Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Aralık 2010, 01:01   #1
stonecypher
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Röportaj: < Chat.Gen.TR > Lestat

Değerli IRCForumlari.NET üyeleri ; Söyleşi serimize Chat.GEN.TR sahibi Lestat ( Rıdvan ) ile devam ediyoruz.

<stonecypher> Merhaba Rıdvan

<Lestat> merhaba

<stonecypher> Bildiğin üzere 10 sabit sorumuz var.

<stonecypher> Sira ile sorulari sana yöneltecem. Söyleşimizin amaci; Chat.GEN.TR Root Admini Lestat kimdir, yönetim anlayişi nedir? bunu kullanıcılarin bilgisine sunmak.

<Lestat> evet.

<stonecypher> Ilk soruma geçmeden önce, Rıdvan kimdir kısaca kendinden bahsedermisin lütfen.

<Lestat> 24 Ya$ımdayım. G. Antep'de İngiLizce ÔğretmenLiği ôğrencisiyim.
<Lestat> ÔğrenciLik hayatına ba$Lamadan
<Lestat> Microsoft Sistem ve Network uzmanLığı
<Lestat> EcCounciL GûvenLik UzmanLığı
<Lestat> Zend PHP uzmanLığı gibi i$Ler yaptım
<Lestat> bu ûnvanLarım var.

<stonecypher> Teşekkür ederim, ilk soruma geçiyorum.
<stonecypher> Günümüzde sunucu açmak çok kolay bir hal aldı. Sizce sunucu açmak için neler ön planda olmalıdır, amaç ne olmalı ve nelere dikkat edilmelidir ?

<Lestat> $ahsen ben IRC'in ôLmesini kesinLikLe istemiyorum. Gûnûmûzde kuLLanıLan anLık mesajLa$ma ve iLeti$im ara¢Ları IRC'i maaLesef ki bitirmek ûzere. Tabi IRC'i bitiren sadece bunLar değiL.
<Lestat> Arayı$Ların deği$mesi, sôyLediğiniz gibi sunucu a¢manın ¢ok koLay bir haL aLması bunLarda IRC'i tûketti.
<Lestat> Bana gôre bir IRC sunucusu a¢mak i¢in ¢evre ve sağLam ekip Lazım.
<Lestat> SôzgeLimi IF'te yetkiLi arayan sunucu sahipLerine anLam veremiyorum. Zira o ¢evren yoksa IRC a¢mamaLısın.

<stonecypher> Bir yönetici olabilmek için ne gibi vasiflara sahip olunmalidir ?

<Lestat> Bir ayLık sheLL ôdemek harici, adiL oLunmaLı. Sunucunun kaLabaLık oLmasıyLa doğru orantıLı oLmamak $artıyLa userLerden opLara, tûm yôneticiLeriyLe diaLog haLinde buLunmaLı. Benim ¢ok ¢ok ôzeL durumLar hari¢ ôzeLim +D oLmaz. NormaL sohbet i¢in geLen userLe de muhabbet ederim. Bu tip ayrıntıLar ki$iye ve sunucuya ¢ok $ey kazandırıyor.
<Lestat> AnLık karar verebiLme yeteneğine sahip oLmaLı.
<Lestat> Arkada$ e$ dost ¢evresi gôzetmeden kararLarını ona gôre verebiLmeLi
<Lestat> ôzetLe IRC sunucusunu beLediye gibi değiL, oLması gerektiği gibi yônetmeLi

<stonecypher> Bir sunucu "kaliteli" sıfatını taşıyabilmek için ne gibi avantajlar sağlamalıdır, kullanıcılara ne tür bir hizmet sunmalıdır ?

<Lestat> stonecypher beLki bu konuda bi$eyLer sôyLeyebiLirim fakat bizim sunucumuzda dahiL maaLesef ki buna ôrnek veremicem.
<Lestat> ikiye ayırırsak kuLLanıcıLar ve yônetim $ekLinde
<Lestat> her ne kadar yônetim iyi oLsada kuLLanıcı bazLı sıkıntıLar oLabiLiyor. Gûnûmûzde sadece MSN'de takıLmak adına bir takım cinseL arayı$Ların dahi IRC ûzerinden yapıLması ûzûLerek beLirtiyorum o IRC'i kaLiteLi kıLamıyor
<Lestat> bunun tersini dû$ûnûrsek yônetimseL oLarak ¢ok iyi yônetiLebiLen ve userLerin sadece "sohbet ve tanı$ma ama¢Lı" o sunucuda buLunmaLarı ger¢eği o IRC'in kaLiteLi oLduğunun gôstergesidir.
<Lestat> Tabiki departmanLarın her birinin ayrı ayrı iyi yônetiLip kuLLanıcıya hizmet etmesi de bi o kadar ônemLidir.

<stonecypher> Bir sunucuyu kaliteli bir şekilde ayakta tutabilmek için yönetici olarak nelere dikkat edersiniz? sizin için en önemli kural nedir ?

<Lestat> Bizim yônetim $ekLimiz departmanLarın en tepesinde 2 admin. Her departmana en az 1 admin ve 1 ircoperator atanmasıyLa oLu$uyor. Bu sistem bu kadar kuLLanıcıyı yônetebiLmek i¢in bize yetiyor.
<Lestat> Ayrıca yônetici arkadasLarımızın diğer departmanLara karı$maması, sorunLarı bir ûstûne iLetmesi ve neticesinde ¢ok az sorunLa karsıLasıp karsıLasıLan sorunLarında ivediLikLe ¢ôzûLmesi en ônemLi kuraLımızdır.
<Lestat> onun dı$ında kaLan $eyLer ise
<Lestat> op'undan adminine kadar kuLLanıcıLara hassas davranmak. tabiki bu herzaman i¢in mûmkûn oLamıyor fakat biz buna dikkat ediyoruz.

<stonecypher> Yönetim kadronuzu oluştururken nelere dikkat edersiniz, sizce ideal yönetim kadrosu kaç kişiden oluşmalıdır ?

<Lestat> Ben burayı aLdığımda zLine atmayı biLmeyen ircopLar ekLedim. Sırf ortaLama 2 sene emekLeri oLduğu i¢in. Tanımamama rağmen.
<Lestat> Buraki amacım eski kuLLanıcıLarı da tanıyor oLmaLarıydı. Geri kaLan yônetimi ¢ok profesyoneL oLu$turmaLıydım
<Lestat> ¢ûnkû onLardan kaLan zaafı tamamLayıp dengeyi kurmam Lazımdı
<Lestat> bende ônceki soruLarda yanıtLadığım gibi ekibim oLduğu i¢in kendime gûvenerek aLdım burayı. Mynet'ten geLen biri oLarak mynet'teki sağLam gûveniLir biLgiLi arkada$Larımı departmanLara yaydım. Sonrasında zaten pek kimseye gerek kaLmadı. Nitekim IRC sunucusu yônetmek o kadar zor bi i$ değiL

<stonecypher> Yönetim kadronuzdaki yetkililerden ne gibi beklentileriniz var? Yetkililerin ne tür hataları yollarınızı ayırmanıza neden olabilir ?

<Lestat> Benim bekLentiLerim sadece departmanLarı iLe yeteri kadar iLgiLenmeLeri ve bana ¢ok az sorunu haLLetmem i¢in bırakmaLarı.
<Lestat> $ahsi kararLara kesinLikLe tahammûLûm yoktur.
<Lestat> Admin sevgiLisi, ircop fLirtû gibi kavramLarı ben biLmem
<Lestat> bir kuraL varsa herkes i¢in uyguLanır. KuraLLar insanLar tarafından koyuLur ve onLar tarafından uyuLur.
<Lestat> BeLki 1-2 durumda kınama, uyarı gibi sôzLû cezaLar aLınır ama devamında kim oLursa oLsun yoLLarımızı ayırırız.

<stonecypher> Her Sunucunun temel kanalları vardır ( radyo, oyun vs. ) gibi. Bu kanallarda görev verdiğiniz kişiler ne tür özellikler taşımalıdır ve bu göreve layık görülme sebepleri nelerdir ?

<Lestat> Oyun kanaLLarına, o kanaLLarda uzun sûre takıLmı$ insanLarı tercih ediyoruz. Zira sırf bu oyunLar i¢in biLe geLen kuLLanıcıLar var.
<Lestat> OnLarı kısmen tanıyan biLen yôneticiLerin oLması esas.
<Lestat> Radyo konusunda ise ben biLe bu gûnLerde sıkıntıLıyım. A¢ıkcası buna cevap vericek durumda değiLim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

<stonecypher> Sunucu üzerinde size yansıyan sorunları kendiniz mi çözümlersiniz yoksa ekibinize çözümlemesi için talimat mı verirsiniz ?

<Lestat> DepartmanLara ayırmak ve bunLara yônetici atamak bu sorunLarLa birebir iLgiLenmemem i¢indir. Ama ciddi bir sorun ¢ôzûmLense biLe her $ekiLde haberim oLuyor.
<Lestat> Benden ônceki yôneticiLerce ¢ôzûmLenememi$ sorunLarLa mutLaka birebir iLgiLeniyorum. İLk aLdığım zamanLar opLarın yazıLmasıyLa biLe kendim iLgiLeniyordum ¢ûnkû ôyLe gerekiyordu. TemeLde bazı $eyLeri sıkı tutmam Lazımdı.
<Lestat> Ama $uan i¢in user sayımız baya bi arttı ve ben tek par¢ayım, yeti$emiyorum. SağoLsun ekibim bana ¢ok yardımcı oLuyor.

<stonecypher> Sunucu sahibi olarak, sunucunuz ile ilgili en büyük projeniz nedir ?

<Lestat> Benim hi¢ bir zaman user kaygım oLmadı. En ba$ta beLirttiğim gibi amacım IRC'in ôLmemesi. Bu anLamda ¢ığır a¢ıcaz, bôyLe bûyûcez gibi hedefLerim yok. KaLiteLi oLamasakda en azıncan ¢abaLıyoruz. İnsanLara rahat sohbet edebiLecekLeri bir ortam sağLamaya ¢aLı$ıyoruz.
<Lestat> User tabiki her zaman i¢in ônemLidir. O sunucunun bûyûkLûğû iLe iLgiLidir. Ama gûnûmûzde binLerce useri barındıran sunucuLar dahi iyi yônetiLmemekte.
<Lestat> Kendimi kôtû iLe kıyasLamayıp iyi oLanLa değerLendiriyoruz.

<stonecypher> Rıdvan, bizleri kırmadığın ve sorularımızı samimiyetle yanıtladığın için teşekkür ederim, iyi çalışmalar diliyorum sana.

<Lestat> ben iLgi gôsterdiğiniz i¢in te$ekkûr ederim. iyi
<Lestat> IF'Ler.

Konu AngeL tarafından (05 Şubat 2015 Saat 20:31 ) değiştirilmiştir. Sebep: Baslık duzenlendi.

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet