Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Kasım 2010, 13:29   #1
Çevrimdışı
Süslü
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gül Yağı Üretimi




Gül Yağı Üretimi

Türkiye’de uçucu yağ üretiminin büyük bir payını gülyağı oluşturmaktadır. Türkiye dünyanın önde gelen gülyağı üreticilerinden biridir. Çoğu İsparta yöresinde yetişen Rose Damescana adı verilen gül bitkisinin çiçeklerinden elde edilen gülyağı dünya piyasalarında “TÜRK GÜLYAĞI” olarak bilinmektedir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ülkemizde gülyağı üretimi eski yıllarda aile tipi işletme ve üretim düzeninde, ilke yöntemlerle imal edilmekteydi. Bugün ise gülyağı üretiminde, fabrika ölçeğinde büyük tesisler kurulmuş olup, sayıları 13’dür.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu firmalar dışında köylerde, köylülere ait küçük kapasiteli damıtıcılarda da küçümsenemeyecek miktarda gülyağı üretimi yapılmaktadır. Gülçiçeği ve gülyağı üretimi sadece Mayıs ve Haziran aylarında gül mevsimi olarak bilinen süre içinde yapılmaktadır. Bu mevsimde toplanan gül çiçekleri, yaklaşık 500 Kg kapasiteli krom ve bakır damıtma kazanlarında buhar basıncı altında damıtılarak gülyağı elde edilmektedir. Gülçiçeğinden iki çeşit yağ üretilmektedir.
Bu gülyağı olarak bilinen ince gülyağı ve konkret olarak bilenen katı gülyağıdır. Yan ürün olarak da gülsuyu üretilmektedir. Gülyağı üretiminde en önemli maliyet unsuru, yaklaşık % 55 pay ile gül çiçeği fiyatlarıdır. 1 Kg gülyağı elde etmek için yaklaşık mevsim şartlarına göre 4-4.5 ton gülçiçeği işlemek gerekmektedir. 1 Kg gül konkreti elde etmek için de yaklaşık 400-500 Kg kadar gülçiçeği işlemek gerekir. Gülyağı verimi kalitesi üzerine, gül çiçeği hasat döneminin, distilasyon sırasında bekleme süresinin çok büyük etkisi vardır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu nedenle yağ gülünde yüksek verim için çiçek hasadının olabildiğince günün erken saatlerinde yapılması ve toplanan çiçeklerin en kısa sürede distilasyondan geçirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de yıllık ortalama 2-2.5 ton kadar gülyağı ve 4.5-5 ton kadar da konkret üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de gülyağı ve gül konkreti fiyatları Gülbirlik tarafından belirlenmekte, özel sektör de bu fiyatları baz almaktadır. Gülçiçeği fiyatının tesbitinde temel gösterge gülyağı ihraç fiyatları olmaktadır. Gülyağı üretimi fiyata göre değişme göstermektedir. Yüksek fiyat politikaları gülçiçeği sahalarının ve dolayısıyla gülçiçeği üretiminin artmasına neden olmaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Gülçiçeği üretiminin artışı gülyağı üretim artışını beraberinde getirmektedir. Düşük fiyat politikaları ise, gülçiçeği sahalarının daralmasına neden olmakta ve ülkemizdeki gül sektörü bu gerçeği maalesef zaman zaman yaşamaktadır. Türkiye’de son yıllarda gülyağı dışındaki uçucu yağ tesislerinin sayısında da artış gözlenmektedir. Özellikle Antalya, Manisa ve Mersin, Muğla ve Hatay illerinde kurulu tesislerde kekik, defne, kırnanesi, biberiye, kimyon, mersin, limon yaprağı gibi aromatik bitkilerden, uçucu yağlar üretilmektedir. Dünyada Türk defne yağı olarak bilinen laurus nobilis adı verilen ağacın yapraklarından elde edilen defne yağı Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Ayrıca az miktarlarda da Ege ve Karadeniz bölgesinde de yetişmektedir. Türkiye’de önemli miktarlarda defne yağı üretilmektedir ve bununda önemli bir kısmı ihraç edilmektedir. Kekik ülkemizin en önemli yabani aromatik bitkisidir. Son yıllarda önemli miktarlarda kekik tarımı da yapılmaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Türkiye’de yılda ortalama 4 bin ton kekik üretimi yapılmaktadır. Üretilen kekik yağının büyük çoğunluğu ihraç edilmektedir. Türkiye’de üretilen diğer bir aromatik bitkide lavantadır. Bugün İsparta bölgesinde 350 da alanda da lavanta tarımı yapılmaktadır.Lavanta diğer aromatik bitkilere göre çok daha yüksek oranlarda (ortalama %3.5-6 arasında) yağ içermekte ve ekonomik yaşa ulaşmış 1 da lavanta tarlasından 20 Kg kadar yağ üretilebilmektedir. Lavanta yağı dünyada ticareti yapılan en önemli yağlardan birisidir. Eskiden gülyağı dışında, sadece aromatik bitki üreticisi olan ülkemiz, son yıllarda uçucu yağ üreticisi olma yolunda önemli adımlar atmaktadır.

Ülkemiz çok zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olmasına ve bu bitkilerin bir çoğunun da tarımı yapılacak durumda olmasına rağmen, Türkiye gülyağı dışında, diğer uçucu yağlarda dünyada önemli bir etkinliğe sahip değildir.

kaynak roselife

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver