ABD'de ölüme yol açan kalp hastalığı, farklı birçok forma bürünebilir. Bunlar içerisinden en yaygın olanı, kalbe kan gidimini sağlayan kan damarlarının daralması veya tıkanması ile oluşan "kroner arter hastalığı"dır. Çoğunlukla "kardiyovasküler hastalık" olarak telaffuz edilen kalp hastalığı, ayrıca düzensiz kalp atışları (kalp atışının gücü veya ritmi kaynaklı bozukluklar), doğuştan kan defektleri ve kalp sağlığını olumsuz etkileyecek diğer enfeksiyonlar ile durumları da bünyesinde barındırıyor.
Kalp Hastalığının Belirtileri
Semptomlar kalp hastalığının cinsine göre değişiklik gösterse de, dikkat edilmesi gereken birçok kilit tehlike işaretleri vardır. Bu semptomlar şunları içerir:
1. Ağrı ve rahatsızlık hissi
2. Kalp çarpıntısı
3. Bayılma hissi veya baş dönmesi
4. Yorgunluk
5. Nefes darlığı
Kalp Hastalığının Risk Faktörleri
Birçok faktör kalp hastalığının gelişim riskini arttırabilir. Bu riskler şunlardır:
1. Yüksek tansiyon
2. Yüksek kolesterol
3. Damar tıkanıklığı
4. Sigara kullanımı
5. Egzersiz yapım azlığı
6. Diyabet
7. Aşırı kilolu veya obez olma hali
8. Aşırı alkol tüketimi
9. Stres
10. Kötü diyetler
Kalp Hastalığı Nasıl Önlenir?
Yukarıda bahsi geçen risk faktörlerinin iyileştirilmesi üzerine yapılacak bir çalışma, kalp hastalığına karşı koymada bir temel teşkil edecektir. Sigarayı içiyorsanız, örneğin, sigarayı bırakmaya yönelik doğal bir yaklaşım denemeyi düşünebilirsiniz. Eğer sıklıkla stres altındaysanız, stres düzeyinizi azaltmaya yardımcı olabilecek zihin-beden hareketleri yapmayı deneyebilirsiniz.
Kalp sağlığı için yaşantınızı değiştirmeye ek olarak, aşağıda belirtilecek doğal takviyeler ile de kalp sağlığı savunmanızı arttırabilirsiniz. Burada göz önünde bulundurulacak önemli bir nokta, birazdan sayılacak olan doğal takviyelerin hiçbirinin kalp hastalığını önleme konusunda kanıtlanmamış olmasıdır. Eğer kalp hastalığı konusunda yüksek bir risk taşıyorsanız, hangi yaklaşımların kalp sağlığınızı korumada en ideali olabileceğini hekiminize danışmalısınız.
1. Keten tohumu : Birçok çalışma, keten tohumunun total ve LDL(kötü) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi. Postmenopozal kadınlar ve yüksek kolesterolü olan insanlar, keten tohumunun kolesterolle savaşan etkilerinden yararlanmaya daha yakın olabilir.
2. Omega 3 yağ asitleri : Çalışmalar, omega 3 yağ asitleri düzeyi artışının (balık yiyerek veya balık yağı takviyesi alarak)kolesterolü ve tansiyonu kontrol altında tutmaya, damar tıkanıklığı ilerleyişini azaltmaya ve kardiyovasküler hastalığı olan insanlarda kalp krizi, felç ve ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
3. Sarımsak : Öntaslak niteliğindeki araştırmalar, sarımsağın damar sertliği artışını engelleyebileceğini gösterdi. Yine de, sarımsağın kolesterol ve tansiyon düşürücü etkileri üzerine yapılan çalışmalar karmaşık sonuçlar vermektedir.
4. D Vitamini : 2009 yılında 3,408 yaşlı insan üzerinde yapılan çalışmada, bilimadamları ideal D vitamini seviyesi olan katılımcılar ile karşılaştırıldığında yetersiz D vitamini olan hastaların 3 kat daha fazla kalp rahatsızlığından ölüme yakın olduğunu tespit ettiler. Geçmiş çalışmalar, D vitaminin birçok kardiyovasküler risk faktörlerine karşı korumada -yüksek tansiyon ve kornea iltihabını içeren- yardımcı olabileceğini gösterdi.
5. Beyaz diken : Hayvanlar üzerinde yapılan pilot araştırmalardan oluşan bulgular, beyaz diken özütünden oluşturulan bitkisel ilacın tansiyonu düşürmeye, kan yağları düzeyini azaltmaya ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi.
6. Resveratrol : Şimdiye kadar, resveratrolün( takviye formu yapımı mümkün olan ve üzüm kabuğunda doğal halde bulunan bir antioksidan) kardiyovasküler yararlarına dair insan bazlı yapılan araştırmalar oldukça azdır. Yine de, 2008'de fareler üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli resveratrol alımının hayvanlarda yaşla alakalı kalp hastalıklarında bir düşüş gözlenmiştir.