|
Shadow Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. |
Windows virüslerini demedim dostum, linux virüslerini dedim, windows bana uzak olsun : ) Linux için virüs yazan kişiler genelde linux'ta açık tespiti yapan linux çalışanları oluyor. Yani özel olarak linux virüsü kasan pek kimse yok. Kassalarda dediğin gibi linux işletim sisteminin işleyişi farklı olduğu için yani sanki root yokmuş gibi olduğu için bulaşan virüslerinde etkisi yoktur.
Ağ'ında windows makine bulunduran kişilerin işletim sistemleri linux veya macos olsa bile antivirüs programı kurmaları, windows kullanıcıları için olası riskleri önler.
|
Genel olarak yaklasim hep *nix dagitimlarin guvenli oldugundan yana ama isin bir diger boyutuna bakalim.
Bu ve benzeri dagitimlarin tamami ucret karsiligi birileri tarafindan gelistirilen urunler. Microsoft tarafinda bu departman calisanlari yaptiklari isi belli bir ucret karsiliginda yapiyorlar. Dagitimlar arasinda kullanim farkliligi olsa da (linux bir sunucu ya da bsd bir sunucu, apple urunleri ve windows sunucu farkliligi gibi) ayni amaca hizmet ettiklerini zaten biliyoruz. Butun bu dagitimlarin hepsi cikmadan once belli testler, zorlamalar ve analizlerden sonra bize ulasiyor. Bize ulasmadan once genel olarak kullanimi,kararliligi,arayuzu
vb. konulara zaten bakilmis oluyor. Public edildikden sonra urunun tanitimi ve lansmanina gore de (mesela Appla en guvenli oldugunu soyledikden sonra ciddi problemler ile karsilasti.) bir grup insanin yeniden ayni testler ve zorlamalarina magdur kaliyor. Bence iyi de oluyor en azindan eskisinden daha guvenli bir hale gelmesine X insanlar X olusumlar direkt olarak katkida bulunmus oluyorlar. Linux Foundation da isler nasil yuruyor? Microsoft tarafi kendi icinde kendi calisanlari ile bir urunu sorunsuz hale getirmeye calisiyorken Linux Foundation cekirdege kimlerin ne kadar katkida bulundugunu aciklamis ilgili link :
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tabi microsoft ya da apple fanatigi birisi degilim, linux dagitimlarini kullanmayi da cok severim ama genele baktigimizda Linux Foundation iddasi olmayan ve bir grup insanin gelistirmeye devam ettigi bir cekirdekken ticari kaygisi olan ve bu kaygilar dogrultusunda is yapan kurumlara yuklenilmesi ve bir suru acigin bulunmasi dolayli yollardan o urunu daha guvenli hale getirmeye katki saglamaktir. Dagitim ve o dagitimin popularitesi o dagitima he zaman katki saglar diye dusunuyorum.
----------
|
Numberone Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. |
Ocean sana katiliyorum..
Aslinda bizim ulkemizde bu konunun ( Linux İşletim Sistemlerinin ) yaygin olmamasinin en buyuk nedeni , biz millet olarak zoru secmeyi sevmiyor ve kolay yolu deniyoruz. Bu topluma linux alistirmak zor gorunsede , inaniyorum ki bunu zamanla asacagiz. Biraz arastirip , inceleyip mantigini anlayabilsek eminim cok sevecekler. Ancak , toplum olarak malesef arastirmayi da pek sevmiyoruz. En kucuk bir zorlukta hemen kolay yolu tercih etmemiz bizi hep geriye goturmustur.
Neden bu kadar sitemkar oldum?
Gecenlerde bir platformda bir kullanici bilgisayarina mandriva linuxu ikinci işletim sistemi olarak kurdugunu ve daha sonra exe uzantılı dosyaları kuramadigini dile getirip nasil kaldiracagi konusu hakkin da yardim istemisti. Yani arastirip kurmayi denemek yerine hemen uzaklasmak istemesi elbette uzucu..
Ancak son yillarda kullanici kapasitesinin arttigi goz onune alinirsa onumuzdeki 10 yil icerisinde özgür yazilimin Türkiye' de daha etkili olacagina inaniyorum..
Konuya ilgi gosteren arkadaslara tesekkur ederim , hepinize iyi forumlar..
|
Olaya neden kolay ve zor diye baktiginizi pek anlayamadim. Her iki tarafinda yeterince buyuk bir MANUAL'e sahip oldugunu, iki tarafinda sorunlari cozmek icin bir suru alternatife sahip oldugunu dusunursek cok da zor degil. Kullanim amaci ve beraberinde getirdikleri ile alakali seyleri zorluk ya da kolaylik gibi yorumlamak cok dogru degil. Uc noktadan bir ornek vereyim developer arkadaslar icin: .NET Framework kullanarak uygulama gelistiren arkadaslarin Microsoft tarafinda calismalarindan normal birsey olamaz herhalde? Mono ( ilgili link:
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ) adli bir proje var evet. .NET Framework kullanilmasi linux tarafi icin de mumkun buna da evet ama kullanim amaci ve gereksiminler neyi gerektiriyorsa o sekilde haraket etmeli. Tabi (windows'u) virtual olarak kullanim da mumkun ama bence herkesin ozgur yazilim urunlerini tercih etmesi degil, neden tercih etmesi gerektigini anlamasi lazim. Siz neden linux kullaniyorsunuz mesela? Kullanimin size getirdikleri ne? Hangi konuda Microsoft tarafi yetersiz kaldi da linux tarafina gecip herhangi bir dagitimi kullanmaya karar verdiniz? (stabilite, guvenlik
vb seyler hakkinda cok konusmak istemiyorum). Yani kisaca nedir sizi herhangi bir linux dagitimini kullanmaya iten?