Bridget Jones’un Diyeti
Kilolarınızdan kurtulmak için besin günlüğü tutmayı düşündünüz mü? Düşünmediyseniz bile Bridget Jones karakteriyle tanışınca aklınızdan geçirmişsinizdir. Otuzlu yaşlar yaşayan bekar, biraz sakar, ama sevimli Bridget Jones’un yaşamda iki amacı var: İyi bir sevgili bulmak ve kilo vermek. Bridget Jones, doğal, komik ve katıksız tarzıyla ne yiyip içiyorsa aynen kaydererek aslında bir kadının iç dünyasıyla yüzleşmesini yansıtıyor.
Öyle ki beslenme uzmanları ve diyetisyenler, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya çalışırken atılması gereken asıl adımın, düzenli olarak besin günlüğü tutmak olduğunu söylüyorlar. Ancak sadece zayıflama amacı güden kadınlar için bir öneri zannetmeyin besin günlüğünü. Kilo almak, kilosunu korumak veya diyabet gibi kronik hastalıkları olan herkes için tavsiye ediliyor besin günlüğü.
Dürüst ve eğlenceli bir oyun!
Bridget Jones kadar olmasa bile besin günlüğü tutmanın zaman içinde hayatınıza renk kattığını göreceksiniz. Çünkü kendinize gülmenin, kendinizle ince ince dalga geçmenin, belki de arada sırada tatlı tatlı kızmanın tadına varacaksınız! Besin günlüğü her şeyden önce kişinin dürüstlük ilkesini pekiştiriyor. Evet, belki bugün 10 paket çikolata, 30 tane şekerleme ve 4 paket cips yedim!, demek her baba yiğidin harcı değil. Ama zamanla böyle cesur şekilde ne yediklerini açıkça yazar hale geliyor kadınlar.
İşte size 3 farklı kadın... 3 farklı tip... 3 ayrı beslenme tarzı... Biri sıska, bir diyabetik, biri de ideal kilosuna kavuşma amacında...
Sıska kadın
Saat 09:10
1 fincan çay (3 şekerli), 1 adet sade poğaça, Yarım domates, 1 üçgen parça beyaz peynir (eritme peynirlerden biraz daha büyük)
Saat 11:00
1 fincan sütlü nescafe, 1 adet sosisli küçük pizza (pastane tipi)
Saat 12:40
1 kase cacık, 1 tabak pirinç pilavı, 1 tabak zeytinyağlı taze fasulye, 2 dilim ekmek
Saat 14:00
1 bardak (su bardağından büyük) limonlu ice-tea
Saat 15:50
1 fincan sade nescafe (3 şekerli)
Saat 18:30
1 duble rakı, 2 üçgen parça beyaz peynir, 2 dilim kızarmış ekmek
Saat 21:30
1 tabak bulgur pilavı, 1 küçük salkım siyah üzüm, 1 bardak cola, 1 dilim ekmek
Gün boyunca içilen su : 10-12 bardak
Diyetisyen değerlendirmesi: Kalori değeri 2137 olan bu günde, yüzde 75 karbonhidrat, yüzde 10 protein ve yüzde 15 yağ alınmış. Yalnız bu beslenme tarzı mineral açısından yetersiz, çünkü sadece birer porsiyon meyve ve sebze var. Aslında karbonhidrat oranı yüzde 55-60 oranında olması gerekirken bu listede yüzde 75. Peynir, süt, yoğurt yeterli dozda tüketiliyor. Bu nedenle kalsiyum alımı iyi. Ancak cola, ice-tea ve rakıyla birlikte çay ve kahvenin de şekerli içilmesi diyetin basit şeker oranını yükseltiyor. Oysa bu şeker meyveden alınsaydı daha sağlıklı olurdu. Diyet, lif açısından akşam yenilen bulgur pilavı ve üzüm sayesinde dengeli sayılır. Az ve sık yeme stratejisi olumlu bir nokta. Su tüketimini de yeterli.
Form tutan kadın
Sabah: 1 kutu içine taze meyve doğranmış yoğurt.
Öğle: Sebzeli, yeşillikli bir tabak salata, ayran ve bir dilim ekmek
Akşam: Peynirli ve cevizli roka salatası. (Bazen yalnızca karpuzla geçiştiriyor)
Diyetisyen değerlendirmesi : Son derece sağlıklı bir beslenme programı. Özellikle peynir, süt ve yoğurdu bol bol tüketmeli. Proteine ihtiyacı var. Kırmızı eti ve balığı haftada 2-3 kez tüketmeli.
Diyabetik kadın
Sabah: 1 bardak çay (şekersiz), bir dilim beyaz peynir, 1 dilim domates, 1 dilim salatalık, 4 adet kepekli bisküvi.
Öğle: Bir kase çorba, 1 tabak semizotu yemeği (ekmeksiz)
Öğleden sonra: Birkaç adet kepekli bisküvi.
Akşam: 1 adet light tost ekmeğinde beyaz peynirli tost.
Gün boyunca sınırsız çay ve 2 fincan kahve, en fazla 2-3 bardak su. Gün içinde 75 gr. kadar amerikan fıstığı veya badem.
Diyetisyen değerlendirmesi: Son derece zayıf bir beslenme alışkanlığı. Özellikle diyabet hastası olduğu düşünülecek olursa. Kalorisi 700’ü bile geçmez. Diyabetiklerde diyetle alınan karbonhidrat oranı, toplam kalorinin yüzde 15 ‘i olmalı. Protein ise yüzde 10-15 civarında olması gerekir. Toplam kalori de çok düşük olduğu için zamanla karaciğer ve böbreklere aşırı yükleme olur. Özellikle öğle ve akşam yemekleri oldukça fakir. Bir beslenme ve diyet uzmanıyla mutlaka görüşerek, yaşam tarzı ve tabii ki diyetine uygun bir beslenme programı uygulaması gerekir. |