Nisan ayının sonlarında, tam tarihini vermek gerekirse 21 Nisan'da Türk Telekom Arena inşaatında adeta tarihi bir andı. O gün stadımızın sabit çatılarının yavaş yavaş gökyüzüne kaldırılışını tüm Galatasaraylılar heyecanla ve coşkuyla takip etti.
Anımsayacağınız gibi, çelik çatı ana makas çalışmaları ve makasların yerde montajı bir süredir devam etmekteydi. Montaj tamamlandıktan sonra inşaat alanına yeni bir vinç daha geldi ve çatı montaj vinçlerinin sayısı 2'ye çıkarıldı. Bu devasa vinçlerin ilki parça parça gelmiş ve sahanın içinde kurulmuştu. 15 metre yüksekliğinde, toplam uzunlukları 180 metre olan 1000'er tonluk devasa parabolik kirişlerin yerleştirilmesi çalışmalarına sırayla başlandı. Çatının yükseltilmesi tam bir mühendislik mucizesiydi. E bloğa paralel olan çatının testere kirişleri ve parabolik kiriş, 1.5 saat içinde yavaş yavaş D bloğa paralel hale getirildi önce. Dönme işlemi tamamlandıktan sonra yukarı çekildi. 21 Nisan akşamı ilk makas yerleştirildi Ve diğer kirişin yerleştirilmesine geçildi. İlk makasın yerleştirilmesinin ardından kaynak işlemleri hemen başlatıldı. Saha zemininde bekleyen çatının diğer makası da biz baskıya girerken takılıyordu.
Ardından bu iki yarım kiriş kaynaklanarak tek olacak ve stadın diğer tarafındaki kalan 2 yarım kirişin takılması süreci başlayacak. Bu işlemlerin bu ay içerisinde bitmesi planlanıyor. Kirişlerin konulması ve birbirine kaynaklanmasının ardından tribünler birleştirilecek. Diğer taraftaki kirişlerin de aynı yöntemle tamamlanmasının ardından sağlanacak denge ile alttaki destek kulesi kalkacak ve bunun için inşa edilen Süper kolonlar görev yapmaya başlayacak.
MUHTEŞEM SES AKUSTİĞİNE DOĞRU
Çatıyı taşıyan 4 adet süper kolonun imalatı tamamlanmış ve olası bir depremde çatının süper kolonlara aktaracağı yükü alan izolatörler daha önce monte edilmişti.
Böylece dış bükey çatı, tüm tribünlerinin kapalı olması ve tribünler arası açıklık olmaması gibi diğer etmenlerin de toplamıyla muhteşem bir ses akustiğini müjdeliyor hepimize. Stadın ikinci kat tribünleri dalgalı şekliyle ayrı bir imaj yaratıyor. Taraftarın tezahüratı bir uğultu olarak sahaya geri yansıyor böylece. Bu özelliğiyle de, Türk Telekom Arena dünyadaki ender statlardan biri olacak.
AÇILIR-KAPANIR ÇATI?
Peki açılır-kapanır çatı? Takılanlar, yukarıda da belirttiğimiz gibi, stadımızın sabit çatıları. Ardından da açılır-kapanır çatı takılacak. Türk Telekom Arena, Türkiye' de örneği bulunmayan ve dünyada ise sadece 6 statta bulunan açılır-kapanır bir çatıya sahip olacak. Bu sistem sayesinde stat tamamen kapatılıp bir salon haline çevrilebilecek.
Bu arada
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] izlenebilen kameralar geçen ay kule vinçlerinden sökülerek süper kolonlara monte edildi.Böylece artık stadın içi artık daha detaylı bir şekilde takip edilebiliyor.
4 KOLDAN HUMMALI ÇALIŞMA
Stadın diğer kısımlarında yapılanlara gelince: Her gün 1000 dolayında işçi 3 vardiya 24 saat süreyle çalışıyor. Loca katlarının üzerinde olan 2.kat tribünlerin yapımı da bitmek üzere. D Blok'tan başlanan imalat A Blok'a doğru devam ediyor. Tribünleri oluşturan prekast montajı 1. katta hemen hemen bitmiş durumda. Tribünlere çıkışı sağlayan merdivenler, ara bölmeler, karşılama bölümleri, yangın-su-elektrik tesisatları da tam gaz devam ediyor. Stadyum dışındaki ısı merkezinin 2. kat tabliye çalışmaları tamamlandı. Bir iyi haber de medyaya. Basın tribününün son kat çalışmaları da tamamlanmak üzere.
Metroyu stadyuma taşıyan tünellerin iç dizaynı bitirilmek üzere. Yol çalışmaları tamamlandı. Stadyumun dışından alt otoparklara ulaşımı sağlayan yolların fore kazık çalışmaları sürüyor. Bir bölümünün yol betonu bile döküldü.
Kısacası, yöneticimiz Işın Çelebi'nin de söylediği gibi, "Şubat 2011 itibariyle gelecek sezonunun 2. yarı maçları yeni stadımızda oynanacak gibi görünüyor. Hem de tamamen bitmiş olarak. Çatının açılır-kapanır kapakları ekim ayının sonra montajına başlanacak. Herkes elele müthiş bir çalışma içerisinde..."
Geri saymaya hazırlanın!
Bağlantı Adresi:
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]