Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Nisan 2010, 11:46   #1
Çevrimdışı
Süslü
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'de artan işsizlik çekirdek tüketimini artırtı




Türkiye'de artan işsizlik çekirdek tüketimini artırtı
İşsizlik, sigara yasağı, diziler ve maçlar çekirdek tüketimini artırıyor. TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, diziler arttıkça insanların televizyon karşısına kilitlendiğini söylüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Resmî rakamlara göre ülkemizde yıllık, yaklaşık 100-120 bin ton çekirdek tüketiliyor. Yani ülke olarak fazlasıyla seviyoruz çekirdek çitlemeyi. Öyle ki kuruyemiş türleri arasında da birincilik her zaman çekirdekte. Günden güne artan çekirdek hastalığımızı çeşitli sebeplere bağlamak mümkün. Genel yorumlar ekonomik krizle işsiz kalanların kendisini çekirdeğe verdiği yönünde. Çünkü hem kuruyemişler içinde en ucuz olanı çekirdek, hem de stres atmaya birebir. Ancak son yıllarda çekirdek tüketimini etkileyen önemli bir etken daha var; diziler. Bu tespiti Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar yapıyor. Çünkü Karapınar'a göre televizyon karşısında en çok tüketilen yiyeceklerin başında çekirdek geliyor. "Maalesef ülkemizde dizikolik insanlarımız oluştu." diyen Karapınar, diziler arttıkça insanların televizyon karşısına kilitlendiğini, bunun da çekirdek tüketimini etkilediğini söylüyor.


Çekirdeği en çok ne zaman yiyoruz?


Kadın-erkek fark etmeksizin, türlü sebeplerle kendimizi çekirdeğin başında bulabiliyoruz ama özellikle bazı dönemlerde çekirdek tüketimi bir anda patlama yapıyor. Mevsimsel olarak da en fazla yaz aylarında çekirdek yiyoruz. İşte çekirdek tüketiminin arttığı diğer zamanlar:


Spor karşılaşmaları kuruyemişin çok tüketildiği anlara dönüşüyor. Tadım Pazarlama Müdürü Oğuz Akyıldız, özellikle futbol maçlarının vazgeçilmezi olarak tüketicilerin tercihi olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Sadece derbi maçlarda değil, sezon boyunca futbolseverler ayçekirdeği tüketiyor. Dünya Kupası dönemlerinde de ciddi bir artış yaşanıyor." TÜKSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar da çekirdeğin stadyumlarda herkesin vazgeçemediği bir tüketim ürünü olduğunu söylüyor.


Sigaranın kapalı alanlarda yasaklanması, kuruyemiş tüketimini geliştiren unsurlardan biri oldu. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, yasak sonrası özellikle kış döneminde diğer dönemler ile karşılaştırıldığında yüzde 15 oranında bir tüketim artışının olduğunu ifade ediyor.


Ekonomik kriz, dikkat çekici bir şekilde kuruyemiş tüketimini artırdı. Kani Emekçi kriz nedeniyle dışarı çıkamayan ve evde oturan tüketicinin, kuruyemişe yöneldiğini belirtiyor.


Çekirdek tüketiminin en çok yükseldiği zaman yılbaşı. Kani Emekçi o dönemde satışlarda yüzde 100'e varan tüketim artışı olduğunu söylüyor. Oğuz Akyıldız da "Yılbaşı dönemlerinde sadece çekirdek değil tüm kuruyemiş çeşitlerinin satışı gözle görülür derecede artıyor." diyor.


Hibrit tohumu ile çekirdek ithalatı bitecek


Ülkemizde yıllık 100-120 bin ton çekirdek tüketildiğini söylemiştik. Bunun 100 bin tonunu kendimiz üretiyoruz, 20 bin tona yakın kısmını da ithal ediyoruz. TÜKSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar bugüne kadar geleneksel tohumdan üretim yaptığımızı söylüyor. Yani üreticiler bir yıl önceki ürünlerini beğendiklerinden ayırıyor ve bir sonraki yıl onu ekiyor. Karapınar dernek olarak yeni bir bir faaliyet içerisinde olduklarını, tohum üreten firmalarla iletişim içine girdiklerini ve yakında çekirdek üretiminde hibrit tohumunun kullanılacağını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Yaklaşık iki yıl içinde sonuç alacağız. Hibrit tohumunun etkisiyle aynı birim alanda daha çok çekirdek üreteceğiz. Yüzde 80'lere kadar artış göstermesini bekliyoruz. Daha ucuz fiyata ürün elde etmiş olacağız. Hibrit tohumu ile hem ithalat bitecek hem de ihracat işine girebileceğiz."


Çekirdek kapasitemiz ayda 7 milyon pakete çıktı


Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi; Kuruyemiş sektörünün genel büyümesi hakkında rakamsal net veri vermek zor. Bazı kuruluşlar, konumlarını korudu, bazıları büyüme kaydetti. Biz Papağan Kuruyemiş olarak 2009 yılını yüzde 30 büyüme ile kapattık. 2009'da ayda 5 milyon paket olan kapasitemize, 2 milyon paketlik ayçekirdeği üretim kapasitesi ekledik. Böylece ayda 7 milyon pakete çıkan kapasitemizle, genişleyecek talebe çok rahat bir şekilde cevap verebilecek durumdayız. 2010 yılında performansımızı aşmak ve daha çok noktada yer alarak, tüketiciye her yerde ulaşabilir olmak istiyoruz.


ASLIHAN KÖŞŞEKOĞLU

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver