Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
mademki bu konuya deginilmis uzun yillardir linux kullanicisi biri olarak bende bir kac aciklama yapmaktan kacinmayacagim, aslinda linux altinda virus ve casus yazilimlar kullanici icin hic bir risk faktoru olusturmazlar. win32 tabanli yani windows tabanli hic bir virus veya casus yazilim Linux sistemine girse dahi zarar veremez.
Devam edelim, olduda Linux icin ozel bir virus yazildi peki simdi ne olacak ? Korkulacak bir durum yok neden mi ?
Linux uzerinde systemfile yani dosya sistemi dizininde root haklarina ulasilmadigi surece hic bir degisiklik yapilamaz, eklenemez ve silinemez bu da demek oluyor ki Linux icin yazilmis ozel bir casus yazilimi olsa da ve benim sistemime bulassada ben onu aktive etmedigim surece hic bir risk olusturmamaktadir.
Risk faktoru sadece kullanicinin bilincsiz bir sekilde root kullanici adi ve sifresini bilincsizce kullanmasi sonucu olusabilir.
Sunuda belirtmek gerekirse, son zamanlar oldukca tartisma konusu olan bir durum soz konusu ozellikle bu baslikta buna deginilmedigi icin eklemekte yarar goruyorum.
Biliyorsunuz ki Linux uzerinde Win32 tabanlarin calistirilabilmesi icin oldukca unlu bir yazilim mevcut buna emulatorde diyebiliriz bunun adi "wine" bu program sayesinde windows tabanli programlar Linux uzerinde calistirilabildigi icin, windows virus ve casus yazilimlarin sisteme bulasmasi halinde Wine emulatoru sayesinde calistirilip calistirilamayacagi konusu ve sistem icin rist faktoru olusturup olusturamayacagi konusu oldukca bir tartisma konusu olmustu ancak korkulacak bir durum yok suan icin hersey guvenli sizin icin
2003-2004 yilindan bu yana yani yaklasik olarak, 6-7 yildir Linux kullanan biri olarak bugune kadar sistemimde virus namina en ufak bir sorun ve skinti yasamadim, siz rahatiniza bakin ve guvenli internetin/bilgisayarin keyfini cikarin derim ben.
son yorum ve karar sizin : ) virussuz gunler dilerim.
Konu Ocean tarafından (21 Kasım 2010 Saat 11:27 ) değiştirilmiştir.
|