İt, iti ısırmaz. Ta'ki..
Evet, it iti ısırmaz ; aralarına kemik atılıncaya kadar. Peki bu atasözü ne anlama gelir, teşbihte bulunulan kişiler it olur mu ? Tabiki olmaz. Maksat benzetmedir, ki atalarımız da birilerine hakaret amaçlı dememiştir bunu.
Aynı konumda olan ya da aynı 'güç'e hizmet eden insanlar, -genellikle- karşıt görüşte olanlara benzer tepkiler gösterirler. Misal ; asker ocağında haksız bir muameleye maruz kalan er, bunu üst'üne şikayet etmeye kalktığında, etrafındakiler ; ulan it, iti ısırır mı ? Vazgeç bu şikayetten derler. Er yine de şikayet eder. Ne varki üst'ünün üst'ü de farklı tepki vermez ve kendisi haksız konuma düşer.
Burada ister istemez, 'Bu itler neden birbiriniz ısırmaz?' sorusu akla geliyor. Başta da dediğim gibi aralarında bir sürtüşme olmadıkça, yani birbirlerine düşmedikçe, ortak hegemonya devam eder. Birlik bozulmaz. Peki bu neden olur ? Adalet anlayışı neden iflas etmiştir, demek sadece isyanın yansımasıdır.
Vicdanı kararmış ya da olduğu konumun kendisine verdiği haz, adalet duygusuna gem vuruyorsa pekala kör olabilir insan.
Düşünüyorum da, o itlere de hak vermeli sanırım. Ne güzel geçinip gidiyorlar. Bu düzen 'küçük, sıradan insanlar' için neden bozulsun ki ? Çatlak sesler bastırılmalı, uzatanlar cezalandırılmalıdır. Sen, 'küçük insan' nasıl olur da hak talep edersin ? Al sana!
Bir de 'keser döner, sap döner ; gün gelir devran döner' demiş atalarımız. Ne diyelim.. Beklenen gün gelecekse, çekilen çile kutsaldır ! .)
Konu nO`pAniC tarafından (30 Mayıs 2010 Saat 20:45 ) değiştirilmiştir.
Sebep: imla..
|