Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Haziran 2010, 16:32   #1
Çevrimdışı
khazadum
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Unix vs Linux





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Çok büyük bir tablo değilmi ? Tarihi yazıyor öyle büyük gözüktüğüne bakmayın, gelelim konumuza..
Bugün çıkmış bazı Linux seven arkadaşlar görünürdeki 39 yıllık bir UNIX geleneğine kafa tutuyor neymiş Linux büyük bir kernel Linux bir numara siz kimsiniz UNIX'de neymiş ? Linux bir UNIX türevi değildir o kendi başına bir krallık vs vs.. (bal gibide UNIX türevi hemde en başarısızı) araştırdık sorguladık biraz kendi yorumlarımız biraz dışarıya bağlı kalarak dedikki artık gerçekleri görmesi lazım insanlarımızın ?

UNIX:

Kökleri 1965 yılında MIT, AT&T Bell Labs ve GE'nin birlikte geliştirdikleri MULTICS (Multiplexed Operating and Computing System) projesiyle atılmıştır. MULTICS projesinin hedefi çoklu kullanıcının bilgisayar erişimine izin vererek eşzamanlı veri paylaşımını gerçekleştirebilmekti.

1969 yılında proje karmaşık bir hal almaya başlamış ve AT&T Bell Labs projeden çekilmiştir. Ancak aynı yıl içinde, Bell'de araştırmacı olarak çalışan Ken Thompson'ın MULTICS programını simüle eden bir dosya sistemini kodlamasıyla Unix'in ilk sürümü UNICS (Uniplexed Operating and Computing) ismiyle çıkmıştır. İlk sürümü assembler ile yazılmış olup, sadece yazıldığı tür makinada çalışabilen bir versiyondu.

1973 yilinda Thompson, C derleyicisinin atası Dennis Ritchie ile birlikte çekirdeği C ile tekrar kodlayarak Unix'in 5. sürümünü oluşturdu. Böylece Unix, taşınabilir özelliği olan C dili sayesinde, çeşitli hedef donanımlara uygun olarak tekrar derlenebilen kodlardan oluşan taşınabilir bir işletim sistemine dönüşmüş oldu.

1978 yılı Unix için çok önemli bir yıl olarak geçti. Unix İşletim Sistemi 7. sürümüyle birlikte gelişimini artık iki farklı çizgide gerçekteştirecekti: BSD(Berkeley Software Distribution) ve System V.

* BSD

Berkeley Universitesinde Thompson ve öğrenci Bill Joy ile Chuck Haley Unix'in Berkeley sürümünü kodladı. Bu sürüm, kaynak kod üzerinde çalışan diğer öğrencilere de dağıtıldı. Berkeley öğrencileri, orjinal Unix kaynak kodunun %90'nını değiştirdiler. Araştırmacılar da vi ve C shell gibi metin düzenleme programlarını ekleyerek sistemi daha da geliştirdiler. Sanal bellek (virtual memory), Sendmail, TCP/IP desteği gibi özellikler BSD sürümünden gelmiştir.

* System V

Bell, Unix'in ticari olarak varlığını sürdürebilir bir ürün olacağını düşündü ve ürünü lisansladı. System V işletim sistemi, konsorsiyum tarafından ortak bir standartta geliştirildi ve yeni özellikleriyle daha güçlü, güvenilir ve güvenli bir sistem oldu. Birkaç yıl System V ticari olarak en çok desteklenen ürün oldu. Tüm System V ürünleri, Bell'de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine kurulmuştur ve lisans hakkı Unix System Laboratories'e aittir.

MINIX:

Amacı, dersle birlikte öğrencilerin bir dönem içinde gerçek bir işletim sistemi ile deneyim kazanabilmeleri ve teorinin, pratikte nasıl uygulandığını öğretmekdi.. bundan ötesi değildi! (mini-unix) istediğini elde edemedi neden ? çünkü o bir clone ne bekleyebilirsinki ?

GNU:

Yine bir yandan GNU projesi Richard Stallman düşünce akımı çıkmış çekirdek yapısını toparlayamadığından dolayı yakınıp duruyor..

LINUX:

1990 yılında Finli bilgisayar bilimi öğrencisi Linus Torvalds Intel mimarisindeki bilgisyarlar için hafıza yönetimi yapan bir yazılım üzerinde çalışmaya başladı. Bir zaman sonra bu projesinin genişletilmiş halinin UNIX çekirdeği gibi çalışabileceğini farketti. 1991 yılında comp.os.minix haber grubuna üzerinde çalıştığı projeyi bildiren ve geliştirme için öneri isteyen bir mesaj gönderdi. Torvalds bu yeni işletim sistemine Linus'un MINIX'i olarak tanımladığı LINUX adını verdi. Unix üzerinde program geliştiren kişilerden Linux'un geliştirilmesi için yardım teklifleri gelmeye başladı. Linux'un bir önemli yanı ise GNU projesinin eksik olan bir parçasını doldurmasıydı. GNU projesi çerçevesinde yaratılacak olan Unix benzeri işletim sisteminin çoğu parçaları bitmişti. Yapılmayan en önemli parça işletim sisteminin çekirdeği idi. Bu eksikte Linux tarafından kapatılmış oldu. Yapılan araştırmalardan Internet'te bulunan web sunucularının büyük çoğunluğu Linux işletim sistemi üzerinde çalışmakta olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

Nedir bu BSD'ye olan korkunuz ? Nedir bu Sun firmasını bu kadar derecede aşağalamanız ve hiç yokdan yere koymanız ?

SUN Solaris 10 İşletim Sistemi, açık kaynaklı bir UNIX işletim sistemidir ve x86/x64 ve SPARC sistemleri için ücretsiz olarak indirilebilir. Sun tarafından gerçekleştirilen 500 milyon dolardan fazla yatırımın sonucunda ortaya çıkan bu sürüm dünyanın en gelişmiş işletim sistemidir. DELL + SUN ? java ?

Bugün bir minix, bir linux ve geçmişte çekirdeğini bile tamamiyle ortaya koyamayan bir GNU projesi alanında tek olan UNIX projesini bu pazarda yiyebilceğini zannediyorsa yanlış yoldalar ben bir BSD'ci '-_-' olarak bunları söylüyorum. Öyle bir gün gelirki çok şey degişir

Evet şimdi bir kere daha soruyorum UNIX'mi LINUX'mu ?

Makale, çok sevdiğim bi kardeşimden alıntıdır..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver