Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmaya göre, yalnızlık tıpkı bulaşıcı hastalıklar gibi başkalarına geçebiliyor.
Reuters ajansına göre, 10 yılda tamamlanan araştırma Chicago, California-San Diego ve Harvard üniversitelerince gerçekleştirildi.
Chicago Üniversitesi psikologlarından, ABD'nin önde gelen yalnızlık uzmanı John Cacioppo, yalnız kişilerin az sayıdaki dostunu kaybetmeden önce, kasvetlerini bu kişilere bulaştırdığını tespit ettiklerini söyledi.
Araştırmada, yalnızlığın bir hastalık ya da kişisel zayıflık değil, bir "biyolojik reaksiyon" olduğu vurgulanıyor.
Yalnızlığın hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı etkileyebileceği, depresyon ve yüksek tansiyona neden olabileceği, stres hormonu seviyesini yükseltip bağışıklık sistemini zayıflatabileceği kaydediliyor.
Binlerce hastanın Sağlık kaydı incelenerek yapılan araştırmaya göre, yalnız insanlar, etrafındakilere daha az güvenmeye başlıyor ve bu da kişinin arkadaşlık kurma şansını engelliyor.
Sonra bu kişinin iletişim içinde olduğu diğer kişiler de benzer davranışlar sergilemeye başlıyor ve kendisini toplumdan tecrit ediyor.
Bilimadamları, toplumların, sosyal iletişim ağının sınırlarında dolaşan yalnız kişileri dışlama eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, bunun yayılmamasını önlemek için yalnız kişilere yardım edilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.