Cevap: Unix vs Linux
BSD'nin kullanılmamasının nedeni, Desktop olarak ön plana çıkmamasıdır. Ama son zamanlarda gelen pcbsd ve desktopbsd gibi dağıtımlar, Linux'u Desktop olarak zorlayacağının göstergesidir. Server sistemi olarak kullanılmamasının nedenini açıkcası bende anlamıyorum. O kadar hosting firması var ve Türkiye'de bu dağıtımı serversal olarak birtek ben kullandım. (Hosting Satıcısı olarak) Galiba insanlar veya şöyle diyelim hosting firmaları, FreeBSD'nin bazı şeyleri desteklemediğini düşünüyor ama şiddetle yanıldıklarını söyleyebilirim.
En basit açıklamasını BSD'deki portsnap olayı olarak söyleyebilirim. GNOME veya KDE olmadan bile diyalogla derlemeler kurabileceğiniz bir sistem düşünün. Düşünün ki PHP kurarken bile diyalog açıldığını ayar kısmının diyalogla yapıldığını.
Tabi günümüzde serversal olarak kullandığın dağıtımın pek bi önemi kalmadı. Artık bütün işi, hosting firmaları panellerle hallediyor. Bu konuda da whm/cpanel 'i kesinlikle önerebilirim. Hem destekleri çok iyi hemde çok kullanışlı bir panel..
Linuxta 3.party olarak kurulan SYN ataklarını kısmen engelleme olarak görülen csf, apf gibi yamalar, FreeBSD'de top yekün ipfw ile gelmektedir. Basit bir kernel derlemesiyle harika bir firewall yönetimine sahip olabilirsiniz. Ben bu şekilde en azından Türkiye'deki botnetlerin makinaya verdiği zararı en aza indirmiştim Basit bir PHP + ipfw ile ve bu yüzden hosting firmalarının kesinlikle BSD'ye yönelmelerini tavsiye edebilirim. Desteklemediği herhangi birşeyde bulunmamakta. (ffmpeg, ssh2 de bunlara dahildir.) Sadece IRC hosting satamazsınız. Bu da zaten FreeBSD'nin harika bir sistem olduğunun kanıtıdır Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. |