büyük şahsiyet vardır.
1- II. Abdülhamid Han
Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Abdulhamit için)
2- Mustafa Kemal Atatürk
Diğer bir bakış açısı ile Osmanlı tarihinde en iyi gelişimi göstermiş ve en kudretli padişahları kitaplarımız yazarken özellikle toprak alm genişleme politikasıan göre bir analiz yapagelmişlerdir.(Son zamanlarda çıkanlar hariç) Halbuki padişahların kudretleri ileri görüşlülüğüne ve durum şartlardan en iyi şekilde öncelikle islam sonra peygamberin ümmeti adına yapılan icraatlaridir. Genellikle Yavuz Sultan Selim, II. Mehmet(Fatih Sultan Mehmet) ve II. Abdulhamid Han nın kıyaslanmasını görürüz. Bu kıyaslamalar olduğu gibi, şahsi fikrim olarak söylüyorum, yersiz ve ölçülemezdir.
Abdulhamid Han gibi bir şahsın üzerine sayfalarca yazmak isterdim fakat bildiklerimin özetinin özeti olur. Şuan bu konuda fanatik/uç noktalarda bir tarih yazarı olan :
Kadir Mısıroğlu nun kitabını okuyorum. Yazar kitap için, bu kitabı özetin özeti kabul ediyorum diyor. Kitap 730+ sayfa bir kitap. Fakat oldukça iyi kaynakları var ve kaynakların Osmanlıca olması güvenirliği açısından çok daha iyi.
Bu konu güncel kalmalı, dünyaya gelmiş geçmiş en önemli siyasi liderdir.
Sadece yaptıgı icraatlar konusunda(Topluma yönelik alt yapı, eğitim vs) 300 sayfayı aşkın bir kitap okumuştum. Aklımda kalan bazı önemli kazanımlarını söyleyeyim.
Dunyaca bitmesi hayal gorulen ve osmanlı+türkiye tarihi için avrupalıca gulunulen bir proje olan Hicaz Demiryolu Projesi. 16 yıl gibi kısa bir surede bitirilmiş ve hala hazırda duran ve kullanılan bu demiryolunun ilk duragı olan
Haydarpaşa garıdır.
Osmanlı hatta cumhurıyet rejımınıde icine alırsak basbakanlar dahil devlet adamları dahil egitime en cok yatırımı yapan şah-ı zaataneleridir. Hali vakti egitim konusundaki yatırımları bir rekordur tarihimiz açısından.
Devam edeceğim ..
----------
Bir ekleme daha yapayım. Alim Said Nursi bile gencliğin verdiği cahillikle Abdulhamid Han nın uyguladıgı istibdad politikasından dolayı bir ayaklanmanın içerisinde bulunmuştur. Fakat, cumhuriyet rejiminin daha adımları atılırken olayın gerçek yüzünü gördüğünde, ilk yaptığı işlerden biri olarak; II. Abdulhamid Han nın ailesinden birisini bulup, hakkını helal etmesini istemiştir. Ben böyle bir hataya düştüm, onun adına en yakını sizsiniz ve öldü merhum helallik almaya gitmiştir.